Bunu yapan insan olamaz

Bugünkü yazıya başlarken, "Başkanların 100 gününü mü değerlendirsem, onlara not mu versem? Ama yahu bırakalım uygulasınlar programlarını, her 100 günde bir not mu verelim yani? Ayrıca kriteri ne, 'İlk 100 günde şunu ya da bunu yapacağız' diye söz mü vermişler? O zaman günlük izleme durumuna geçelim" diye düşünüyordum...

Doğan Haber Ajansı'ndan bir haber düştü sıralara, Mustafa Oğuz imzalı, "Bunu yapan insan olamaz" başlıklı. Şöyle bir göz atınca, "Oha", "Yuh", "Çüşş" gibi ünlem ifadeleri sıralandı ağzımdan. "Hayvan" diye bağırasım geldi. Ama, hayvanlara haksızlık yaptığımı düşündüm. Neden mi? Haberi özetleyeyim önce:

******

"İzmir Torbalı'nın Yazıbaşı Mahallesi'nde vatandaşlar bir sokak köpeği bulmuş kanlar içinde. Tabancayla yüzünden vurulduğu anlaşılmış. Durum İzmir'deki hayvan hakları savunucularına iletilmiş. Harekete geçilmiş, talihsiz köpek Konak Belediyesi Hayvan Hastanesi'ne getirilmiş. Zavallı, ameliyata alınmış, parçalanan derisi dikilmiş, ama sol gözü kurtarılamamış.
 
******

Hayvanseverler isyan etmiş, haklı olarak. Durum Çevre İl Müdürlüğü, Torbalı Kaymakamlığı ve Torbalı Belediyesi'ne iletilmiş. Hayvan hakları savunucularından Esin Önder, bunun vahşet olduğunu belirtmiş, 'Gün geçmiyor ki, sahipsiz bir hayvan işkence görmesin, öldürülmesin. Bu son olay, insanlık adına utanç verici. Bugün bu hayvana ateş eden, yarın aynısını bir insana da yapabilir" demiş."

******

Ve sonra bir haber daha... Bodrum Ortakent-Yahşi'de, Şennur Öner'in bahçesinde baktığı beş köpeğe zehirli et verilmiş. Köpeklerden dördü ölmüş, birini son anda veteriner kurtarmış. Öner de isyanda, "Kimseye zararları yoktu. Aşı, veteriner kontrolleri tamdı. Hırsızların yapmış olabileceğinden şüpheleniyorum" demiş.

*****

Aklıma hemen yaklaşık 15 yıl ailemizin bireyi olan ve iki yıl önce uğurladığımız "Haydut" geldi. Düşündükçe burnumun direğini sızlatan. Ergül'ün "Tarçın"ını, Nejat'ın "Paşa"sını, Dodo'nun "Vip"ini, Ufuk Abi'nin "Charly"sini düşündüm, hala onlara yoldaş olan. Ve yukarıdaki cümle: "Bugün bu hayvana ateş eden, yarın aynısını bir insana da yapabilir."

*****

Kararımı verdim... Başkanların yüz günü, Başkanlar Kurulu, Danışma Kurulu, Kalkınma Ajansı, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu duruversin şimdilik. Hepsi önemli, tabii ki yazarım. Yazan da var. Ama bugün zamanı değil. "İnsan olamayanların yaptıkları" bana engel. Ve de çığırından çıkan insanlar...
Yazarın Tüm Yazıları