Burdur'da "Lavanta Deresi Projesi"

Güncelleme Tarihi:

Burdurda Lavanta Deresi Projesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 14:21

Su seviyesinde azalma yaşanan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan "Lavanta Deresi Projesi" kapsamında, Yeşilova ilçesindeki 670 dekarlık araziye, lavanta, kekik ve ada çayı bitkileri dikildi.

Haberin Devamı

Burdur Valisi Hasan Kürklü, Lisinia Doğa Projesi'nden sorumlu veteriner hekim Öztürk Sarıca'nın hayata geçirdiği "Lavanta Deresi Projesi" alanını gezerek incelemelerde bulundu ve kekik bitkisi dikti. Vali Kürklü, gazetecilere yaptığı açıklamada, lavanta ve benzeri bitkilerin, su istemeyen kıraç topraklarda yetiştiğini söyledi. Su seviyesinde azalma yaşanan Burdur Gölü'nün kurtarılmasına yönelik algı oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Kürklü, gölün, su istemeyen bitkilerin havzalara ekilmesi durumunda kurtarılabileceğini kaydetti.

"BUĞDAYA GÖRE 4 KAT FAZLA GELİR
"
Lavanta üretiminin, diğer su tüketen bitkilerle kıyaslandığında avantajları olduğunu anlatan Hasan Kürklü, "Lavantadan, buğdaya göre 4 kat daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Suyu da az kullanarak doğaya katkı sağlıyorsunuz. Lavanta çiçekleri açtığı zaman mükemmel bir görsellik oluşuyor. Proje, köylerdeki gençlere iş imkanı da sağlayacak" dedi. Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir ise ilçede sulanabilir 7 bin, sulanamayan ise 23 bin hektar arazi olduğunu kaydetti.

İlçedeki vatandaşları susuz tarıma yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Özdemir, "Vatandaşlar, geçmişten gelen alışkanlıklarla buğday ve arpa gibi bitkilerin üretimine yönelmişler. Fazla para kazanamıyorlar. Onları para kazanabilecekleri bu projeye yönlendiriyoruz. Kaymakamlık olarak da projeyi destekliyoruz" diye konuştu.

PROJEDE 4 BİN KİŞİ ÇALIŞTI


Lisinia Doğa Projesi'nden sorumlu veteriner hekim Öztürk Sarıca da projeye, 2014'ün Kasım ayında, Burdur Gölü'nü kurtarmak ve köylülere susuz tarım yaparak da para kazanılabileceğini göstermek amacıyla başladıklarını dile getirdi. Lavanta, kekik ve ada çayı bitkilerinin susuz yetişebildiğinin ve pazar değerinin yüksek olduğunun altını çizen Sarıca, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Susuz tarımın yapılması, Burdur Gölü için çok önemli. Projenin ismini 'Lavanta Deresi' koyduk. Az su tüketilince dereler özgürce akacak ve göllerimizi dolduracak. Susuz tarım, Burdur Gölü'nden Salda Gölü'ne kadar ilaç kullanmadan yapılabilir ve para kazanılabilir. Benim bundan hiç kaygım yok. Ayrıca lavanta, kekik ve ada çayının pazar sorunu da yok. Bu bitkileri ilk etapta kuru olarak satmayı düşünüyoruz."

Haberin Devamı

Öztürk Sarıca, Burdur, Denizli ve Isparta'dan gelen yaklaşık 4 bin kişinin belirli dönemlerde projede çalıştığını da bildirdi. Konuşmaların ardından, yaralı halde bulunduktan sonra Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen 4 leylek de doğaya salındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!