AFYON HABERLERİ

Bu yumurta Arap mutfağından eksik olmuyor

AA / Samet Biçer
25 Aralık 2014 - 11:13Son Güncelleme : 25 Aralık 2014 - 11:13

- Afyonkarahisar'da, selenyumlu yemlerle yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar, en fazla Arap ülkelerine ihraç ediliyor - Bolvadinli yumurta şirketi sahibi Göker: "Fabrikamızda üretimini yaptığımız yem de özel olarak getirttiğimiz ithal mısır, balık unu, tavuğun doğal ortamında elde edebileceği her türlü besin, selenyum bulunduran birçok tahıl, ay çiçeği küspesi, badem ve kabuğu, kaju fıstığı ile ceviz kullanıyoruz. Ayrıca tavuğun, doğal ortamda yiyebileceği besinlerin her birisini karıştırıyoruz"

AA / Samet Biçer

AFYONKARAHİSAR (AA) - SAMET BİÇER - Afyonkarahisar'da, selenyumlu yemle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar, özellikle ihraç edildiği Arap ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.

Bolvadin ilçesinde faaliyet gösteren girişimci Mehmet Rasih Göker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimyasal madde ismi gibi görünen "selenyum"un bir mineral olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kanser riskini azaltma, vücuttaki hücreleri koruma, yaşlanmayı geciktirme ve kalbi koruma gibi çok sayıda yararı bulunduğunu söyledi.

Yumurta üretiminde selenyumu kullanmayı düşündükten sonra yoğun bir çalışma içine girdiklerini anlatan Göker, aradan geçen zamanda selenyumlu yemden beslenen tavuklardan elde ettikleri yumurtalara gösterilen ilgiden memnun olduklarını bildirdi.

Arap ülkeleri başta olmak üzere, Türkiye dışında güzel bir pazar oluşturduklarını dile getiren Göker, ilgiden memnun olduklarını belirtti. Göker, satışlarındaki başarının, yumurtalarda bulunan selenyumun faydasının pek çok kişi tarafından bilinmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Herhangi bir ürün alırken malın kalitesi ve fiyatına bakıldığına dikkati çeken Göker, herkesin sağlıklı yumurta yemesi için fiyatları da uygun tuttuklarını söyledi.

Göker, "selenyumlu yumurta"ya 2010 yılındaki ilginin yüzde 20 civarında olduğunu, aradan geçen zamanda ise bu oranın yüzde 70'e yükseldiğini vurguladı.

Çiftlikteki tavuklara verilen selenyumlu yemin hazırlanmasına ilişkin de bilgi veren Göker, şöyle konuştu:

"Selenyumu elde etmek için büyük bir uğraş veriyoruz. Tavuklar için normal yeme göre daha zahmetli olan bu yemin üretimi gerçekten zaman alıyor. Kendimize ait olan fabrikamızda üretimini yaptığımız yem de özel olarak getirttiğimiz ithal mısır, balık unu, tavuğun doğal ortamında elde edebileceği her türlü besin, selenyum bulunduran birçok tahıl, ay çiçeği küspesi, badem ve kabuğu, kaju fıstığı ile ceviz kullanıyoruz. Ayrıca tavuğun, doğal ortamda yiyebileceği besinlerin her birini karıştırıyoruz. Son olarak da 'kırdırma' olarak tabir ettiğimiz sistemle tavukların yaşına göre yemin boyutunu kilogram şeklinde ayarlıyoruz. Veterinerler eşliğinde özel olarak hazırlanan bu yemler, tavuklara veriliyor. Tavuklar özel ortamlarında, oksijen ve havalandırmanın ardından belirli saatlerde yemleme işlemi gerçekleştiriliyor. Daha sonra tavuklar, yemleme işleminin ardından özel olarak hazırlanan oksijen miktarının en iyi seviyeye getirildiği kümeslere götürülüyor."

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Afyon haberleri bölümünde, DHA ve İHA’nın abonelerine gönderdiği Afyon haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Bu yumurta Arap mutfağından eksik olmuyor haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    AFYONKARAHİSAR NAMAZ VAKİTLERİ
    23 Ağustos 2017, Çarşamba
    • İmsak
      04:26
    • Guneş
      06:11
    • Öğle
      13:11
    • İkindi
      16:55
    • Akşam
      19:50
    • Yatsı
      21:22
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı