KYK burs başvuruları için önemli detaylar! E Devlet KYK başvurusu nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

KYK burs başvuruları için önemli detaylar E Devlet KYK başvurusu nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 10:55

KYK burs başvuru işlemi için uzun süreli bekleyiş sona erdi. Türkiye genelinde birçok öğrencinin eğitimlerine destek almak için müracaatta bulunmak istediğ KYK burs başvuru işlemi, 16-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Maddi durumları hakkında bilgi verecek olan öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın birçok bakanlıktan alacağı bilgi ile değerlendirilecek. Peki, KYK burs başvuru işlemi E Devlet üzerinden nasıl yapılır? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

KYK burs başvuruları bugün itibariyle başladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu internet sitesi üzerinden yayımladığı duyuruyla burs başvuru tarih aralıklarını duyurdu. 2017-2018 öğretim yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan öğrenciler ile halen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf öğrencileri, KYK burs başvurusunda bulunabilecek. İşte KYK burs başvuru sayfası!

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

2017-2018 öğretim yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan öğrenciler ile halen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf (ön lisans, lisans, özel yetenek, ek kontenjan, yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin burs/kredi başvuruları 16 – 24 Ekim tarihleri arasında e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşları da burs/kredi başvurusunda bulunabiliyor. 
 
 
SON GÜN 24 EKİM 
 
16 Ekim – 24 Ekim tarihleri arasında e-Devlet üzerinden alınacak başvurularda, öğrencilerin öğrenim bilgilerini kontrol etmeleri ve başvuruyu doğru bir şekilde tamamlamaları gerekiyor.
 
KYK’nın burs/kredi hizmetinden yararlanmak isteyen öğrencilerin 24 Ekim Salı günü saat 23.59’a kadar başvurusunu tamamlaması gerekiyor. Başvurusunda değişiklik yapmak isteyen öğrenciler de aynı tarihler arasında bilgilerini güncelleyebilecek. 
 
Başvuru sırasında öğrencilerin beyan ettiği ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler, KYK tarafından kamu kurumları aracılığıyla teyit edilecek. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilecek. Durumu mevzuata uygun olan tüm öğrenciler de öğrenim kredisi alabilecek.
 
ÖĞRENİM BİLGİLERİ MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ
 
Burs/kredi başvuruları e-Devlet’te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin e-Devlet’teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması önem taşıyor. Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-Devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle burs/kredi başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak.
 
ÖNCELİK BELGELERİ ZAMANINDA TESLİM EDİLMELİ
 
Şehit/gazi çocukları (şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi), anne ve babası (her ikisi de) vefat edenler, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olanlar, lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar, Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar ve milli sporcular ilgili belgeleri ibraz ettiği takdirde 
KYK bursundan öncelikli olarak faydalanıyor. 
 
Başvuru esnasında öncelik durumu olduğunu beyan eden öğrencilerin ilgili belge ile durumunu anlatan dilekçeyi Söğütözü Mahallesi 2176. Sokak No: 25 Çankaya /Ankara adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına 5 Kasım 2017 tarihine kadar elden veya posta yoluyla teslim etmeleri gerekiyor.

Başvuru sırasında yaşanabilecek sorunlarla ilgili KYK’nın Kurumsal İletişim Merkezi 444 1961 ya da resmi Twitter destek hesabı KYK_DESTEK, haftanın yedi günü 24 saat hizmet veriyor.

KREDİ VE BURS İÇİN BAŞVURUDA BU BELGELER ÖNEMLİ!

• Şehit çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşleri)veya gazi çocuğu (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge)
• Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi)
• Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.)
• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.)
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki öğrenciler (Valilikten alınacak belge)
• Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular Kurumumuz tarafından T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından Milli Sporcu Belgesi.)
• Anne ve babası vefat edenler,(Kurumumuz tarafından Mernis'den alınmaktadır.)

Haberin Devamı

HANGİ ADAYLARA BURS VERİLMİYOR?

Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olanlar, öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı yaşayanlar ile yabancı uyruklu öğrenciler burs alamıyor. Ayrıca yabancı uyruklular ile polis akademisi ve askeri okul öğrencileri de bursa başvuramıyor. Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim görenler; gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve burs yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrencilere de burs verilmiyor.

PEKİ ÖĞRENİM KREDİSİ?

KYK’nın öğrenim kredileri “T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç par” olarak tanımlanıyor. Yani burstan farklı olarak bunu KYK’ya okul bittikten sonra geri ödemeniz gerekiyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ BAŞVURULARI HERKESE AÇIK MI?

Krediler ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeylerine açık. Bunun yanı sıra burslarda olduğu gibi anne/babasını kaybetmiş açıköğretimdeki öğrencilerle iki yıllık bölümlerden mezun olup, dört yıllık programlara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrenciler de bu haktan faydalanabiliyor. Bir öğrenci aynı anda hem burs hem de öğrenim kredisi alamıyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNUYUM VE KREDİDEN YARARLANABİLİR MİYİM?

Ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeylerinde öğrenim süresi sona erdiyse kredi için başvurular kabul edilmiyor. Öğrenim kredisi alabilmek için eğitiminizin devam ediyor olması gerekiyor. Ayrıca ek süre öğrenim görenler; sağlık sebebi dışında ön lisans mezunlarından ara vererek intibak programına başlayanlar; ön lisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapanlar, kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara verenler; kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olanlar; gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar; yabancı uyruklular; kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alanlar; kesin hükümle mahkum olanlar ve öğrenim kredisi yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler krediden faydalanamıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!