Bu ülkede Nokia satmıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu ülkede Nokia satmıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 09:14

Nokia bu ülkede boykot ediliyor. Bize pek de mantıklı gelmeyen boykot nerede ve neden yapılıyor?

Haberin Devamı

İranlılar Nokia'yı hükümetle beraber çalıştığı iddiası ile boykot ediyor. İran basınına göre Nokia satışları şimdiden yarı yarıya düştü.

Boykota çağıran özgürlükçü gazeteler Nokia Siemens Networks'ü hükümete takip sistemleri ve Webwasher isimli internet filtresini satmakla suçluyor. Hapishaneden çıkan mahkumlar, yetkililerin telefon görüşmelerini ve SMS'lerini detaylarıyla bildiğini söylüyor.

Nokia Siemens İran'da yerel telefon konuşmalarının takip edilmesini sağlayan teknolojiyi sattığını kabul ediyor. Bununla birlikte kendini şu şekilde savunuyor: "Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın çoğu ülkesinde telekomünikasyon ağlarının kanuni izleme yapabilmesi gereklidir. İran'da da durum budur."

Nokia Siemens internet filtresi iddiasını ise reddediyor. "Medya spekülasyonlarının aksine sağladığımız teknoloji internet trafiğinin izlenmesine veya sansürlenmesine yaramıyor" diyor. Nokia kendini savunması şöyle sürdürüyor: "İranlıların hiç telekomünikasyon imkanı olmasa durum daha mı iyi olurdu?" ve böylece ülkede gerekli ve yararlı olduklarını savunuyor. Fakat buna karşı baskı ve takip altında olduğunu hisseden İranlıların boykotu hem Nokia Siemens'ı, hem de ülkede faaliyet gösteren diğer telekom şirketlerini etkiliyor. Bu durumun ne kadar mantıklı olduğuna ise varın siz karar verin...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: NOKIA'NIN YENİ TELEFONU N97'DEN ÇOK ÖZEL FOTOĞRAFLAR







Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!