Bursa Barosu Başkanı Altun: İdam ve af gündemden düşürülmeli

Güncelleme Tarihi:

Bursa Barosu Başkanı Altun: İdam ve af gündemden düşürülmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 13:38

Bursa Barosu Başkanı Altun: İdam ve af gündemden düşürülmeli

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- BURSA Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, 2018-2019 Adli Yılı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Hukukun üstünlüğünden, laiklikten, sosyal hukuk devletinden, bağımsız, tarafsız, güven veren mahkemelerden, bağımsız ve cesur cumhuriyet savcılarından, özgür savunmadan asla taviz verilmemelidir. İdam ve af da gündemden düşürülmelidir” dedi.

Bursa Adalet Sarayı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Buradaki törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanvekili Ömer Gülmüş, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin ile hakim, savcı ve avukatlar katıldı.

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI

Törende kürsüye çıkan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, konuşma başlığının geçen yıllardan farklı olmadığını, yine bağımsız ve tarafsız yargı istediklerini söyledi. En güncel sorunun ekonomik kriz olduğunu belirten  Altun “Ekonomiyi ekonomistler konuşsun” denemeyeceğini belirterek “Çünkü ekonomi dediğimiz olgu paradır. Para da güvenli ortam arar ki önceliği hukuk güvenliğidir. Eğer hukuk güvenliğiniz yoksa hangi ekonomik programı uygularsanız uygulayın başarılı olamazsınız” dedi. Altun, “Yargının yükü ağır, sorunları çoktur. Bu, bugünün meselesi olmadığı gibi yarın da çözülebilecek değildir. 15 Temmuz benzeri alçak darbe girişiminin bir daha yaşanmaması için kamu görevlerine girişte ve kamu hizmetlerinden faydalanmada liyakat ve eşitlik esas alınmalıdır. En başta da yargı camiasında elbette” ifadelerini kullandı.

İDAM CEZASI VE AF İSTEKLERİ

Seçim süreci ve sonrasında belli aralıklarla gündeme getirilen idam cezası ve af istemlerinin yarattığı çelişkiye de dikkat çeken Altun, şöyle devam etti:

“Biz hukukçular çok iyi biliyoruz ki, ikisinin de toplum vicdanında yaratacağı hasar, sonrasında ne yapılırsa yapılsın tamir ve telafi edilemez. İdamın da affın da gündemden bir an önce düşürülmesi, doğabilecek zararların siyasi iradeye ve halka bıkmadan usanmadan anlatılmalıdır. Gerçekler, popülist politikalar nedeniyle siyasilerin işine gelmeyebilir ama bu iki uygulamadan doğacak sakıncaları anlatmak biz hukukçuların görevidir. Yine son zamanlarda siyasal karar gibi görünen tutuklama ve tahliye kararları da yargının bağımsızlığına gölge düşüren önemli olaylardır. Örnek vermek gerekirse mafya lideri olduğu bilinen ve topluma şiddet içerikli mesajlar verdiği halde dokunulmayan Sedat Peker gibi, Alman DieWelt Gazetesi Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel gibi, Amerikalı Rahip Andrew Brunson gibi…”

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş da yaptığı konuşmada yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi. Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından Adalet Sarayı giriş holündeki kokteyle geçildi. Burada hakim, savcı, avukatlar ve adliye personeli birbirlerine yeni yılın hayırlı olmasını dilediler.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!