Bu yasa geçemez

Güncelleme Tarihi:

Bu yasa geçemez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 00:00

Fransa Senatosu’nun İstanbul kökenli üyesi Esther Benbassa, soykırım inkârını cezalandıran yasa tasarısının, Fransa’daki seçimlere kadar Senato’dan geçemeyeceğini söyledi. “Senato Başkanı bana bu yasanın problem yaratacağını söyledi” diyen ve Noel tatili için Fas’ta bulunan Yeşiller Senatörü Benbassa, Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

Sağa servis olmaz

Bizim grubumuz bu tür bir yasaya karşı ve oylamaya katılmayacak. Bu kesinlikle seçimlere dönük bir yasa olarak getirildi. Bu yasanın geçme ihtimali çok düşük. Çünkü Senato takvimini gördüm, 22 Ocak’a kadar zaten dolu. Ondan sonra da pek çok önemli yasa var. Sosyalist senatörler konu üzerinde ikiye bölünmüş durumdalar. Ayrıca Sosyalist Senato Başkanı ve onun desteklediği Cumhurbaşkanı adayı Hollande ne diye sağın seçim kaygılarıyla getirdiği bu yasayı desteklesin ki? Bu, oyları sağa servis etmek anlamına gelir. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Senato Başkanı’nı gördüm. Bana ‘Bu yasa çok problem yaratacak. Kaçınmamız lazım’ dedi. Sadece yaratacağı problemler nedeniyle değil, anayasaya aykırı olması nedeniyle de ben bu yasaya karşıyım.

Haberin Devamı

Cezayir’i kabul edelim

Fransa’nın, ‘başkalarına ders veren ülke’ şeklinde konumlanmasının “anlamsız” olduğunu savunan Benbassa, “Başkalarına söz söyleyenlerin önce kendi evlerini temizlemesi gerekir. 17 Ekim 1961’de olanlar çok ağır. Cezayir’de 8 Mayıs ile 22 Mayıs 1945 tarihleri arasında, Setif ve Gelma kentlerinde sadece iki haftada Fransız ordusu 8 bin ila 15 bin Cezayirliyi öldürdü. Fransa, Cezayir’e yaptıklarını kabul etmeli. Daha önce bazı bakanlar gitti ve bir katliam olduğunu söyledi. Ama Fransa Parlamentosu tanımadı. Fransa hâlâ sömürge tarihi ile yüzleşmedi.

Fransa’da Türkofobi yok

Türklere de şunu söylemek istiyorum: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi Fransa’da bir Türkofobi yok. Bir yabancı düşmanlığı ve bir İslamafobi yaratılmaya çalışıldığı doğrudur. Ama inanın bunlar da seçim kaygılarıyla atılan adımlardır. Bunun bile gerçek olduğuna inanmıyorum. Sarkozy ya da Bakanı Gueant’ın gerçekten İslamafobik oluğuna inanmıyorum. Milli Cephe’nin (Fransa’daki aşırı sağ parti) sularında avlanıyorlar. Hepsi bundan ibaret.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!