ESKİŞEHİR HABERLERİ

Buğday Verim Ve Kalitesini Arttırma Çalışmaları Değerlendirildi

IHA
22 Ekim 2015 - 16:08Son Güncelleme : 22 Ekim 2015 - 16:09

İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRDİ

IHA

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt başkanlığında yapılan toplantıda, modern teknoloji kullanılarak buğdayda verim ve kalitenin artırılmasına yönelik 2015 yılında yapılanlar masaya yatırıldı, 7 ilçede toplam 15 değişik parsel ve 650 dekarlık alanda yürütülen çalışmalar değerlendirildi.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünün organize ettiği toplantıya; Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları, il müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçelerde görevli Tar Gel personelleri ile tarım danışmanları katıldı. İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, gereğinden fazla azotlu gübre kullanmanın ekonomik zararlarının yanında çevreye de zarar verdiğini belirterek, "Az gübre kullanılmasında da hem ürün kaybı ve hem de buğdayın en önemli parametresi olan protein kaybına neden olduğunu belirterek bu çalışmayla birlikte bu problemleri çözmeye çalışacağız" dedi.
"ÇALIŞMA 7 İLÇEDE 20 DEĞİŞİK PARSELDE DEVAM EDECEK"
Ayrıca yapılan değerlendirme toplantısında; Eskişehir’e bağlı Alpu, Çifteler, Günyüzü, Odunpazarı, Seyitgazi, Sivrihisar ve Tepebaşı ilçelerinde bulunan 15 yerleşim yerinde 650 dekar alanda buğdayda klorofil ölçümlerine göre gübre uygulamaları yapılmak suretiyle hem protein ve hem de verim miktarında artışın olduğu gözlendi. Sulu şartlarda 500-950 kilogram/dakika arasında verime ulaşılırken, protein oranı çeşitten çeşide değişmekle birlikte yüzde 11-16 arasında değişti. Ekmeklik Buğdayın Verim ve Kalitesinin Artırılması projesi kapsamında çiftçilere yönelik Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle birlikte yürütülen çalışma, 2015-2016 sezonunda 7 ilçede toplam 20 değişik parselde devam edecek. 2015 yılı çalışması; deneme sahalarında ekim ayında zengin bant oluşturularak başladı. Sapa kalkma döneminde el indivası ile yeşil aksamdan yapılan ölçümler sonucu gübre uygulaması yapıldı. Başaklanma başlangıcında yine spatmetre yani Klorofilmetre ile yapılan ölçümler sonucu kaliteye yönelik üst gübreleme çalışmaları yapılarak buğdayda verim ve kalite artışı sağlandı.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Eskişehir haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Eskişehir ilinden Buğday Verim Ve Kalitesini Arttırma Çalışmaları Değerlendirildi hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 22 Ekim 2015 tarihinde saat 16 08’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Buğday Verim Ve Kalitesini Arttırma Çalışmaları Değerlendirildi haberi güncellenecektir.

    ESKİŞEHİR NAMAZ VAKİTLERİ
    19 Ağustos 2017, Cumartesi
    • İmsak
      04:16
    • Guneş
      06:06
    • Öğle
      13:13
    • İkindi
      16:59
    • Akşam
      19:58
    • Yatsı
      21:33
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı