Sahrap SOYSAL

sahrapsoysal@gmail.com

Bulgur nasıl yapılır

29 Mart 2009

Sonbahar geldiğinde köy evlerinde bir telaş başlar. Kışa hazırlık telaşıdır bu. Ve bulgur yapmak da bu telaşlardan biridir. Bir kere, bulgur yapımında kaliteli buğday kullanılır. Yani buğdayın iri taneli ve sert olanı. Ayıklanan buğday haşlandıktan sonra süzülüp güneşte kurumaya bırakılır. Kuruyup dibeklere taşınan buğday ıslatılır ve kalabalık tarafından tokmaklarla dövülür. Tekrar ve yine güneş altında kurutulduktan sonra savrularak kepeklerinden arındırılır. Artık buğdayın kalburlarda elenme zamanı gelmiştir. Yabancı maddelerden ayrılan buğday artık bulgur halini almıştır ve boyuna göre ayrılır.  

Pazılı ekşili köfte çorbası

Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine bir parmak çıkacak kadar kaynar su ekledikten sonra  tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra süzün. Üzerine un ve yumurtayı ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra  yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin tam ortasına serçe parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun.
Tereyağını orta boy bir tencerede eritip incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika, soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra  8-10 su bardağı sıcak suyu da tencereye  aktarın. Kaynatın. Yıkanmış pazı yapraklarını bir santim kalınlığında doğrayın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız bulgur köftelerini ve haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın. 30 dakika kadar pişirin. Son olarak, doğradığınız  pazı yapraklarını da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpin. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Yazarlar Ana Sayfa
HaberlerGalatasaraysurvivor 2016acun ılıcalıtv 8fenerbahçeavrupasurvivor 2016 gönüllüler