Bu Yıl Buğdaydaki Protein Değerleri Düşük

Güncelleme Tarihi:

Bu Yıl Buğdaydaki Protein Değerleri Düşük
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 11:31

Bandırma Ticaret Borsası'nda yıllık süne değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde buğday hastalıkları ve süne mücadelesinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, bu yılki buğday mahsulünde protein değerlerinin düşük olduğuna dikkat çekti.
Bandırma Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen yıllık süne değerlendirme toplantısına, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, Bornova Zirai Mücadele Müdürlüğü’nden Ekrem Kaya, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Mehmet Tankit, Balıkesir Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mustafa Başoğlu, Balıkesir Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünde görevli Kaan Erözmen, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Sebahattin Aydın, Borsanın Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Genel Sekreter Ertunç İşbay, Genel Sekreter Yardımcısı Aybike Özbay, Disiplin Kurulu Üyesi Coşkun Babadağ, ve Hububat Laboratuvarı Sorumlusu Merve Akbaş Katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda, borsanın Hububat Laboratuvarı Sorumlusu Merve Akbaş, borsamıza analiz için getirilen buğday ve süne durumu hakkında sunum yaparak bilgi verdi.
“BU YIL ÜLKEMİZ GENELİNDE PROTEİN DEĞERLERİ DÜŞÜK”
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 2015 sezonunda ülkede buğdaylarda protein değerlerinin düşük olduğunu belirterek, “Her yıl genelde kalite ile verim ters orantılı. Verim, geçen yıla göre ülke genelinde artış sağladı. Ancak arzu ettiğimiz kalitede buğday bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Kendi bölgemizde geçen yıl hem verim hem kalite tatmin ediciydi. Bu yıl verim bölgesel olarak değişmektedir. Ortalama verim dönüm başına bizim bölgemizde 450 kg civarındadır. Süne oranı 1’in altında. Bizim bölgemizde süne ile mücadele başarılı bir şekilde devam etmekte. Bunun mükafatını hem çiftçilerimiz hem tüccarlarımız almaktadır. Bandırma’nın dışındaki yakın bölgelerde süne ile ilgili malesef sıkıntılar yaşamaktayız. Süne ile mücadelede Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin çalışmaları çok önemli. Süne ile mücadelede gösterdikleri hassasiyetten dolayı da kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
“3,9 MİLYON DEKARDA SÜNE MÜCADELESİ”
Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, süne mücadelesi ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özkan, “Bu yıl 3,9 milyon dekarda süne çalışması yapıldı. Mücadele yapılan yerlerde süne oranı 0,7 civarında. Yapılmayan yerlerde 0,9 - 1 civarında. Çalışma yapılması gerekip te yapılmayan yerlerde ise 2 civarında” dedi.
Toplantının sonunda, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, yazarı olduğu Süne kitabını borsaya ve hububat laboratuvarına hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!