Bu trend içimizi ısıtıyor

Hem seksi, hem hanımefendi, hem egzotik... Son birkaç yıldır ilmeklerin gücünden faydalanan moda, sadece giysilerde değil, aksesuvarlarda da örgünün farklı ruh hallerinden faydalanıyor.

Bundan 10-15 yıl önce elde gelişigüzel örülmüş bir kazak giymek, 80’lerin rüküş ruhunu çağırmakla eşdeğerdi. Ortaokul çağlarında olan bizlerin el örgüsü deyince aklına, Madonna’nın 80’ler tarzından imrendiğimiz fosforlu renklerde, boynumuza defalarca dolanan uzun atkılar gelirdi. Örgüler, bugün ise modanın en ‘sıcak’ detaylarından...

Tasarımcılar örgüyü sadece kazak, hırka veya etek olarak değil, aksesuvarlarda da sıkça kullanıyor. Tepeden tırnağa örgü çizmeler, ponponlarla süslü örgü stiletto’lar, kürklü örgü el çantaları, saç bantları, broşlar tarzımıza hareket katan detaylar olarak vitrinlerde yerini alıyor.

Bora Aksu’nun Anadolu’nun zengin kültüründen esinlenerek yarattığı yeni ilkbahar-yaz koleksiyonunda da tığ ile yaratılan motifler bir araya gelerek elbise ve etek formlarında karşımıza çıkıyor.

Örgü ile dantel bir arada

Örgü bolero, panço, yakalara iliştirilen kaplar, beli kemerli uzun hırkalar, kısa dar hırka ve uzun atkılar, yeni sezon gardıroplarının vazgeçilmezleri arasında... Örgü parçalar, dantel ve şifon ile buluşarak da zıtlıkların uyumuyla yakalanan şıklık anlayışının altını çiziyor.

Feminen ve duygusal bir dokunuş yakalamaksa, dantel bluzların üzerine giyilen ve şık bir broşla tamamlanan örgü bolerolar, gece elbiselerinin üzerine giyilen metalik tonlarda ince hırkalar veya saten eteklerin üzerine giyilen uzun V yaka kazaklarla mümkün... Günlük yaşamda ise denim pantolon veya mini etekler, ilmeklerin kendini en çok gösterdiği parçalardan... Örneğin rengarenk panço, dar kesimli denim pantolon ve uzun çizmeler, bu kış en sık göreceğimiz tarzlardan...

Kürk detaylar da ilmeklerin en yakın dostları arasında... Hırka yakalarını süsleyen renkli kürkler, çanta ve broşlarda da şık bir görünüm yaratıyor.

Sezonun ‘örgü’ modasında neler var?

Beli kemerli hırkalar, şifon elbiseler ve kalın çoraplar, günün her saati için şık bir kombinasyon oluşturuyor. Kışın bu hırkalar en çok şifon elbiseler, viktoryen bluzlar, seksi üstlerle tamamlanıyor.

80’lerden günümüze kalan hatta tek omzu açıkta bırakan derin V yakalı uzun kazaklar, siyah-beyaz çizgili modelleriyle yine jean pantolonlar üzerine giyiliyor.

Rengarenk pançolar, sadece denim'le değil, binici pantolonları ve çizmelerinin üzerine İngiliz tarzına farklı bir ruh katmak için kullanılıyorlar.

İskoç tarzı desenli kazaklar, soğuk kış günlerinde, yakaları kürklü kabarık mont veya yeleklerin içine giyiliyor. Olmaz demeyin, geceleri, düz veya desenli bu kazaklar kat kat tüllü eteklerin üzerinde de son derece şık duruyor.

Örgüyle feminenliğin sınırlarını zorlayabilirsiniz. İnce parlak ipliklerden örülen süveter veya hırkalar, dantel bluzların içinde biraz gotik, biraz romantik ama her zaman sizlere kadın olduğunuzu hatırlatan bir dokunuşa sahip...

Gece elbiseleriyle giyilen kaplar, yakada şık bir broşla hiç ummadığınız kadar ihtşamlı bir etki yaratıyor.

Günlük hayatta giyilen kazaklarda motifler hakim. Kaşmir ve tiftiğin yoğun olarak kullanıldığı bu modellerin bedeni bütünüyle sarması şart. Unutmayın, kış modasının ‘dişilik kodları’ndan biri, bedeni ön plana çıkaran dar kalıplar.

Kış sezonu çiçeklerle süsleniyor

Farklı kültürleri sentezleyerek yarattığı renkli şovlar ve sınır tanımayan bir hayal dünyası, Antonio Marras’ı son yıllarda dünyanın en çok konuşulan tasarımcılarından biri haline getirdi. Marras imzalı Kenzo koleksiyonlarını bugün birçok tanınmış ismin tercih ettiğini biliyoruz. Daha çok renkler, desenler ve zengin detaylarla süslü Marras tasarımlarını incelerken, onun görselliğin boyutlarını nasıl sınırladığını görebilirsiniz.

Podyumda karnaval havası yaratan koleksiyonları, feminenliği belki de bambaşka bir tarafından yakaladığı, hatta onu gizlemeye çalıştığı için bu kadar özel... Son koleksiyonunda tasarımcı, kadınlar kadar erkeklerin dünyasına da farklı bir enerji taşıyor. Yine renk ve çiçek desenlerinin ön planda olduğu koleksiyonda ponponlar, metalik detaylar, patchwork’ler, drapeler dikkat çekiyor.

Farklı kültürlerden esinlenerek yaratılan koleksiyonlarda, modern ve etnik kültürleri yine ustalıkla sentezleyen Marras’ın, çiçek desenlerinin çok moda olduğu kış aylarında, her yıl tatil yaptığı söylenen Bodrum’dan da ilham aldığı belirtiliyor.

ALIŞVERİŞ SEPETİ

Ünlü markalar aynı mağazada

Ankara’dan sonra Nişantaşı’nda açılan Vakkorama V2, dünyanın ünlü markalarını, tasarımcı ünlülerin ve ünlü tasarımcıların koleksiyonlarını aynı çatı altında buluşturuyor. Betsey Johnson, Anna Sui, trendsetter’ların jean’leri, Jennifer Lopez’in çok konuşulan giysi koleksiyonu ve daha birçok marka, New York’un giyim stilini İstanbul sokaklarına taşıyor.
Yazarın Tüm Yazıları