Burhaniyeliler mantar yetiştiriciliğini öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Burhaniyeliler mantar yetiştiriciliğini öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2017 10:46

Burhaniyeliler mantar yetiştiriciliğini öğrendi

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinde mantar yetiştiriciliği kursuna katılanlar, ocak yakıp kompost hazırlayarak kavak kütüklerine mantar ekimi yaptı.

Burhaniye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün düzenlediği mantar yetiştiriciliği kursuna 5'i kadın 13 kişi katıldı. 192 saat ders gören kursiyerler, kavak kütüklerine istiridye mantarı ekimi yaptı. Ayrıca, kaynatılan samanlar ekim yapıldıktan sonra torbalara dolduruldu. 20-25 derecelik sıcaklıkta mantar çıkmaya başlayacağını söyleyen ziraat teknikeri Ekrem Sağdıç, ekim yapılan kavak kütüklerinden 5 yıl süreyle mantar elde edileceğini belirtti. Kursiyerlere mantar ekimi konusunda bilgi veren Sağdıç, "İlk önce kavakları 50 santimetre kestik. 5'er santim üzerinde de kapak çıkardık. Ondan sonra kavaklarımızın kenarlarına talaşlar sıraladık. Bundan sonra 20-25 günlük kuluçka dönemi başlıyor. Ondan sonra bunların naylon bantlarını sökerek üretim yerlerine koyacağız. Koyduktan sonra 5 yıl sürekli mantar yapacak" dedi.

Mantar işini ticari boyutta yapmak istediğini anlatan kursiyerlerden Bekir Çelik ise, "Mantarlarımızı uygulamalı bir şekilde ektik. 25 gün sonra bu mantarlar çıkacak. Torbalardan çıkaracağız. İnşallah 1 ay sonra da mantar yemeye başlayacağız. Ben bu işi ileride daha büyütüp ticari olarak sürdürmeyi düşünüyorum. Fakat uygulama alanlarımız olmadığı için kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştık. Bugün istiridye mantarının dikimini yaptık. Kültür mantarı ise hijyenik bir ortam istediği için ve bizim de böyle uygulama alanlarımız olmadığı için devletten destek istiyoruz" dedi.

Evinin geçimine katkı sağlamayı istediğini kaydeden kadın kursiyerlerden Ayşe Demir de "Eğer devlet bize destek verirse bu işi ilerletmek istiyoruz. Girişimciliğimizi öne çıkarmak istiyoruz. Evde boş oturmak istemiyoruz" diye konuştu.

Sefer TALAY / BURHANİYE (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!