"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bugün Sevgililer Günü

Ben bu sene 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, Sevgililer Günü’ne özel bir yazı yazmak istemedim.

Bu özel gün kutlamalarını, bizim köklü ádetimiz olmadığından mıdır bilmem, elimize yüzümüze bulaştırıyormuşuz gibi geliyor. İnanın 14 Şubat günü sokaklarda sabahın sekiz buçuğundan itibaren, herkesin kucağında aynı çiçek demetini, aynı kalp formunda hediyeyi, aynı endişe ifadesini görmekten usandım. Bu olay öyle bir hal aldı ki, özel günlerde alınan hediyeler o kişiye duyduğumuz sevginin ölçütü gibi artık. Yüzlerdeki endişe ifadesi de ondan sanki: "Acaba bu elimdeki yeterince belli ediyor mu ona olan sevgimi?" diye geçiyordu gördüğüm bir genç adamın aklından adeta. Zaten ihtiyacımızdan fazlasına sahip olmaya alıştırılmışken bizler, bu tip zamanlarda bence düpedüz zorlanıyoruz bir şeyler satın alıp tüketmeye. Oysa ki sevgi, tüm diğer duygular gibi, hiçbir maddeyle tartılamaz bir güzelliktir. Sevgililer Günü aslında bugün. Ve geçtiğimiz cumartesi ve önümüzdeki pazartesi ve perşembe. Yani birbirini seven iki insanın buluştuğu her gün gerçek Sevgililer Günü benim için.

Havuçlu kereviz salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy kereviz

á 1 adet orta boy havuç

á 8 su bardağı sıcak su

á 1 su bardağı süt

á 1 adet limonun suyu

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 demet dereotu

Sos için

á 1 yemek kaşığı dolusu mayonez

á Yarım su bardağı sebze haşlama suyu

á 1 su bardağı tatlı yoğurt

á 2 çay kaşığı tuz

á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

n Kerevizleri soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayın ve orta boy bir tencereye aktarın. Kereviz çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, üzerine limon suyunu ve sütü ekleyerek bir kenarda bekletin. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra, yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyerek kerevizlerin bulunduğu tencereye aktarın. Üzerine 8 su bardağı sıcak suyu ilave edip orta ısılı ateşte, kerevizler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin. Ancak kerevizlerin diri kalmasına dikkat etmelisiniz. Haşladığınız sebzeleri süzüp soğumalarını bekleyin. Diğer taraftan, haşladığınız sebzelerin suyundan yarım su bardağı kadar alarak derin bir kaba aktarın. Üzerine mayonez ve yoğurdu koyup tuzu serpin. Bir tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice karıştırın. Haşlanmış sebzeleri el blender’ı ya da çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine koyu boza kıvamındaki sosu gezdirip iyice karıştırın. Salatayı servis tabağına aktarıp incecik kıydığınız dereotuyla süsledikten sonra zeytinyağını da gezdirin ve soğuk olarak servise sunun.

Sosisli kazan böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

ı á 2 adet hazır yufka

İçi için

ı
á 1 adet küçük boy kuru soğan

ıá 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 6 adet soyulmuş sosis (parmak büyüklüğünde)

ıá 2 adet orta boy haşlanmış patates

ıá 2 adet yumurta

ıá 1 çay kaşığı tuz, karabiber

ıá 1 kase su

Kızartmak için

á Yarım su bardağı ayçiçek yağı

n Hazır yufkaları, üst üste mutfak tezgahının üzerine yayın. Keskin bir bıçağın ucuyla yufkaları ikiye bölüp 4 parça yufka elde edin. Sonra da her parçayı üçgen şeklinde ikiye bölün. Böylece bir yufkadan 12 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız. Elde ettiğiniz toplam 24 parça yufkayı üst üste koyup bir kenarda bekletin. Diğer taraftan zeytinyağını orta boy bir tavaya aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra, orta ısılı ateşte 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Sosisleri ve haşlanmış patatesleri çok ufak küpler halinde doğrayıp soğanların üzerine ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak malzemeleri 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine yumurtaları kırıp tekrar karıştırdıktans sonra tuz ve karabiberi serpin ve 1 dakika sonra tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yufka parçalarının üzerine fırçayla su sürün (suyu elinizle de sürebilirsiniz). Yufkaların uzun kenarlarına soğuk haldeki harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe kıvırarak tıpkı sigara böreği sarar gibi sıkıca sarın. Ayçiçek yağını geniş bir tavaya koyup kızdırdıktan sonra hazırladığınız minik ve tombul sigara böreklerini kızgın yağda çevirerek 2-3 dakika kızartın. Börekleri üzerine kağıt peçete serdiğiniz tabağa alın. Biraz bekledikten sonra servis yapın.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI