Bulgur mucizesi

Çok sevdiğimiz kısır, batırık, mercimekli köfte türü bakliyat esaslı yemeklerimize; domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini açısından zengin sebzeler eklememizin ve yanında da ayran içmemizin çok doğru bir BESLENME şekli olduğunu biliyor muydunuz?

Çünkü kuru baklagiller ve bulgur karışımlı yemeklerimizin, C vitamini sağlayan taze sebze ve kalsiyum kaynaklı yoğurtla birlikte tüketilmesinin ‘KANSIZLIĞIN’ önlenmesinde büyük katkısı vardır.

PRATİK TARİFLER

Sütlü mercimek çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı yeşil mercimek

3 yemek kaşığı sıvıyağ (veya 1 yemek kaşığı margarin)

1 kahve fincanı arpa şehriye

1 yemek kaşığı un

4 su bardağı et suyu

2 su bardağı süt

1 çay kaşığı kuru nane, karabiber, tuz

Mercimeği 5 su bardağı suyla, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün. Tencereye yağı koyup, unu ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırarak, un sararıncaya dek kavurun. Üzerine azar azar et suyunu ekleyip, kaynayınca mercimek, şehriye, tuz, nane ve karabiberi ilave edin. Çorba kaynamaya başlayınca sütü katıp, 10 dakika daha pişirip, ocaktan alın.

Mantarlı fırın makarna

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika


Malzeme listesi

1 paket burgu ya da fiyonk makarna

Sos için

1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin

2 yemek kaşığı un

3,5 su bardağı süt

Tuz, karabiber

Harcı için

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 diş sarmısak (dövülmüş)

2 su bardağı ince mantar (doğranmış)

Üzeri için

1/2 su bardağı taze kaşar (rendelenmiş)

Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 5 dakika haşlayıp, süzün. Sos için; eriyen yağın içine unu ekleyelim ve tahta kaşıkla sararıncaya kadar kavurun, üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin. Karıştırmaya devam ederek, sos muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp, sarmısakla beraber mantarları ekleyip, 3-4 dakika kavurun. Makarnayı beşamel sosla karıştırıp, mantarları ekleyin ve iyice harmanlayın. Fırına dayanıklı kabın içine makarna karışımını boşaltın. 175 dereceli fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, peyniri serpiştirip, tekrar 5 dakika daha fırınlayın.

Sürmeli sevgilim

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 çay kaşığı neskafe

2 paket krem şanti

2 su bardağı süt

4 adet orta boy golden elma (soyulup, tavla zarı doğranacak)

1 çay bardağı pudra şekeri

1 paket yulaflı bisküvi

Üzeri için

Çilek reçeli

Krem şantiyi sütle beraber 8-10 dakika, iyice katılaşıncaya kadar çırpıp, buzdolabına koyun. Elmaları pudra şekeriyle karıştırıp, üzerine robotta çekilmiş bisküvileri ekleyin. Dolaptan çıkardığınız krem şantiyi de bisküvilere katarak iyice karıştırın. Derin ve şekilli bir tasın içine naylonu, uçları dışarıya sarkacak şekilde yerleştirin. Hazırladığınız karışımı içine döküp, naylonu üzerine kapatın ve 1 gece buzlukta dondurun. Servis yaparken tası bir tabağa ters çevirin ve naylonu sıyırıp atın. Çilek reçelinin suyuyla süsleyebilirsiniz.

İnce Noktalar

Dereotu, maydanoz, taze nane gibi otları önce ayıklayıp, sonra su dolu bir cam kavanoza koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz. Uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları