Bulduklu: Sağlığınızı korumak elinizde

Güncelleme Tarihi:

Bulduklu: Sağlığınızı korumak elinizde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 12:47

Bulduklu: Sağlığınızı korumak elinizde

Haberin Devamı


Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA) - ANTAKYA KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Nilüfer Elveren Bulduklu, meme sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan  Bulduklu,  "Gelişmiş ülkelerde, kadınların hekime başvurmalarının başlıca nedenlerinden biri, meme ile ilgili yakınmalardır. Hemen her kadının, tüm yaşamı boyunca memesi ile ilgili bir yakınması olur. Bu yakınmalar en çok memede bir sertlik fark edilmesi, ya da ağrı hissedilmesi şeklinde olur. Memede fark edilen sertliklerin, kitlelerin ve değişikliklerin büyük bir çoğunluğu kanser değildir. Fakat yine de uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Meme sağlığı denilince ilk akla meme kanseri gelmekle birlikte memenin kanser olmayan birçok hastalığı da vardır, memenin gelişme geriliği, enfeksiyon gibi. Fakat memenin sağlık sorunlarının başında her zaman meme kanseri gelmektedir, çünkü meme kanseri aynı zamanda kadının kadınlık kimliğini de tehdit etmektedir. Meme Kanseri, süt bezleri ve kanallarını döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve tedavi edilmediği taktirde yakın ve uzak organlara yayılması sonucu oluşan bir hastalıktır" dedi.
KETEM'DE MUAYENELER ÜCRETSİZ
KETEM'lerde yapılan muayenelerin ücretsiz olduğunu belirten Bulduklu şöyle dedi:
"Meme kanseri ileri yaş hastalığı olmasına rağmen çok genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber her 8 kadında 1 meme kanseri görülürken her 800 erkekte 1 meme kanseri görülmektedir. Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim), kendi kendine meme muayenesi (ayda bir kez), klinik meme muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi) ve tarama mamografisi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir. Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değildir. Kişilerin henüz hastalık belirti ortaya çıkmadan KETEM'e kayıtlı oldukları Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Çünkü, kanserde erken teşhis hayat kurtarır. İlimizde Antakya KETEM, İskenderun KETEM ve Kırıkhan KETEM olmak üzere 3 tane KETEM mevcuttur. Buralarda yaş gruplarına uygun olanlar taramalarını ücretsiz yaptırabilirler."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!