Buğday ve mercimek kırmızı alarm veriyor

Güncelleme Tarihi:

Buğday ve mercimek kırmızı alarm veriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, buğday ve mercimekte Türkiye’nin "kırmızı alarm" noktasına doğru gittiğini bildirerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) derhal devreye girerek piyasayı regüle etmek için alıma geçmesi konusunda göreve çağırdı.

İbrahim Yetkin, buğdayda 18 milyon ton dolayındaki yıllık talebin karşılanması noktasında sorun yaşanmasının beklenmediğini, ancak TMO’nun alıma geçmemesi yüzünden tüccarın insafına terk edilen buğday üreticisinin ürününü giderek daha düşük fiyattan satmaya başladığını, fiyatların geçen yılki düzeye indiğini, stokçuluğun arttığını bildirdi. Yetkin, TMO’nun alımda geç kalması nedeniyle ürünün tamamen tüccarın eline geçmesi durumunda, stokçuların fiyatları istediği gibi belirleyeceği, Ramazan ayında ekmek ve unlu mamul fiyatlarının "astronomik" düzeylere fırlayacağı uyarısında bulundu.

Mercimek üretiminin yüzde 86’sını gerçekleştiren Güneydoğu’da kuraklık yüzünden üretimin yüzde 60 düştüğünü bildiren Yetkin, yıllık 340 bin ton talep olan bu üründe üretimin 150 bin tonda kalacağını, TMO’nun mercimeği de destek kapsamına alarak alıma geçmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!