GeriSeyahat Bu teknolojiler konforlu uçuruyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Önümüzdeki 5 yıl içinde bizi İstanbul’dan New York’a 2 saat 45 dakikada götürecek süpersonik uçaklar hizmete giremeyecek. Böyle bir uçağa kavuşmak için daha uzun yıllar beklemek zorundayız. Ama yeni nesil teknolojiler uçmayı hem kolaylaştırıyor hem de konforlu hale getiriyor. En önemlisi de hemen kullanıma alınabilmesi.

KOLTUKTA KATLANAN EKRAN

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

JetBlue Havayolları, dünyada ilk kez canlı televizyon yayınını kabinlere taşıyarak adından söz ettirmişti. Şirket, daha sonra bu sistemi kabin eğlence sektörünün devlerinden Thales’e satmıştı. JetBlue şimdi katlanır ekranın peşinde. Koltukların arkasına yerleştirilecek yeni nesil ekranlar, sadece birkaç milimetre kalınlıkta olacak. Böylelikle uçaklar hafifleyecek, koltuk altlarına takılan eğlence sisteminin kutuları kalkacak.

TERMİNALDE KAYBOLMAYIN

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Birçok yolcu güvenlikten geçtikten sonra yanlış kapıya gitmekten, uçağına yetişememekten korkar. Bazen yanlış yerlere sapar, terminalde kaybolur. Amerikan Havayolları yeni bir uygulama başlattı. Cep telefonu üzerinden çalışan uygulamada, check-in işlemlerinizi yapmaya başlamanızla birlikte havayolu sizi izlemeye alıyor. Yanlış bir körüğe doğru ilerlediğinizde uyarıyor. Hatta bunu duymazsanız size mesaj da atıyor. Uygulama sadece kapınızı değil, özel yolcu salonlarının yerini, ilkyardım, tuvalet veya sorularınız için danışma noktalarını da gösteriyor. İlk olarak Dallas Fort Worth Uluslararası Havalimanı’nda uygulanmaya başlanan sistem kısa zamanda büyük ilgi çekti. Birçok havayolu ve havalimanı
işletmecisi tarafından takip edilen sistemin önümüzdeki yıl hızla yaygınlaşması bekleniyor.

HAVALİMANINDA ÇALIŞMA OFİSİ

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Aktarma merkezi haline gelen büyük havalimanlarında tek kişilik, saatlik kiralanabilen uyuma odaları giderek yaygınlaşıyor. Ama çalışmak için özel bir ofise ne dersiniz? Business Workbox olarak adlandırılan tek kişilik özel çalışma odaları, Londra’da Gatwick Havalimanı’nda hizmete girdi. Yalıtım sayesinde sessizlik sunan odanın içinde internet bağlantısı, cep telefonu veya bilgisayarınızı şarj etmeniz için elektrik prizleri yer alıyor. Saatlik 20 TL’den kiralanan odalar büyük ilgi görüyor.

AYŞE HANIM NE İÇERSİNİZ?

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Google tarafından geliştirilen özel gözlüğün havacılıkta ilk denemesini Virgin Atlantic Havayolları’nın check-in görevlileri yaptı. Gökyüzündeki denemeyi de Çinli düşük maliyetli havayolu şirketi Spring gerçekleştirdi. Kabin memuru taktığı gözlük sayesinde yolcunun koltuk numarası üzerinden ismine ve diğer bilgilerine ulaşabiliyor. Kabin memurları tarafından kendilerine isimleriyle hitap edilmesi yolcuların çok hoşuna gittiği için havayolu şirketleri bu konuda farklı bilgiler kullanmayı da hedefliyor.

SIRA DERDİ BİTTİ

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Son aylarda Atatürk Havalimanı’nda yolcu şikâyetlerinin başında uzun pasaport kuyrukları geliyordu. Tayin dönemi nedeniyle azalan polis memuru sayısının yanı sıra değiştirilen pasaport bilgi sistemi nedeniyle uzayan sıra derdi artık bitiyor. Pasaport bankolarında görevli polis memuru sayısı 350’den 450’ye çıkartıldı. Ayrıca yolcu alımı için terminalde yapılan düzenlemelerle de yoğunluk oluşmasının önüne geçiliyor. Yönlendirme sayesinde yolcuların daha boş olan pasaport bankolarına ilerlemeleri sağlanıyor. Diğer taraftan pasaport bilgilerinin girildiği PolNet sistemi de yeniden düzenlendi. Böylelikle işlemler hızlandı.

PARK DERDİNE ROBOT VALE

Bu teknolojiler konforlu uçuruyor

Havalimanına geldiniz ama otoparkta yer yok. Veya geç kaldınız. Park edip terminale geçerken zaman kaybetmek istemiyorsunuz. Almanya’da Düsseldorf Havalimanı’nda hizmete giren robot valeler, aracınızı bırakma noktasından alıyor ve boş noktaya götürerek park ediyor. Bunun için akıllı telefonunuza uygulamayı indirip rezervasyonunuzu yapıyorsunuz. Ücreti de kredi kartınız ile ödüyorsunuz. Robot valeler, uçuştan döndüğünüzde aracınızı terminalin önüne getiriyor. Sistemin günlüğü 26 Euro.

False