Bugünlerde davetsiz bir misafiriniz olabilir

Güncelleme Tarihi:

Bugünlerde davetsiz bir misafiriniz olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 10:41

Kuş yuvalarından ince ve tiz yavru viyaklamalarının yükseldiği günlerdeyiz. Diyelim, yolda yürürken karşınıza çaresiz ve ürkek gözlerle bakan bir yavru kuş çıktı. Yuvadan düşmüş bir kuş gördüğünüzde ne yapmalısınız ya da yapmamalısınız? Uzmana sorduk.

Haberin Devamı

Baştankaralar, serçeler, kargalar, martılar, kızıl şahin, peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu ve alaca baykuş... Bu kuşların yavruları tam da bugünlerde maviliklere kanat açmaya hazırlanıyor. Ancak bu o kadar da kolay değil. Birçoğu ilk denemelerinde başarılı olamayarak yuvadan yere mecburi iniş yapmak zorunda kalıyor, düşüyor ya da yuvadan atılıyor. Yani bugünlerde bu kuşların yavrularıyla yolunuz kesişebilir. “Böyle bir durumda ne yapacağını bilmek kadar ne yapmayacağını bilmek de önemli” diyor Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) Danışmanı, yaban hayatı veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü. 

Kütükçü, yıllardır insanla temas etmiş yaban hayvanların peşinden koşturuyor. Nerede yaralı, yardıma muhtaç bir hayvan varsa onu tedavi etmek, yeniden yaban hayatına karışmasını sağlamak için çabalıyor. 

Haberin Devamı

Kütükçü bugünlerde özellikle peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu ve alaca baykuş yavrularının yuva dışında sık sık göründüğünü söylüyor. Verdiği bilgilere göre, böyle bir karşılaşmada şunlar yapılmalı: 

-- Önce baykuşun yaralı olup olmadığını anlamak için ayakta durup duramadığına, size karşı kendini savunup savunamadığına bakın.  

-- Eğer sağlıklıysa hiç müdahale etmeden olduğu yerde bırakın.  

-- Etrafta ona zarar verebilecek etkenler varsa, yakınlardaki yuvasını bulup tekrar yuvasına yerleştirebilirsiniz. Bu mümkün değilse, yakınlardaki bir ağacın üst dallarına koyabilirsiniz. 

-- Karşılaştığınız baykuş alaca baykuşsa ve sağlıklıysa dokunmamak gerekiyor. Çünkü alaca baykuşların düştüğü ağaca tekrar tırmanabilme özelliği var. Tırmanamasa bile ebeveynleri gelip onu beslemeye devam edebilir.

Her kuşun yavrusu tutulmaz

Yuvadan yere inenler sadece baykuşlar değil. Ahmet Emre Kütükçü, yuvadan düşen kuşlarla ilgili bugünlerde haftada 4-5 telefon aldıklarını söylüyor. “Serçe, kumru, güvercin, karga, gümüş martı, baştankaralar... 

Bugünlerde en çok bu kuşların yavrularını yollardan topluyoruz” diyor.  

Bazı canlıların, yavrularına insan eli değmesinden hoşlanmadıklarının altını çizen Kütükçü, “Her koşulda yerdeki canlı, üzerine bir bez ya da o anda yoksa gazete kapatılarak alınmalı. Bu müdahale edilen canlının da daha rahat olmasını sağlar” diyor. Böyle bir durumda il Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne haber verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

Haberin Devamı

Davetsiz misafirler ne yer?

Yuvadan düşmüş kuşa, bir süre evde bakmak gerekebilir. Doğal yaşamda etçil beslenen türler (baykuş, şahin, kartal vs.) için protein ağırlıklı, otçul (güvercin, kumru) ve taneci (serçe) türler için de karbonhidrat ağırlıklı mama hazırlamak gerekir. Etçiller için bir bardak yavru köpek mamasını, bir bardak su ve biraz kırmızı etle mikserde karıştırıp içine çay kaşığı ucuyla vitamin kompleksi koyabilirsiniz. 

BAKMADAN GEÇME!