Buğday ve kayısı "üzdü", çay ve üzüm "güldürdü"

AA
25.12.2014 - 12:17 | Son Güncelleme: 25.12.2014 - 12:18

Türkiye'de bu yıl geçen yıla göre, üretim buğdayda yüzde 13,8, kayısıda yüzde 65,4 azalırken, yaş çayda yüzde 6,8, üzümde yüzde 4,1 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bitkisel ürünler arasında tahıllar grubunun üretim miktarı yüzde 12,7 azalışla 37 milyon 489 bin 268 tondan 32 milyon 714 bin 157 tona düştü.

Tahıllar grubunun en önemli ürünleri arasında en yüksek düşüş yüzde 20,3 ile arpada görüldü. Arpa üretim miktarı geçen yıl 7 milyon 900 bin tonken, bu yıl 6 milyon 300 bin tona geriledi. Azalışta arpayı 13,8 ile buğday izlerken, buğday üretim miktarı son bir yılda 22 milyon 50 bin tondan 19 milyon tona geriledi. Dane mısır üretimi ise söz konusu dönemde yüzde 0,8 artışla 5 milyon 900 bin tondan 5 milyon 950 bin tona yükseldi.

Patates üretim miktarı son bir yılda yüzde 5,5 artışla 3 milyon 948 bin tondan 4 milyon 166 bin tona yükseldi. Kuru baklagiller genel olarak yüzde 9,7 azalırken, en önemli baklagillerde en büyük azalış yüzde 17,7 ile kırmızı mercimekte görüldü.

Baklagillerin başında gelen kuru fasulye üretimi ise bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. Kuru fasulyede üretim miktarı geçen yıl 195 bin tonken, yüzde 10,3 artışla bu yıl 215 bin tona çıktı.

Yağlı tohumlar üretim miktarı son bir yılda yüzde 4,5 artarak 2 milyon 117 bin 440 tona ulaştı. Bunlar arasında en çok payı alan ayçiçeği üretim miktarı yüzde 7,5 artışla 1 milyon 523 bin tondan 1 milyon 637 bin 900 tona çıktı. Son yıllarda üretimi desteklenen aspir miktarı ise bu yıl geçen yıla göre yüzde 37,8 artış gösterdi. Aspir miktarı 45 bin tondan 62 bin tona yükseldi. Sanayi sektörünün önemli hammaddelerinden soya üretimi ise son bir yılda yüzde 16,7 gerileyerek 180 bin tondan 150 bin tona düştü.

Bitkisel üretim miktarı düşen ürünler arasında tütün de yerini aldı. Geçen yıla göre yüzde 24,9 azalan tütün üretimi 93 bin 158 tondan 70 bin tona düştü. Şeker pancarı üretimi ise 2014'te yüzde 2,3 artışla 16 milyon 488 bin 590 tondan 16 milyon 860 bin tona çıktı. Tekstil sektörünün ana hammaddelerinden kütlü pamukta üretim geçen yıla göre yüzde 4,4 arttı. 2013 yılında 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk miktarı, bu yıl itibarıyla 2 milyon 350 bin tona yükseldi.

Yem bitkileri üretimi de düştü

Başlıca yem bitkilerinden fiğ üretimi yüzde 42,2 azalışla 114 bin 218 tondan 65 bin 962 tona geriledi. Benzer şekilde tohum korunga üretimi de düşüş gösterdi. Korunga üretimi geçen yıla göre yüzde 92,6 azalışla 636 tondan 47 tona düştü.

Öte yandan yasal haşhaş üreticisi Türkiye'de geçen yıl 19 bin 244 ton olan kapsül haşhaş üretimi yüzde 15,7 azalarak 16 bin 223 ton oldu.

Kuru soğan üretimi azaldı

Sebze üretim miktarı son bir yılda yüzde 0,4 artış göstererek 28,6 bin tona ulaşsa da üretim ve tüketimde en çok yer tutanlardan kuru soğan üretimi yüzde 6 azaldı. 2013 yılında 1 milyon 904 bin 846 ton olan kuru soğan üretimi bu yıl 1 milyon 790 bin tona geriledi. Taze sarımsak üretimi ise aynı dönemde yüzde 10,2 azalarak 27 bin 930 tondan 25 bin 89 tona düştü.

Sofralarda en çok yer alan sivri ve dolmalık biber miktarında düşüşler görülerken, domates ve hıyar üretim miktarı arttı. Domates üretimi söz konusu dönemde yüzde 0,3 artarak 11 milyon 820 bin tondan 11 milyon 850 bin tona yükseldi. Hıyar üretimi de yüzde 5,2 artışla 1 milyon 754 bin 613 tondan 1 milyon 845 bin 749 tona çıktı.

Baklagil sebzeler üretimi ise yüzde 0,2 artış gösterdi. Bunlar arasında üretim payı en yüksek olan fasulye miktarı son bir yılda yüzde 1 artışla 638 bin 469 tona ulaştı. Bezelye üretimi ise aynı dönemde yüzde 2,1 azalarak 105 bin 279 tona düştü.

Kavun ve karpuz üretiminde kayda değer bir değişim görülmedi. 2014 yılında 3 milyon 885 bin 617 ton karpuz, 1 milyon 707 bin 302 ton kavun üretildi.

Üzüm, muz ve mandalina üretimi arttı

Meyve üretimi son bir yılda yüzde 6,2 azalırken, en önemli düşüş miktarı zerdali ve kayısıda görüldü. Geçen yıl 31 bin 609 ton olan zerdali miktarı yüzde 74 azalışla bu yıl 8 bin 210 tona düştü. Aynı dönemde kayısı miktarı yüzde 65,4 düşüşle 780 bin tondan 270 bin tona düştü.

Sofraların vazgeçilmez meyvelerinden elma, ayva, portakal, kiraz, erik, şeftali üretimi azaldı. Elma miktarı geçen yıl 3 milyon 128 bin 450 tonken bu yıl yüzde 20,7 düşüşle 2 milyon 480 bin 444 tona geriledi.

Bu yıl üretim miktarı artan meyveler ise muz, üzüm, mandalina, armut, çilek, nar oldu. Üzüm üretimi geçen yıl 4 milyon 11 bin 409 tonken yüzde 4,1 artışla 4 milyon 175 bin 356 tona yükseldi. Aynı dönemde mandalina miktarı yüzde 11,1 artışla 1 milyon 46 bin 899 ton, muz miktarı ise yüzde 5,1 artışla 585 bin 895 ton oldu.

Yaş çay ve zeytin arttı, fındık ve ceviz azaldı

Üretiminde yıllara göre dalgalı seyir izleyen zeytinde üretim yüzde 5,5 artışla 1 milyon 676 bin tondan 1 milyon 768 bin tona çıktı. Yaş çay üretimi yüzde 6,8 artışla 1 milyon 180 bin tondan 1 milyon 260 bin tona çıktı.

Kuruyemişlerden fındık, ceviz, badem ve Antep fıstığı miktarı azalırken, kestane üretimi arttı. Fındık üretimi yüzde 25 azalarak 549 bin tondan 412 bin tona geriledi. Aynı dönemde ceviz miktarı yüzde 14,8 azalışla 180 bin 207 tona, badem miktarı yüzde 11,6 azalarak 73 bin 230 tona, Antep fıstığı miktarı ise yüzde 9,7 azalarak 80 bin tona düştü. Kestane üretimi yüzde 6,2 artışla 63 bin 762 ton oldu.

Kırmızı biber, anason, kimyon, kekik, çörek otu üretimi azaldı.

Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı