Bugün Dünya Mülteciler Günü

Güncelleme Tarihi:

Bugün Dünya Mülteciler Günü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 10:20

Bugün Dünya Mülteciler Günü

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR,(DHA)- BİRLEŞMİŞ Milletler Kadın Birimi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan Dünya Mülteciler Günü'ne yönelik yapılan ortak açıklamada, "Kadınların sesini, bilgisini ve liderliğini insani yardımın merkezine yerleştirmeliyiz" denildi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 20 Haziran 2017 Dünya Mülteci Günü'ne yönelik olarak ortak açıklama yaptı. UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka ve UNFPA İcra Direktörü Vekili Natalia Kanem konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 
"Hiç kimse kendi evini ve sahip olduklarını terk etmeyi seçmez. Mülteci olmak, dayanılmaz koşulları yaşamaktır. Bu durumdan en çok etkilenenler kadınlar ve kız çocukları oluyor, statü ve haklar konusunda belirsizlikler yaşıyorlar, cinsel şiddet olasılığı tehlikesini yaşıyorlar. Dünya Mülteci Gününde mülteci kadınların ve kız çocuklarının kırılganlıklarını ve onlara daha iyi hizmet vermek için bize olan ihtiyaçlarını biliyoruz. Aynı zamanda onların güçlerini de takdir ediyoruz. Kriz dönemlerinde ailelerini, topluluklarını ve toplumlarını taşıyan kadınların ve kız çocuklarının dirençleri ve kararlılıkları oluyor. Kadınlar ve kız çocukları sağlık ve eğitim gibi etkin ve verimli hizmetlerin ve geçim kaynaklarını destekleme konusunda en etkili savunuculardır.  Onları etkileyen kararlarda eşit söz hakkına sahiplerdir. Mülteci kamplarında güvenli sıhhi tesisler, kadın dostu kamplar ve kadınların fiziksel ve cinsel şiddet risklerini ortadan kaldırmak ve yaşam kapasitelerini artırmak konusunda uzmanlar kadınlardır. Onların görüşlerini dinlemeli ve onları güçlendirmeliyiz. Mülteci müdahale planına kadınların sesini, bilgisini ve liderliğini getirmek zor değildir. Onları dinleyerek, kaynaklarımızı ayırarak ve kendi işimizi yaparak bu sorunu çözebiliriz.Dünya toplumsal cinsiyet eşitliğine ve mültecileri korumaya kendisini adamıştır. Uluslararası toplum, mülteci kadın ve kız çocuklarını insani yardımın merkezine yerleştirmeye kendisini adamalıdır."
26 MİLYON KADIN İNSANİ YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonuna (UNFPA) göre tüm dünyada 26 milyon kadın ve genç kız çocuğu insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Birçok aile kız çocuklarının korumanın en iyi yolunun evlilik olduğunu düşünüyor. Bu durum kız çocuklarının çocuklarını yaşamalarını engelliyor, eğitimlerini sonlandırıyor, üreme sağlığı riskleriyle karşı karşıya bırakıyor.
Yaşları 15 ila 49 arasında değişen yerlerinden edilmiş kadınların yüzde 6 ila 14'ü hamile ve yaklaşık yüzde 15'i hamileliklerinde hayati risklerle karşı karşıya.
Kadınlar ve kız çocukları eğitim imkanlarından yararlanamıyor ya da sosyal olarak dışlanıyor. Orta öğretim gören mültecilerin üçte birinden daha azı kız çocuklarından oluşuyor. Bu durum onların gelir elde etme kapasitelerini de etkiliyor. 
TÜRKİYE'DE SIĞINMACILARIN DURUMU
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2017 verilerine göre Türkiye'de 3 milyonu aşan sığınmacı nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini kadınlar ve çocuklar oluşturmakta. Bu nüfusun 4'te birini üreme çağındaki kadınlar, yaklaşık yarısını gençler oluşturuyor. Nüfusun 4'te birini gebe/doğuran kadınların oluşturduğu tahmin edilmekte, bu gebeliklerin yüzde15'inin riskli gebelik kategorisine girdiği düşünülmektedir. Dil, kültürel bariyerler, haklar konusundaki bilgi eksikliği ve yoksulluk sebebiyle sığınmacılar özellikle üreme sağlığı ve koruma hizmetlerine sınırlı olarak erişmekte, şiddet dahil ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır.  
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi 2011 yılından itibaren İnsani Yardım Programı çerçevesinde sığınmacılara yönelik hizmet sunumuna destek olmak amacıyla Kadın ve Kız Çocuklar için Güvenli Alanlar (Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri) uygulamasını yürütmektedir. Hâlihazırda 30 merkez, Sağlık Bakanlığı ve yerel ortaklar ile sığınmacı kadın ve kız çocuklarına hizmet vermektedir. Bugüne kadar yaklaşık 500 bin kadına bu merkezlerde sağlık, psiko-sosyal destek ve güçlenme alanlarında hizmet verilmiştir. 
--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!