Bulun bu polisleri

Güncelleme Tarihi:

Bulun bu polisleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 00:00

Ankara Barosu, Çayyolu’nda restoran basan ve ailelerinin yanında bulunan çocuklara “çocuk teslim tutanağı” tutan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro, “hukuka aykırı işlem yapan” polislerin bulunarak, haklarında işlem yapılmasını talep etti.

Haberin Devamı

ANKARA Barosu, hafta sonu Çayyolu’nda restoran basan polisler hakkında İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulundu.
Baro Başkanı Metin Feyzioğlu’nun imzasını taşıyan suç duyurusunda, uygulamayı gerçekleştiren görevlilerin bulunarak gerekli işlemin yapılması talep edildi. Suç duyurusunda özetle şöyle denildi:
“2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun (PVSK) 12. maddesinin 2. fıkrası aynen şöyledir: ‘Polis bar, pavyon, gazino, meyhane gibi içkili yerler ile kıraathane ve oyun oynatılan benzeri yerlere yanlarında veli ve vasileri olsa bile onsekiz yaşını doldurmamış küçüklerin girmesini meneder.’
İlk bakışta belli
İlk bakışta içeride ailelerin olduğu anlaşılan, bara, pavyona, gazinoya, meyhaneye benzemeyen bir yerde PVSK md. 12/2’ye dayanılarak işlem yapılması mümkün değildir.
Kimlik sormak, kimlik toplamak, tutanak tutmak ve böylece çocukları ve yanlarındaki aileleri kayıt altına almak, hürriyet kısıtlayan işlemlerdir. Hürriyet kısıtlayan işlemlerin kanunun açık hükmüne dayanması zorunludur. Bu itibarla, PVSK md. 12/2’de olmayan bir yetkinin herhangi bir yönetmelik hükmüne dayandırılması kesinlikle mümkün değildir.
Hürriyeti kısıtlayıcı
Öte yandan, lokantadaki çocukların yanında bulunan velilerine imzalatılan ve işlemi yapan kolluk görevlilerince “çocuk teslim tutanağı” olarak adlandırılan tutanak, gerçekte, çocuklar kendi başlarına girmemeleri gereken bir mekanda bulunmuş ve ailelerine teslim edilmemiş olduğundan içeriği itibariyle de gerçeği yansıtmamaktadır.
Dilekçemizde ayrıntılı olarak açıklanan ve kişi hürriyetini hukuka aykırı olarak kısıtlayan uygulamanın tekrar etmemesi için gerekli uyarıların yapılmasını;
Suç teşkil eden bu ve benzeri uygulamalardan kimlerin sorumlu olduğunun tespitini ve haklarında adli ve idari yönden gereğinin yapılmasını Avukatlık Kanunu’nun 76. maddesinde yer alan “baroların hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak ve savunmak’ görevi çerçevesinde saygıyla talep ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!