Gündem Haberleri

    Bulgur kanseri önlüyor

    Hürriyet Haber
    19.11.2001 - 11:59 | Son Güncelleme:

    Posa miktarı yüksek olan bulgurun, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü bulunduğu belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram, yaptığı açıklamada, besinlerin bir bölümünün bağırsaklarda emilerek metobolizmaya girdiklerini belirterek, ''Bağırsaklarda bu besinlerin iyi emilmesi için taşıyıcı diyebileceğimiz selülozik yani, fiber yapının olması gerekir'' dedi. 

    Çok yüksek besinsel değerlere sahip bir gıda yenilse bile, fiber yapı olmazsa besinlerin pek çoğunun emilmeden vücudu terk edeceğini kaydeden Bayram, ''Bulgurun içerdiği posa, yani kepekli kısım bu nedene çok önemli. Posanın kan değerini ve yağlarını düşürücü etkisi yanında, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü de bulunur'' diye konuştu.  Bayram, 100 gram bulgurda 1,3 gram posa bulunduğunu, köy tipi bulgurun ise bu yönü ile daha güçlü olduğunu söyledi.
      
    BESİN KAYBI ENGELLENİYOR
      
    Özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfağının tanınması ile bulgurun   yemek kültüründeki öneminin anlaşıldığını vurgulayan Bayram, şöyle devam etti:

    "Bulgur kebaplar, köfteler, içli köfte, pilav, kısır ve soğuk mezeler olmak üzere, 25'in üzerinde yemeğin ana unsuru haline geldi. Bulgur, M.Ö. 2000'li yıllarda keşfedilen olağanüstü işlenme özelliğine sahip besindir.

    Üretimi sırasında temizlenen, pişirilen, kurutulan ve kırılarak sınıflandırılan bulgurun, işlenmesi ve özellikle pişirilmesi sırasında, pişme suyuna çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanesinin içine emilerek, besin kaybı engellenmiş olur.

    Proteinler ısının etkisi ile basit formlara dönerek vücutta çok çabuk metobilize olmaktadır. Nişasta ise jelleşerek yapıyı korumakta ve karmaşık karbonhidratlar basitleşmektedir. Yani, kabaca bir ön sindirimden geçerek, pek çok işlem vücut için önceden gerçekleştirilmiş olur.''
      
    RAF ÖMRÜ UZUN
      
    Bu işlemlerden geçen bulgurun raf ömrünün, tüm hububat ürünlerinden daha fazla olduğuna dikkati çeken Bayram, sözlerini şöyle tamamladı:

    ''Böcek ve ve haşerata karşı da dayanıklı olan bulgur, bir anlamdapastorize oluyor. Mikrobiyal ve enzimatik reaksiyonlar durdurulduğundan, sağlıklı olarak uzun süre saklanabilir. 

    Pirinç herhangi bir ön işlemden geçmediği için, enzimatik ve mikrobiyal reaksiyonlar devam eder. Makarnada da pastorizasyon işlemi yoktur. Bunların raf ömürleri bulgurdan çok kısadır ve bozulmaları daha kolaydır.

    Ekonomik olarak da fiyatı ucuz olan bulgurdur. Kilo bazında ekmek ve makarnadan daha ucuz olan bulgurun bizde köylü yemeği olarak bilinmesi, bu sağlıklı besin maddesini daha çok kesimin tüketmesini engellemektedir.''

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı