Bulgaristan'da komünist rejimin işlediği suçlara yargı yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda komünist rejimin işlediği suçlara yargı yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 15:41

Bulgaristan Parlamentosu, ülkede 1989 yılına dek iktidarda bulunan komünist rejimin işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili zaman aşımını engelleyen yasa değişikliklerini kabul etti. Bu kararı olumlu karşılayan Türk vekillerden Çetin Kazak, "Yapılan değişiklikler, asimilasyon kampanyası suçlularının adalet önüne çıkarılmalarını sağlayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Ceza Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına imkan tanıyan tasarı 30 aleyhte oya karşı 111 milletvekilinin desteği ile kabul edildi, 7 milletvekili de çekimser kaldı.

Parlamentoda 38 sandalyeye sahip, Bulgaristan Komünist Partisi'nin (BKP) devamı niteliğindeki ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) milletvekilleri yapılacak değişikliklere sert tepki gösterdi.

BSP adına konuşan milletvekili Yanaki Stoilov, "Anne-babaları ve dedelerinin geçmişi için pişman olmadığını ve onların onurlu yaşadıklarını" söyledi. Kendini "birinci nesil komünist - sosyalist" olarak tanımlayan BSP'li Georgi Bojinov da "Partisinin tarihi, mücadelesi ve yaratıcılığından utanç duymadığını" belirtti.

İktidar ortağı sağcı Reformcu Blok Başkan Yardımcılarından Martin Dimitrov da hem sosyalist hem de komünist olduklarını iddia eden BSP milletvekillerinin "kişilik çelişkisi" yaşadıklarını savundu. Dimitrov, komünistlerin ülkenin entelektüel elitini yok ederek rejim karşıtı binlerce insanı toplama kamplarına sürdüğünü anımsattı.

Haberin Devamı

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekillerinden Çetin Kazak ise "Değişiklikler (Türk ve Müslümanlara karşı) asimilasyon kampanyası suçlularının adalet önüne çıkarılmalarını sağlayacaktır" diye konuştu.

HÖH, geçmişte BSP ile birlikte defalarca koalisyon ve iktidar ortağı olmuştu.

SUÇLARIN ARAŞTIRILMASINDA UMUT IŞIĞI
Bulgaristan'daki 45 yıllık komünist yönetimin ardından gelen demokratik dönemde en önemli siyasi kararlarından birini alan parlamentonun, ülkede yaşayan 800 bine yakın Türk ve Müslümanlara karşı komünizm döneminde uygulanan din, dil ve isimleri yasaklayan suçlara karşı adalet çalışmalarına hız vermesi bekleniyor.

BKP, ülkede 1944 yılına dek bir terör örgütü olarak faaliyet gösterirken o yılın eylül ayında Sovyetler Birliği'nin (SSCB) desteği ile yaptığı darbe sonucu iktidara gelmişti.

Eski SSCB'nin "siyasi uydusu" olarak hareket eden Bulgaristan'daki komünistler, diktatörlükleri dönemlerinde rejim düşmanı ilan ettikleri on binlerce insanı öldürmüştü.

Haberin Devamı

Bulgaristanda komünist rejimin işlediği suçlara yargı yolu açıldı

Todor Jivkov


Bulgaristan'daki 1984 yılında başlayan, Türk ve Müslümanların öncülük ettiği rejim karşıtı hareket, 10 Kasım 1989'da diktatör Todor Jivkov'a karşı
yaptığı "kansız darbe" ile komünizme son noktayı koymuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!