Buca Kaynaklar'da inşaat alanını 10 kat arttıran plana tepki

Güncelleme Tarihi:

Buca Kaynaklarda inşaat alanını 10 kat arttıran plana tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 19:13

Buca Kaynaklar'da inşaat alanını 10 kat arttıran plana tepki

Haberin Devamı

ŞEHİR Plancıları Odası İzmir Şubesi, Buca Kaynaklar Kuruçeşme Mahallesi'nde sık ağaçların yer aldığı 120 dönümlük alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İlbank'ın işbirliğiyle yapılan imar plan değişikliğiyle, inşaat alanının 10 kat arttırıldığını açıkladı. Plana tepki gösteren meslek odası, Bakanlığa kararı iptal etme çağrısı yaptı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Kuruçeşme Mahallesi'nde toplam 120 bin 451 metrekare yüzölçümlü arsalar ve planlama alanına dahil edilebilecek tescile tabi olmayan alanlar üzerinde İller Bankası'nca imar planı hazırlandığını açıkladı. Arsa maliklerinin sözleşmeyle mülkiyeti bankaya devrettiğini belirten Oda yönetimi, mevcut imar planında Belediye Hizmet Alanı, Teknik Altyapı Alanı, Konut Alanı, Ticaret Alanı ve Özel Orman Alanı yapılaşma koşullarındaki alanın Konut Alanı, Ticaret+Konut Alanı, Özel Eğitim Alanı, Park Alanı, Rekreasyon Alanı ve Teknik Altyapı Alanına dönüştürüldüğünü, 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını ve askıya çıkarıldığını söyledi.

İmar planı içerisindeki alanların ağaçlık karakteri yüksek doğal alanlar olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası yönetimi, yürürlükte bulunan onaylı imar planlarında İller Bankası tarafından parsel ölçeğinde plan değişikliği yapılan 120 dönümlük alanın büyük bir bölümünün yürürlükte bulunan imar planlarında 'Doğal Karakteri Korunacak Alan' olduğuna dikkat çekti. Plan değişikliğine konu olan alan içerisinde, yürürlükte bulunan planlara göre yaklaşık 9000 metrekare toplam inşaat alanını barındıran konut alanı bulunduğunu belirten Şehir Plancıları, "Bakanlık tarafından onaylanan imar planı değişikliği ile Doğal Karakteri Korunacak Alanlar Konut Alanına dönüştürülmüş, imar planlarındaki 2 kat koşulu, 6 kata çıkarılmış ve sonuç itibariyle toplam inşaat alanı yaklaşık 93 bin metrekareye çıkarılmıştır" açıklaması yaptı.

Plan Açıklama Raporunda ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan askı

ilanında gerekçenin "İller Bankası'nca hazırlanacak imar planları doğrultusunda Banka ile ortak proje geliştirmek üzere arsa malikleri ile imzalanan 4 Şubat 2015 tarihli sözleşme uyarınca 10 Temmuz 2015 tarihinde arsaların tamamının mülkiyetinin Bankalarına devredilmesi" olarak belirtildiğini vurgulayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetimi, "Bu alana mevcut halinden 10 kat fazla inşaat alanı artışı öneren kararın onaylanmasının nedeni açıkça hem Bakanlık hem de İlbank  tarafından itiraf edilmektedir. Oysa eski adı ile İller Bankası yeni adı ile İlbank’ın web sitesinde de açıkça belirtildiği gibi İlbank’ın vizyonu sürdürülebilir bir şehirleşmeye katkıda bulunmaktadır. İlbank’ın görevi arsa komisyonculuğu yapmak, Bakanlığın görevi de rant arttırıcı imar planlarını onaylamak değildir" görüşünü dile getirdi.

Bölgenin Tahtalı Havzası sınırları içerisinde yer alması nedeni ile ayrı bir önemi olduğunu, havzayı kirletici, bölgenin yoğunluğunu arttırıcı kararların İzmirlinin suyunu kirlettiğini belirten Şehir Plancıları, Bakanlığa çağrıdı bulundu. Şehir Plancıları Odası, "Hiçbir bilimsel ve teknik gerekçeye dayanmayan, doğal alanları yok edici, ranta yönelik bu kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrar irdelenmesi ve bir an önce kararın iptal edilmesini bekliyoruz. Bu anlayışla her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz" açıklaması yaptı.

İZMİR (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!