Bügün grev kırıcılığı yapacağım

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Çok şükür ki Türkiye'de yaşıyorum, eğer İtalyan vatandaşı olsaydım, bir opera uğruna işçi sınıfına ihanet edecek, grev kırıcılığı yapacaktım.

Ben de sınıfımın bilincine sahip olarak operacıların yanında yer alacaktım.

Hürriyet'in sanat sayfasında arkadaşımız Reha Erus'un haberini okumuşsunuzdur. Benim mutluluğumun derecesini de tahmin etmişsinizdir.

İtalyan televizyonu (RAI) operanın Milano'daki tapınağı ünlü La Scala'dan Giuseppe Verdi'nin Macbeth operasını naklen, kesintisiz olarak yayınlamışlar ve bu yüzden ana haber bültenini es geçmişler.

Bu yüzden de haberciler beş günlük greve karar vermişler. Opera düşmanlarının bir tuzağı bu.

Haberciler de dünyayı kendilerinin yönlendirdiğini sanırlar. İyi bilesiniz ki, sanattan başka bu dünyayı yönlendirecek güç yoktur. Başbakan, bakan, o yalan, bu yalan fili yuttu bir yılan, olan haberlerden bir süre uzak kalmak, bunun yerine opera dinlemek ruh sağlığına iyi gelir.

Evliya Çelebi'den bu yana herkes psikolojik tedaviler için müziği salık veriyor, özellikle operayı, haberleri değil.

Üstelik habere meraklı olan İtalyanlar, annem gibi başka kanalı izleyebilirlerdi. Bence bu telaş halkın değil habercilerin.

Şimdiye kadar dinlediğiniz, seyrettiğiniz haberlerden dünyanın, Türkiye'nin nereye gittiğini öğrenebildiniz mi? Aksine aklınız karıştı değil mi?

***

BENİ bir insan olarak mutlu eden, tartışma konusu. Bir operanın kesintisiz nakli yüzünden açılan bir tartışma. Ne fantastik ülkeler var değil mi, İtalya gerçekçilik duygusundan uzak galiba.

Bizdeki tartışma nedenlerini, uslubunu bilmediği için incir çekirdeğini doldurmayan işlerle uğraşıyorlar. Refah toplumlarının abukluğu.

Düzeyin yüksekliği ve bir de opera tutkusu bana bu yazıyı yazdırdı.

Operayı yöneten de, geçen yıl Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne gelen Riccardo Muti. Operaseverlerde mutlaka onun önemli icralarının CD'si vardır.

Ayrıca Üçüncü Dünya Savayşı çıkmadı ya, bu yüzden insanlar sığınağa koşamadılar da öldüler. The Day After gibi bir felaket de yok, nedir bu habercilerin şımarıklığı öyleyse.

Habercilerin söyleyecekleri, Verdi'nin opera aryalarından daha önemli ve değerli olamaz bence.

İşin bir başka şeytani yanı var. İktidar için elini kana bulayan Lady Macbeth, uğursuz bir kadındır. Gördüğünüz gibi, habercilerle operacıları da ikiye böldü.

Bologna'da operaya giderken, taksi şoförü solistlerin adını tek tek saymıştı bana. Öyleyse İtalyan halkı operacıları destekliyor.

Politikadan nefret edenler haberi de pek sevmiyor. Doğru bir yorum mudur, yakıştırmamıdır bilemiyorum.

Bizim milli va kupa maçlarında haberi kesenlere karşı bizler niye isyan etmedik. Ben de bundan sonra bayrak kaldıracağım. Ya operaya da aynı muameleyi yaparlar ya da maçları vermezler.

***

BEN operacılardan yanayım. Ne zaman İtalya'ya gitsem bir greve rastlarım. Sanırım bunu da vesile saymışlar.

Yazarın Tüm Yazıları