Budapeşte’de Matrakçı Nasuh sergisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Budapeşte’de Matrakçı Nasuh sergisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 10:32

Minyatür sanatçısı, hattat, tarihçi ve matematikçi Matrakçı Nasuh’un farklı yönlerini anlatan 16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh sergisi, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Macaristan Ulusal Müzesi’nde açıldı.

Haberin Devamı

SERGİNİN açılışına Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ve KKTC Budapeşte Temsilcisi Selda Çimen’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı sergide, sanatçıların Matrakçı Nasuh’un Beyan-ı Menazil Sefer-i Irakeyn ve Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol Belgrad eserlerinde yer alan şehir haritalarından yapılan seçkiyi, birebir çini levhalar üzerine, Matrakçı’nın beyitlerinden yapılan seçkiyi divani hat levhalara, vasıflarının birkaçını da modern bir yorumla tuvale aktardığı 41 eser yer alıyor.

Budapeşte’de Matrakçı Nasuh sergisi açıldı

Programda, yönetmenliğini Ali Sina Gürsu’nun üstlendiği, dünyaca ünlü Osmanlı tarihçilerinin görüşlerinin de yer aldığı ‘Matraki Bir Osmanlı Yıldızı’ belgeselinin gösterimi de yapıldı.
Matrakçı Nasuh’un çalışmalarından hareketle hazırlanmış harita seçkileri, çini ve minyatür çalışmalarından oluşan 41 eserin yer aldığı sergi, daha önce Saraybosna, Belgrad, G20 Antalya zirvesi, İstanbul, Viyana, Tokyo, Paris, Roma ve Washington’da açılmıştı.

Haberin Devamı

Budapeşte’de Matrakçı Nasuh sergisi açıldı

SARAYBOSNA’DA DOĞDU
Minyatür sanatçısı, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh’un 1480’de Saraybosna’da doğduğu ve Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun’da öğrenim gördükten sonra öğrenci yetiştirmeye başladığı biliniyor.
Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan ‘matrak’ adlı sporda ustalığından dolayı ‘matrakçı’ lakabıyla anılan Nasuh’un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu bulunuyor.
Matrakçı Nasuh, ölümünün 450’nci yılı çerçevesinde 2013’te UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri listesi kapsamına alınmıştı.

BAKMADAN GEÇME!