Bulgurun öyküsü

Köylerde kurulan sofraların baş tacıdır bulgur. İncesiyle, kalınıyla, pek çok yemeğin yapımında kullanılır.

Peki buğday tanelerinin hangi işlemlerden geçip bulgur haline geldiğini biliyor musunuz?
Buğday taneleri önce temizlenerek fazlalıklarından arındırılır. Sonra su ilave edilerek kaynatılır.
Haşlama sırasında sürekli karıştırılır. Çünkü, buğdayın içerdiği B vitamini ve mineraller haşlama suyuna geçer ve bu haşlama suyunun tamamının buğday tanelerine yedirilmesi gerekir.
Daha sonra sıra kurutma faslına gelir. Genellikle bez örtülerde gerçekleştirilir kurutma işlemi.
Tamamen kuru hale gelen buğday öğütülür. Öğütme işlemi değirmenlerde yapılır.
Teknolojinin gelişimine paralel olarak değirmenler de zamanla değişmiştir ama hâlâ elle ya da suyla dönen değirmenler vardır Anadolu’nun köylerinde.
Öğütme işlemi bittiğinde bulgur çeşitli incelikteki eleklere alınır ve buralarda elenir. Bulgurun ince mi yoksa kalın mı olacağını belirleyen de işte bu işlemdir.
Aslında ince ve kalın bulgur olarak bildiğimiz iki bulgur, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde farklı adlarla anılır. Pilavlık bulgur iri olandır ve adı hemen her yerde aynıdır ama ince bulgurun adı bazı yörelerde düğü, düğür ya da düğürcüktür.

CEVİZLİ ÇERKEZ TAVUĞU

MALZEMELER
* 1 adet büyük boy bütün tavuk
* 4-5 adet kurutulmuş kırmızı biber
* 1 kg ceviz içi
* 4-5 diş sarmısak
* 4-5 dilim bayat ekmeğin içi
* 6 su bardağı ılık tavuk suyu
* 1-2 çay kaşığı tuz
* Varsa 2 tatlı kaşığı toz kişniş
Ayrıca;
* 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2-3 çay kaşığı kırmızı toz biber

YAPILIŞI
Tavuğu temizleyip yıkadıktan sonra üzerini tam kapatacak kadar suyla haşlanmaya bırakın. Lezzetinin artması için tencereye dörde bölünmüş bir soğan ve bir adet patates ekleyebilirsiniz.
İyice yumuşayan tavuğu tencereden alın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen tavuğun etlerini kemiklerinden ayırıp büyük parçalar elde edecek şekilde didikleyin.
Diğer taraftan, kurutulmuş kırmızı biberleri haşlayıp süzdükten sonra çekirdeklerini ve sapını çıkarıp atın. Temizlediğiniz biberleri mutfak robotuna koyun. (Aslında en doğrusu kıyma makinesi kullanmaktır.) Üzerine sarmısakları ve ekmek içini ekleyin. Ceviz içini de ilave edip malzemeleri çekerek püre haline getirin.
Püreyi derin bir kaba aktarın. Tuz, kişniş ve ılık tavuk suyunu da azar azar ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Böylece koyu muhallebi kıvamında bir karışım elde edeceksiniz.
Orijinal tarifte didiklenen tavuklar servis tabağına yayılır, üzerine de hazırlanan bu sos aktarılır. Ama siz sos ve tavuk etini karıştırıp servis tabağına yerleştirebilirsiniz.
En üste de aslında cevizin yağı dökülür. Ya da bir tavada kızdırılan yağa toz biber katılır ve bu sos, en üste gezdirilir. Çerkez tavuğu orijinalinde ılık halde servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları