Bugün sınırlı hareket olabilir

Dün ABD’de açıklanan yabancı sermaye girişi uzun vadeli hazine bonolarına olan para girişinin net olarak 163 milyar dolar olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Bu veri beklentilerin çok üzerinde olmakla beraber, aynı zamanda dış ticaret açığı verilerinin de oldukça üzerinde gelmiş olmasıyla açıkların fonlanabildiğini gösterdi.

Ancak burada durup düşünmek gerekiyor. Bu verinin yüksek açıklanmasının ardındaki neden ABD’nin faiz düşüreceğini bilen büyük piyasa oyuncularının ABD hazine bonolarını satın alarak kısa vadede kar etmek istemesi olabilir. Dolayısıyla buradan sonraki aylarda faizlerin daha fazla düşmeyebileceğini göz önüne getirirsek bundan sonraki para girişleri ne kadar güçlü olabilir? Hele faizler zaten düşmüşken. ABD ekonomisini bir de emlak sektörü açısından değerlendirecek olursak, emlak sektörünün dibe vurmasını, dün açıklanan emlak piyasası endeksi de gösterdi. Bu durumda Dolar faizlerinin önümüzdeki günlerde bir miktar daha gerilemesi mümkün olabilir ki bu da doların oldukça aleyhine.

Haberin Devamı

Diğer yandan Avrupa’dan açıklanan verilerin de öyle çok Euro olumsuz açıklanmadığını ve örneğin ZEW beklenti ve bugünkü durum endekslerindeki sert düşüşlerin en azından eskisi kadar olmadığını görüyoruz.

Haftanın ortasına geldiğimiz bugün paritenin yükseklerden başladığı gerileme hareketinin ortalarına da gelmiş bulunuyoruz. Bugün Euro / Dolar paritesi çok hafif aşağı yönlü dalgalı bir trend çizebilir. Ancak hafta sonuna yaklaştıkça bu durum yavaşlayacak ve yeniden yukarı yönlü dalgalanmalar görebiliriz diye düşünüyorum. Bugün Avrupa’dan herhangi bir veri açıklaması olmayacak ama ABD’den konut inşaatı başlangıçları ve enflasyon verileri açıklanacak. Ben iki verinin de düşük gelebilecek olmasına bağlı olarak Euro Dolar paritesinin hafif aşağı veya yatay kalacağını düşünüyorum.

Altın bu sefer kararsız kaldı

Dün altın fiyatları son günlerde olduğu gibi ısrarlı bir şekilde yükselmeye devam etti. Ancak gün içerisinde ABD’den gelen Dolar olumlu verilerle birlikte bir miktar kar realizasyonlarıyla gerilese de yeniden toparlayarak, günü başladığı yerden bitirdi.

Bundan sonra altın fiyatlarında yükseliş eğilimi düşmeye devam eden faiz oranlarıyla birlikte ve buna karşın yükselmeye devam eden petrol fiyatlarıyla birlikte yükselişine devam edebilir. Böyle bir durumda bu yükseliş hareketinin hedefi dün olduğu gibi bugün de 782 Dolar olarak görülüyor. Şu anda altın fiyatlarında aşağı yönlü bir hareketin oluşacağına dair ne bir gelişme var ne de teknik bir formasyon görülüyor. Altın şu ara sadece yükseliyor ve bundan sonraki günlerde hafta sonuna yaklaşırken piyasanın Türkiye’nin Irak’a yapması muhtemel operasyonun getirdiği tedirginlik içinde kalacağından dolayı bir miktar geri çekilme olsa da derhal toparlanmalar gelecektir.

Haberin Devamı

Petrol rekorlar kırıyor

Petrol fiyatının grafiğine baktığımızda biz ne dersek diyelim piyasa bildiğini okumaya devam edecektir. Türkiye’nin Irak’a operasyon yapabilecek olması ve Irak’tan gelen petrolün akışını kesebileceği için oluşan arz problemleri petrol fiyatlarının aşırı tepki vermesine neden oluyor. Ne genel ekonomik konjonktür ne de arz talep dengesi petrol fiyatlarının bu kadar yüksek olmasına neden olacak şekilde değil. Bu nedenle eğer petrol fiyatları bir düzeltme yapacaksa bu oldukça sert ve zamansız olabilir. BU nedenler şuradan döner ya da şuraya gider desek büyük bir ihtimalle yanlış olur.

Yazarın Tüm Yazıları