Bulgur, dünya mutfağında yerini almaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Bulgur, dünya mutfağında yerini almaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 12:10

Bulgur, dünya mutfağında yerini almaya başladı

Haberin Devamı

 

GAZİANTEP, (DHA)- GÜNEYDOĞU Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, bulgurun sadece Türkiye’de tüketilen bir tahıl olmaktan çıktığını söyledi.

Mahsum Altunkaya, GAİB bünyesinde faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesinde gıda fuarlarına katılarak çeşitli aktiviteler gerçekleştiren Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden bir heyetle birlikte 16- 20 Ekim tarihlerinde Fransa’nın Başkenti Paris’de düzenlenmeyecek olan SIAL Paris 2016 fuarına katılacaklarını açıkladı. Altunkaya bu tür tanıtımların Türkiye açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti. Türkiye'de üretilen bulgurun başka ülkelerce de kullanıldığını belirten Altunkaya, şöyle dedi:

"Tanıtım çalışmalarımız sırasında her ülkenin mutfak kültürüne uygun olarak ürünlerimizin tüketilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Geleneksel Anadolu tahılı bulgur artık başka ülkelerce de tüketiliyor. Bu da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Dünden bugüne yapılan tanıtım çalışmaları amacına vardı. Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubumuz, dünyayı turluyor ve ürünü tanıtıyor. Afrika’dan, Avrupa’ya herkesi bulguru tattıran grubumuzun gayretli çalışmaları ihracatın artmasına vesile oldu" dedi.

Bulgur ihracatında ilk üçün Ortadoğu ülkesi olduğuna dikkati çeken Altunkaya, kültürel yakınlığın bunda etkili olduğunu ancak Avrupa, Orta Asya ve Afrika ülkelerinin bulgur ihracatının da artışa geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"SIAL Paris yaklaşık 200 ülkeden 150 bin civarında katılımcıyı ağırlamaktadır. Katılımcıların yüzde 60’tan fazlası uluslararası katılımcıdır. Ürün sergileyen firmaların sayısı ise 6 bin civarındadır ve bunların yüzde 84’ü uluslararası firmalardır. Türkiye, SIAL Paris’te en fazla ürün sergileyen ülkeler sıralamasında üçüncü sıradadır. Kuzey Afrika başta olmak üzere Afrika’nın genelinden çok sayıda ziyaretçi ve katılımcı bu fuarda yer almaktadırlar. SIAL Paris fuarında gıda endüstrisinin neredeyse tüm sektörlerinden katılımcılar ürünlerini sergileyebilmektedir. Birçok ülkenin gıda ile ilgili bakanlıklarından siyasetçilerin de yer aldığı etkinliklere, büyük gıda satın alma kanalları, alıcı ve satıcılar ile tüketiciler ve diğer ilgili işletmelerin etkili üyeleri katılmaktadır. SIAL Paris uluslararası medyada da geniş yer bulmaktadır. Bunun için bizler bu fuarda ülkemizin hak ettiği şekilde tanıtılmasını, ürünlerimizin dünya pazarlarında hak ettiği fiyatlarla satılması için gerekli girişim ve temaslarda bulunacağız."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!