Burdur'da şap aşılama seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Burdurda şap aşılama seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 15:44

Burdur'da şap aşılama seferberliği

Haberin Devamı

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Şap Hastalığı ile Mücadele Seferliği ve Toplu Aşılama Kampanyası kapsamında Burdur'da 190 bin hayvan aşılanacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği ve Toplu Aşılama Kampanyası kapsamında Burdur merkeze bağlı Yarıköy'de Memduh Yıldız'a ait hayvancılık işletmesinde aşılama etkinliği yapıldı. Programa, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, protokol üyeleri ve vatandaş katıldı.

Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, "Hayvancılıkta ve hayvan hastalıklarıyla ilgili önemli problemlerimizden bir tanesi de şap hastalığıdır. Şap hastalığını 7 alt serotipi var. Bu alt tiplerinin de daha alt tipleri var. Yani 20'ye yakın alt tipi var. Ve her biri de farklı aşılamayı gerektiriyor, birine karşı bağışıklık sağlasanız bile diğer etkene karşı bağışıklık sağlanmamış olabiliyor" dedi.

Şap hastalığı konusunda Türkiye'nin çok şanslı olduğunu vurgulayan Koçak, "Kendi aşımızı kendimiz üretebiliyoruz. Sırf bu hastalığa karşı bu aşıyı üretmek üzere bir enstitü kurmuşuz ve dünyada belli sayıda birkaç ülkeden bir tanesi de bizim ülkemiz. Ancak ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle bu hastalıkta biz mücadelede çoğunlukla yetersiz kalıyoruz. Bir tanesi ülkemizin coğrafi konumu sebebiyle bu hastalık geliyor. Çünkü hayvan hastalıklarına sınır çizemiyorsunuz, bir ikinci de burada bize görev düşüyor, size görev düşüyor, karantina önlemlerine uymayışımız, ihbar mekanizmasını sağlıklı bir şekilde işlememesi, bu hususta şeffaf olmayışımız yani bu da hastalıkla mücadelede çok önemli" diye konuştu.

Vali Şerif Yılmaz da şöyle dedi:

"Ülke bazında sayın bakanımızın başlattığı kampanya çerçevesinde bu seferberlik başlatıldı. Bu gerçekten önemli, çünkü şap hastalığı ile mücadelede yetersiz kaldığımız zamanlar oldu. Bu nedenle de gerek pazarın kapanması, hayvanları, ürünleri satamadığımız dönemler oldu. Bunun önüne geçilmesi için hastalıktan ari bölgelerin oluşması gerekiyor. Bu açıdan da bugün itibariyle başlatılan bu kampanyada bizim 190 bin büyükbaş hayvan aşılama hedefimiz var. Bugün itibariyle yüzde 88'i tamamlandı. Mart ayı sonuna kadar da yüze 100 tamamlanmış olacak."

Konuşmaların ardından Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak'ın çiftlikte bulunan buzağıyı aşılaması ile şap aşılama seferberliği başlatıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!