Bugünü tarihe taşıyan belge

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

TBMM tutanakları, bugünü tarihe taşıyan belgelerdir. Tutanaklar yalan söylemez ve asla değiştirilemez.

Tarih: 8 Aralık 1997, Pazartesi. Açılma saati: 15.00. Başkan: Başkanvekili Uluç Gürkan. Katip Üyeler: Ahmet Dökülmez (Kahramanmaraş), Ünal Yaşar (Gaziantep). Doğrudan, 'Özel gündemde yer alacak işler' kısmına geçiliyor. İlk sırada Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu ile ilgili gensoru görüşmeleri var. Gürkan, 'Hükümet burada mı?' diye soruyor. Hükümet yok. Muhalefet durur mu? RP'li Ömer Faruk Ekinci, ‘‘Hükümet, her zaman olduğu gibi yok!’’ diye bağırıyor. DYP'li Saffet Arıkan Bedük ayağa kalkıyor:

‘‘Sayın Başkan, hükümetin temsil edilmemesi fevkalade garip. Çünkü, hem bu toplantının olacağını biliyorlardı, hem özel gündemle toplanılıyor.’’

HÜKÜMET NEREDE VAR Kİ?

Başkan, ‘‘Hükümet yok’’ diyor ve birleşime ara veriyor. Hükümet Meclis'te yok... Zaten ekonomide de yok... Dolar aldı başını gidiyor, 'Dur' diyeni yok. Borsa panikte, sürekli düşüş gözleniyor.

Murat Sökmenoğlu ile kuliste sohbet ederken, ‘‘İpin ucu ellerinden kaçtı. Tıpkı 1993 yılındaki günleri yaşıyoruz’’ diyor. Aykon Doğan siyaset adamı ama ömrü Maliye'de geçti. Ve gidişatı hiç beğenmiyor.

Birleşim yeniden açılıyor. DYP Grubu adına Nevfel Şahin söz alıyor:

‘‘...DYP olarak Karadeniz'in yollarına karşı çıkmadık. DYP'nin temel felsefesi ülkeye hizmettir. Bizim karşı olduğumuz, yola ayrılan paranın başkalarının cebine gitmesidir. (...) 11 maddelik şartnamenin arkasında Genel Müdür Yardımcısı ve Müsteşar Yardımcısı'nın paragrafları yok.’’

Yanlış okumadınız. Bunlar tutanaklarda yer aldı. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, ‘‘Paragraf demezler ona; paraf derler paraf’’ diye uyarıyor. Şahin, ‘‘Müsteşarın parafı yok’’ diye düzeltiyor. Görüşmeleri, eski CHP'li parlamanterler; Ertöz Vahit Suiçmez, Mehmet Sönmez, Mustafa Aksoy ve Kadir Narin de izliyor.. Suiçmez, ‘‘Yıllardır Meclis'e gelmiyordum, seviye bu mu?’’ diyor ve kalkıp gidiyor.

ÖNCE SEVİYE DÜŞTÜ

Nevfel Şahin devam ediyor:

- ...Ben bu şartnameyi okudukça, sayın Bakan'ın dolambaçlı yollardan, nasıl sahtekarlık yaparak.. (ANAP sıralarından gürültüler)

Ahmet KABİL (ANAP Rize): Sahtekar sizsiniz; Genel Başkanınızdan milletvekilinize kadar sahtekar sizsiniz...

BAŞKAN: Sayın milletvekilleri, lütfen...

Nevfel Şahin (Devamla): Değerli arkadaşlarım, ben ne söylediğimi gayet iyi biliyorum.

Rasim ZAİMOĞLU (ANAP, Giresun): 'Sahtekar' dedin.

Nevfel Şahin (Devamla): ...Bu şartname hem Bayındırlık Bakanlığı, hem de Türkiye için utanç belgesidir. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN: Sayın Şahin, lütfen genel kurula hitap edin...

Ahmet KABİL: Ormanları siz yağma ettiniz. Karadeniz'i ağzına alma...

İbrahim GÜRDAL (Turizm Bakanı, Antalya): Sayın Bakan bu 'sahtekar' sözünden dolayı dava açsın...

Nevfel ŞAHİN: Açsın efendim, açsın...

Nurhan TEKİNEL (DYP, Kastamonu): Bravo, ağzına sağlık. Benziyor bunlar birbirlerine, ortak bunlar...

Ahmet KABİL: Siz benziyorsunuz, Genel Başkanınıza benziyorsunuz.

İşte size yüce Meclis'ten bir küçük kesit. Bugünkü oylamada bakan düşer ya da düşmez. Onu bilemem... Ama tutanaklardaki seviye çoktan düştü!

Yazarın Tüm Yazıları