Burnuma bir giysi lazım!

Güncelleme Tarihi:

Burnuma bir giysi lazım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 16:50

Bir Dolap Kitap adlı blogda çocuk kitapları üzerine yazdığı yazılarla ve aynı adlı radyo programıyla tanıdığımız Banu Aksoy yeni öykü kitabıyla çocuklara harika bir kavram hediye ediyor...

Haberin Devamı

Bir Dolap Kitap adlı blogda çocuk kitapları üzerine yazdığı yazılarla ve aynı adlı radyo programıyla tanıdığımız Banu Aksoy yeni öykü kitabıyla çocuklara harika bir kavram hediye ediyor: Burun giysisi. Soğuk kış günleri için birebir, sıcacık tutan bu giysiyi her an isteyeceklerini, bu vesileyle de kitabı ellerinden düşürmeyeceklerini söyleyebilirim. “Ayağımda çorap, içimde hırka, sırtımda palto var. Başıma şapka taktım, boynuma atkı doladım. Hem kulaklığım, hem de eldivenlerim var. Peki ya burnumun nesi var?” Ancak çocuklardan gelebilecek bu masum soruya onları on ikiden vuracak bir cevap veriyor yazar. Üstelik sadece minik bir dokunuştan ibaret. Küçücük ama dünyadaki tüm giysilerden daha etkili, sevgi ve şefkat dolu bu dokunuş tüm sıcaklığıyla çocukların kalbine yayılıyor.
Şiir tadındaki öyküsünde Banu Aksoy’a rengarenk çizimleriyle Mert Tugen eşlik ediyor.

Haberin Devamı

BURUN GİYSİSİ

Burnuma bir giysi lazım

M.Banu Aksoy
Resimleyen: Mert Tugen
Can Çocuk, 2016
36 sayfa, 12 TL






Casuslar peşinde bir zaman yolculuğu

Burnuma bir giysi lazım

Tüm şehri aydınlatacak parlaklıkta saç tellerine sahip olan Liya’nın ışığını izleyerek hem bu ışığın sırrına varabilir, hem de birbirinden eğlenceli üç maceraya daha atılabilirsiniz. Casuslar peşinde zaman yolculuğuna çıkmak, kocaman bir çiftliği gezmek ve kayıp kelimeleri bulmak gibi. Zamanda yolculukla 3320 yılı İstanbul’unun çölleşmiş haline tanık olan Liya bir sonraki macerasında eşsiz güzellikte bir çiftliğe konuk oluyor. İyi kalpli ve doğayı seven her çocuğun onun dilini de anlayabileceğini keşfeden Liya, bir kitabın etkileyici yaşam öyküsünü de bizzat kitabın kendisinden dinliyor. Kimsesiz, hırpani görünüşlü bir adamın aradığı kayıp sözcükleri bulduğundaysa hem adama, hem de tüm insanlığa kimsesizliğin çarelerini sunmuş oluyor.
Çocuk ve gençlik edebiyatımızın güçlü kalemlerinden Aydoğan Yavaşlı kitapların, sevginin ve iyiliğin gücünü, paylaşmanın ve dostluğun büyüsünü kendine has, samimi, eğlenceli diliyle anlatıyor.

Haberin Devamı

LİYA IŞIK SAÇIYOR

Burnuma bir giysi lazım

Aydoğan Yavaş
Resimleyen: Yusuf Tansu Özel
Kırmızı Kedi Yayınevi, 2017
84 sayfa, 9 TL




Tevfik Fikret’ten çocuklara...
Çağdaş şiirimizin ustalarından Refik Durbaş’ın özgün yorumu edebiyatımızın fikri hür, bilgisi hür, vicdanı hür şairi Tevfik Fikret’in unutulmaz dizeleriyle buluşuyor. Çocuk edebiyatımızın baş yapıtlarından, İlk Eğitsel Çocuk Kitabı ünvanına sahip ve ilk çocuk şiir kitabı kabul edilen ‘Şermin’, Tevfik Fikret’in öğretmen kimliğinden ve eğitime bakışından izler taşıyor. Şair aydınlık geleceği gericilikten ve hurafelerden uzak, çağdaş eğitimle kucaklaşan çocukların yaratacağı inancını şiirlerleriyle yoğuruyor. Bilimin, emeğin, sanatın, dürüstlüğün değerini, iyiliği, sevgiyi, doğayı anlatırken dayatmayla değil hayal gücü ve oyunla sesleniyor. Böylece çocuklara duyduğu sevgisiyi çocuk kimliğine ve aklına olan saygısıyla anlamlı kılıyor Tevfik Fikret. Onlara kendi göklerinde özgürce uçabilmeleri için var olan kanatlarını hatırlatıyor, o kanatları korkusuzca çırpabilmeleri için cesaret veriyor.

Haberin Devamı

ŞERMİN

Burnuma bir giysi lazım

Tevfik Fikret  
Günümüz Türkçesine çeviren: Refik Durbaş
Doğan Egmont, 2017
88 sayfa, 10 TL

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!