Bulaşıcı hastalıklara DİKKAT

Güncelleme Tarihi:

Bulaşıcı hastalıklara DİKKAT
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Tabip Odası'nın her yaz olduğu gibi bu yıl da kamuoyuna yaptığı bulaşıcı hastalık uyarısı şu temel bilgiyle başlıyor: ‘‘Yeterli ve temiz su sağlanamayan, kanalizasyon sistemi yeterli olmayan, deniz veya göl suyunun temiz, kişisel hijyen alışkanlıklarının iyi olmadığı toplumlarda bulaşıcı hastalıkları daha sık rastlanır.’’

Uyarıda, İstanbul'da da bulaşıcı hastalıkların en sık görülen hastalıklar içinde yer almaya devam ettiği ve suyla, besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin havaların ısınmasıyla birlikte arttığı, bu nedenle oluşan ishalli hastalıkların vücutta önemli miktarda su ve tuz kaybına yol açtığı belirtiliyor. Bu hastalıkların bazen ölümlere bile neden olduğuna dikkat çekiliyor.

İstanbul Tabip Odası'nın verdiği bilgiye göre, tifo, kolera, akut bağırsak enfeksiyonları, hepatit A gibi bulaşıcı hastalıklar yaz aylarında İstanbul'un çevre mahallelerinde en sık görülen ilk beş hastalık arasında yer alıyor.

Nasıl Korunacaksınız?

Oda tifo, kolera, akut bağırsak enfeksiyonları, hepatit A ve bazı paraziter hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için önerilerini şöyle sıralıyor:

Sağlık Bakanlığı ruhsatı taşıyan şişe suları alınmalı.

Suyun temizliğinden şüphe ediliyorsa, beş dakika kaynatılmalı veya klorlanmalı.

Su depoları yılda birkaç kez boşaltılıp, temizlenmeli.

Tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller sabunlu su ile yıkanmalı. Biberonlar kaynatılmalı.

Gıdalar günlük olarak tüketilmeli. Bekletilecekse buzdolabına konulmalı. Buzdolabında bekleyen yiyecekler yaz aylarında en çok 48 saat içinde tüketilmeli.

İshalle seyreden hastalıklarda mutlaka hekime başvurulmalı. İshalli kişilere daha fazla sıvı verilmeli.

İçme ve kullanma suyunun yeterliliği ve temizliği ile deniz suyunun temizliği ve su analizi sonuçları konusunda Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve İl Sağlık Müdürlüğü, topluma düzenli olarak bilgi vermeli.

Klorlama nasıl yapılır?

Kireç kaymağı ile klorlama: Bir litre suya (5 su bardağı) 2.5 yemek kaşığı kireç kaymağı katın. Yarım saat sonra kireç tortusu dibe çöker. Üstte kalan suyu içine kireç tortusu karışmadan dikkatlice bir başka kaba alın. Daha sonra kullanılacak her bir litre suya, bu kenara ayırdığınız kireçli sudan üç damla damlatın. Bu işlemler dikkatli yapıldığı takdirde, temiz ve güvenli su elde etmiş olacaksınız.

Haberin Devamı

Çamaşır suyu ile klorlama: Bir litre suya bir su bardağı çamaşır suyu ilave edin. Daha sonra kullanılacak her bir litre suya bu çamaşır sulu karışımdan üç damla ekleyin. Önerilen çamaşır suyu ve kireç kaymağı oranlarını aşmadığınız takdirde, bu suları güvenle kullanabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!