Bursa, antibiyotik reçetelendirilmesinde Türkiye’nin altında

Güncelleme Tarihi:

Bursa, antibiyotik reçetelendirilmesinde Türkiye’nin altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 12:15

Bursa, antibiyotik reçetelendirilmesinde Türkiye’nin altında

Haberin Devamı

BURSA,(DHA) BURSA İl  Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan, “İlimizde 2017 yılında antibiyotik reçete edilen ilaç ortalaması 23.8 ile Türkiye ortalamasının da altında oldu" dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından akılcı ilaç kullanımına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği ‘Sağlıkçıların Gözünden Yaşlı Çınarlarımız’ isimli fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Ödül sponsorluğunu Medicana Bursa Hastanesi üstlendi. Bursa’da görev yapan sağlık çalışanları ile sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye girenlere Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldılar.

Törene Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Düşünsel Şentürk, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan ile çok sayıda sağlık personeli katıldı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Bursa’da her alanda olduğu gibi sağlık alanında da başarılı çalışmalara imza atıldığına dikkat çekti. Sağlığın dünyadaki en büyük hazine olduğunu belirten Güngör, “Bu yüzden sağlığımıza iyi sahip çıkmamız lazım. Akılcı ilaç kullanımı konusuna hem sağlığımız açısından hem ülke ekonomisi açısından önem vermemiz lazım. Bu konuda hekimlerimizin, eczacılarımızın ve vatandaşlarımızın aynı duyarlılıkta ve sorumluluk bilincinde olması gerekiyor” dedi.

BURSA BİLİNÇLENİYOR

Yarışmanın teması olarak kültür ve gelenekleri bugünden yarına aktarılmasını sağlayan yaşlıların seçildiğini dile getiren İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan ise, “Amacımız bu konuda farkındalık oluşturmak. İlimizde yapılan farkındalık çalışmalarının etkisiyle Türkiye ortalamasına göre daha iyi seviye olduğumuzu görüyoruz. 2011 yılında aile hekimlerinin Türkiye genelinde antibiyotik reçete edilen ilaç ortalaması yüzde 34,64 iken, 2017 bu sayı 24,97 seviyesine düşmüş durumdadır. İlimizde ise 2017 yılında antibiyotik reçete edilen ilaç ortalaması Türkiye ortalamasının da altında 23,8 seviyesindedir” şeklinde konuştu.

HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Akılcı olmayan ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlarına sebep olduğunu vurgulayan Dr. Kuzhan, “Gereksiz ve akılcı olmayan ilaç kullanımı tedavi maliyetlerinin yükselmesi, ilaçların ulaşılabilirliğinin azalması ve ilaç kullanımına bağlı yan etkilerin artması gibi pek çok problemi beraberinde getirmektedir. Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığın arttırılması için hekimler, sağlık çalışanları, eczacılar, ilaç sektörü, hasta ve hasta yakınlarına büyük iş düşmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından fotoğraf yarışmasının birincisi Selman Paksoy ile ikinci olan Özgür Konuş ve üçüncü olan İsmail Aygan’a ödülleri takdim edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!