Bu yıl ihracatta 3 milyar doları geçeriz

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl ihracatta 3 milyar doları geçeriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 00:00

Kurduğu fabrikanın, 17 yıl sonra başına geçen Adapazarı’ndaki Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi AŞ’nin ilk Türk CEO’su Tamer Ünlü, "Türk otomotiv sanayi hızlı bir gelişme ve büyüme içerisinde. Ekonomik verilere baktığımızda artık otomotiv ve yan sanayisinin yıllık ihracatı ithalatını geçti. Sektör kendine yeni hedefler belirlemiş ve bu hedefleri gerçekleştirmek için durmaksızın çalışmakta. Siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği sürece hedeflerimiz her yeni gün bir üst noktaya taşınacak. Toyota olarak bu seneki hedefimiz 3 milyar doların üzerinde ihracat yapmak ve bu rakamı geçeceğimize inanıyorum" dedi.

GÖREV HEP AYNIYDI: Ünlü, Sabancı Grubu’ndan kazandığı bursla yurt dışında, otomotiv fabrikalarında çalışarak tamamladığı makine ve üretim mühendisliği eğitiminin ardından başladığı, profesyonel iş yaşamında, kurup geliştirdiği ve grubun en kaliteli üretim yapan tesisi seçilebilecek hale getirdiği Toyota Türkiye’nin, en yetkili yöneticisi oldu. Ünlü, "Bendeki değişiklik üretim genel müdürüyken, şirket genel müdürlüğü oldu. Fark bu. 1990’da bana üretim direktörü olarak (fabrikayı kur) denildi. O günden beri isim değişti ama görev hep aynıydı" diyerek, geldiği pozisyondan çok, yaptığı işin önemini vurguladı.

AT GÖZLÜĞÜ İLE ÇALIŞTIM: Hiç bir zaman bir "koltuğu" hedef seçmediğini dile getiren Ünlü, şunları söyled "Bu görevi bekliyordum. Niye beklemeyeyim ne eksiğim var? Ben hiçbir zaman bir koltuğu hedef seçmedim, 35 yıllık meslek hayatımda, (ben şuraya geleceğim) demedim. At gözlüğü takıp çalıştım. (Koştur babam koştur babam) dedim. Koltuk peşinde olursan işini yapamazsın. 17 senedir fabrikanın başındayım. Fabrikayı kurma görevi bana verildi. Kurduk, üretime geçtik. Krizlerle boğuştuk, üretimi, kapasiteyi, finansman gücünü arttırdık. Bugünlere geldik. Ben hep üretimle ilgili oldum. Şimdi ise iki tarafla ilgileniyorum. Tabii buraya çıkarken de aklım da orada kaldı. Benim görevime de ben vekalet ediyorum. Eski CEO fabrika çalışanlarıyla Türkçe konuşmaya çalışırdı, Ben de şimdi tersini yapıyorum. Japonlarla Japonca konuşmaya çalışıyorum."

Para için çalışmıyorum maaşımı bilmiyorum

GETİRİLDİĞİ göreve memleket için hizmet ve keyif olarak baktığını anlatan Tamer Ünlü, bir profesyonel olarak ne kadar ücret aldığı sorusunu şöyle yanıtladı: "Geçen gün, insan kaynaklarında görevli Japon odama geldi. (Ücretinizle ilgili görüşmeye geldim) dedi. Dedim (ne görüşüyorsun benle, bana sor bakalım ne ücret alıyorsun) bilmiyorum ki ücretimi ne aldığımı. Ben para için çalışmıyorum ki keyif için çalışıyorum. Hayalimi yapıyorum. Bunu parayla ölçemezsiniz. Çıkan her araba sanki benim evladım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!