'Buram ağrıyor' diyen çocuğu ciddiye alın

Oyun çağındaki çocuklar, genellikle ağrıyan bölgeyi işaret ederek sağlık sorunlarını anlatmaya çalışırlar. Böyle durumlarda, sorunun gerçekten doktora görünmeyi gerektirip gerektirmediğine karar vermek hiç de kolay değildir.

Bugün sizlere çocukların çok sık şikáyet ettikleri ağrı ve acıların muhtemel nedenlerini hatırlatmak istiyoruz.

Başağrısı

Sorun:
Kısa bir soruşturma, çocuğunuzun başının neden ağrıdığını öğrenmenize yardım eder. Çocuğunuz yorgun mu, uykusuz mu ya da canını sıkan bir sorun mu var? Yetersiz uyku kan şekerinin düşmesi ve gerginlik başağrısına neden olabilir. Acaba çocuğunuz başını bir yere çarpmış olabilir mi? Belki de ağrı, sinüslerle ilgilidir. Çocuğunuzun başağrısından başka bir şikáyeti var mı? Bu belirtiler menenjit habercisi olabilir.

Çözüm: Meyve suyu içirmeyi, uyutmayı ya da karanlık bir odada dinlendirmeyi deneyin.

Öneri: Eğer başağrısı çocuğunuzu gecenin bir vaktinde uykusundan uyandırırsa ya da sabahleyin uyanır uyanmaz başının ağrıdığını söylerse, ayrıca kusma ve yüksek ateş gibi belirtiler varsa hemen bir doktora başvurun

Boğaz yanması

Sorun:
Boğaz yanması bir virüs ya da streptokok bakterileri enfeksiyonundan kaynaklanabilir. İkinci olasılık, kalp romatizması ya da nefrit gibi böbrek hastalığı gibi komplikasyon riski taşıdığı için daha önemlidir. Geceleri ağzından nefes alan çocuklar genellikle sabahları boğaz yanmasından şikayet ederler. Bu şikayet, çoğu zaman çocuğa sıcak bir içecek verilince son bulur.

Çözüm: Çocuğa ılık, içimi kolay içecekler, çiğnenmesi ve yutulması kolay olan yiyecekler verin. Çocukların çoğu tavuk suyu çorbasını tercih ederler.

Öneri: Eğer çocuğun ateşi yükselmişse onu bir doktora götürüp strepkok açısından tetkik ettirmelisiniz. Ayrıca çocuk, bulantı, kızarıklıklar ve kulak ağrısından da yakınıyorsa ve de soluk alıp verirken zorlanıyorsa, hiç zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalı.

Kulak ağrısı

Sorun:
Oyun çağındaki çocuklarda kulak enfeksiyonları çok sık görülür. Özellikle soğukalgınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra kulak ağrısı şikayetleri başlayabilir. Eğer çocuk ağrının kulağın iç kısmından geldiğini söylüyorsa sorun, belirttiğimiz enfeksiyonların bir sonucudur. Eğer çocuğun kulak kepçesini ovuşturmak ağrının şiddetini artırıyorsa ve de çocuğunuz yüzüyorsa, ağrının nedeni yüzücü kulağı enfeksiyonu yani dış kulak yolu iltihabıdır.

Çözüm: Kulağı rahatlatmak için ılık kompres yapın.

Öneri: Eğer ağrı çok şiddetli ise kulakta akıntı varsa, aynı zamanda başı da ağrıyorsa, ateşi yükselmişse ve dalgın görünüyorsa veya işitme zorluğu çekiyorsa hemen doktor çağırmalısınız.

Derleyen: Azize BERGİN

HAFTANIN KİTABI

Prof. Dr. Ahmet Erözenci bir hekim, bir hasta ve bir hasta yakını olarak, kanserle karşı karşıya kalan insanı, çok farklı ve denenmemiş bir yöntemle irdeliyor. Filmlerden edindiğimiz dil, duygu ve rol kalıplarının bizi düşündüğümüzden çok daha fazla etkilediğini ortaya koyuyor. 'Bir Türk Filmi Olarak Kanser' isimli bu kitap, hayatı yakalamanın ve yaşamanın ipuçlarını veriyor.

Bu kitap bir hafta boyunca tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli.
Yazarın Tüm Yazıları