Bu yaz insafsız kiraz

Güncelleme Tarihi:

Bu yaz insafsız kiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 02:23

Üretici, ‘ürün az’ diyor, Ziraatçılar Derneği ‘Fiyatlar yükselsin diye piyasaya ürün vermiyorlar’ iddiasını dile getiriyor. Vatandaş ise pazardan, manavdan meyve alırken fahiş fiyatlara mahkûm oluyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 1 aydır tezgahlarda yer alan erik, kiraz ve armut gibi meyvelerin fiyatları bir türlü aşağı inmiyor. Nisan ayı sonunda hasatına başlanan erik 15 liradan, mayıs ayı başında hasatı yapılan kiraz da 12 liradan satılıyor. Armut fiyatları ise 10 lira seviyelerinde seyrediyor. Fiyatların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle ilgili de birbirinden farklı açıklamalar geliyor. Erik üreticileri ürünün az olmasından dolayı piyasaya ürün verilemediğini belirtiyor. Kiraz üreticileri ise 1.5 liradan tarladan çıkan kirazın 10 liraya satılmasını aracı tüccarlara bağlıyor. Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, fiyatların daha da yükselmesi için piyasaya ürün verilmediğini söylüyor.


PİYASAYA AZ VERİLİYOR


Market, manav ve pazar raflarında da fiyatlar konusunda bir ‘uyumsuzluk’ bulunuyor. Özellikle erik, kira ve armut fiyatları birbirinden farklılık gösteriyor. Büyük bir markette 15 lira 95 kuruştan satılan erik, manavda 10 liradan alıcı buluyor. Başka bir markette 11 lira 95 kuruştan kiraz, pazar tezgahından 8 liradan satılıyor. Fiyat farklılıklarının denetimsizlikten kaynaklandığını ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Bu fiyatların üretimle bir alakası yok. Üretici ile tüketici arasındaki mesafe iyice açıldı. Aracı tüccarlar fiyatların düşmemesi için piyasaya az ürün veriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


DENİZE DÖKENLER VAR


Piyasada bazı tekeller oluştuğuna dikkat çeken Yetkin, “Mal üreticiden çok gelince denize dökenler bile var. Halk bu yüzden pahalı ürün alıyor. Fiyatlar aracı tüccarlar tarafından manipule ediliyor. Şu anda erik, kiraz ve armut fiyatları üretim az olduğundan dolayı yüksek değil. Tamamen spekülatif. Normal koşullarda üretici birlikleri olması gerekiyor. Bu birlikler piyasayı dengeleyebilirler. Ancak Türkiye’de böyle bir mekanizma yok. Bu yıl özellikle erik, kira ve armut da üretim kayıpları 2014’teki kadar yüksek değil. Bir tek üzüm dondan çok etkilendi. Üzümdeki fiyat yüksekliği ürün azlığından kaynaklanıyor. Eriği 2 hafta önce eriğin kilosunu 6-7 liradan satın alırken ne oldu da 18 liraya kadar çıktı. Artık müdahele edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Erik hasadı bitmek üzere ama fiyatlar inmedi

SİLİFKE Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, “Açık alanda nisanın ilk haftasında hasata başladık. Ancak başka yerlerde erik olmadığı için fiyatlar yüksek. Ege Bölgesi’nde de erik hasatı bitmek üzere. Bizden sonra hasat başlayan yerlerde de ürün az olduğundan dolayı erik fiyatlatları düşmedi. Ürünlerimizi direk tüketiciye götürecek kişiler almıyor. Tüketiciye kadar çok el değiştiriyor. Üretici fiyatları 20 liradan başladı. 4 lira civarına kadar geriledi. Ege Bölgesinde’de 4-5 lira civarında” dedi.

Bu yaz insafsız kiraz

Kiraz fiyatları üreticide 1.5 liradan başlıyor

Haberin Devamı


İZMİR Kemalpaşa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Kemal Teoman da kiraz hasatının mayıs ayının ilk haftasında başladığını ifade etti. İç piyasaya verilen kirazın kilogram fiyatının 1.5 lira ile 5 lira arasında değiştiğini vurgulayan Teoman, “İstanbul’da tezgahta 12 TL olan malın İzmir’den çıkış fiyatı 1.5 lira. Arada çok aracı olunca fiyatlar tavan yapıyor. Üreticiler olarak sesimizi duyuramıyoruz. Direk üreticiden bir kişi aracılığıyla tüketiciye ulaşmadığı sürece fiyatlar aşağı inmeyecek. İhracata giden kirazın kilosu da 6-7 lira civarında” dedi.

Bu yaz insafsız kiraz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!