Bu soruya cevap aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu soruya cevap aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 01:00

Basketbolun içindekiler, Avrupa maçlarından önce hakemlere hediyeler verdiğini doğrularken, bunun bir gelenek haline geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

TARİH 14 Ocak 2010... Fenerbahçe Ülker, kendi sahasında Zalgiris Kaunas ile oynuyor. Karşılaşmayı kazandığı taktirde THY Euroleague’de Top 16’ya kalacak olan sarı lacivertliler, İtalyan hakem Fabio Facchini’nin çok kötü bir performans gösterdiği karşılaşmayı 76-68 kaybederek eleniyor. Hakemlerin bazı kararlarına kimse anlam veremiyor. Ancak 6 Şubat 2010 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde çıkan “Hediye bitti tur gitti” haberi olayın farklı bir boyut kazanmasına yol açıyor. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın, hakemlerin Kapalıçarşı’dan aldığı hediyelik eşyaların faturasını ödemeyi reddettiği için karşılaşmanın böyle sonuçlandığı iddia ediliyor...

Rakipler yaptığı için mecbur kalıyorlar

Ve önceki akşam NTV Spor’da katıldığı canlı yayında F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım bu iddiayı bizzat doğruladı. Şikenin tartışıldığı bir sırada, Türk takımlarının basketbolda yıllardır maçlarını yönetecek yabancı hakemlere hediyeler aldığını, almayan takımların da sahada cezalandırıldığını anlattı. Biz de basketbol camiasını sarsan bu konuyu en yakın tanıklarına sorduk.  CNN Türk spikerlerinden Alp Özgen’in söyledikleri ürpertici oldu: “Basketboldaki sohbet ortamlarında bunlar hep telaffuz edilir. Yöneticiler bundan memnun olmasalar da mecbur olduklarını anlatır. Rakipler yaptığı için kendileri de yapmak zorunda kalıyorlar. Hakemler havalimanında kulüp tarafından karşılanıyor ve her an yanlarında bulunuyorlar.

Haberin Devamı

Milli maçlarda federasyon da alıyor

MESELA CSKA Sofya basketbol takımının hakemleri aldığını gözlerimle görmüştüm. Yunan meslektaşlarımdan da çok duydum bunları. Bir keresinde havalimanında bir maçın hakemi ile karşılaştım. Elinde çok fazla hediye paketi olduğuna gözlerimle şahit oldum.”
Basketbolda uzun yıllar menajerlik yapan ve adının saklı kalmasını isteyen bir yöneticinin söyledikleri ise her şeyi ifade ediyor: “Bu bir gelenektir. Hakem gelir, ona bir saat olur, deri çanta olur, mont olur, alınır. Hakem ailesine hediyeler alır. Bunu milli maçlarda federasyon da yapar. Bu sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde böyledir.”
Peki bu etik mi, değil mi? Yanıtı kulüp yöneticileri ‘off the record’ olarak şöyle veriyor: “Herkes yapıyor. Biz de yapmak zorunda hissediyoruz.”

Haberin Devamı

Yıldırım ne demişti?

Vermeyince yenildik

“AVRUPA’dan basketbol hakemleri geliyor. Adamlar direkt Kapalıçarşı’ya gitmek istiyor. Hediyeler alıyorlar. Bunu yapmayan kulüp var mı? Peki bu şimdi şike mi? Hepimiz yaşadık bunu. Hakemler alışmış şekilde. Ben bir ara bunları kestim, her maç yenilmeye başladık.

Uluslararası gelenek- Ünal Özüak

HAKEMLERE hediye almak ve ağırlamak uluslararası bir gelenektir. 1981’de Balkan Şampiyonu olduğumuzda final maçının hakemi Çek Cotleva, daha sonra İstanbul’da federasyon başkanı Osman Solakoğlu ve bizler tarafından 1 hafta misafir edilmiş, çeşitli hediyeler verilmişti. Daha sonra aynı Cotleva FIBA Genel Sekreteri olmuş ve Türkiye’ye sevgisi devam etmiştir. Bunu ‘sempatik ikmal’ dediğimiz, basketbolun ve hatta sporun karşılıklı dayanışması olarak kabul etmek gerek.

Haberin Devamı

Yapmak isteyen yapar- Engin Özerhun (A.Efes)

ESKİDEN hakemleri karşılar, maç paralarını da biz verirdik, Euroleague başladığından beri bu uygulama kalktı. Şimdi hakemleri göremiyoruz bile. Fakat yapmak isteyen, karşılama olmasa da yine hakemle istediğini yapabilir.

Hediye parası vermedik -  Şeref Yalçın (Beşiktaş)

BENİM zamanımda hediye alma gibi bir durum söz konusu olmadı. Ama hakemlerin ulaşımını, yediği yemeğini, her şeyini biz karşılarız. Biz hakem parası ödemedik, FIBA verirdi. Ama hediye parası falan da vermedik.

Aziz Yıldırım haklı, Alex’e efsane demek için erken

Fenerbahçe Başkanı’nın, Alex’i efsane olarak kabul etmemesine camianın önemli isimleri ile spor yazarlardan da destek geldi.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım’ın, “Alex iyi bir oyuncu ama efsane değil” sözleri de bir başka tartışma konusu oldu. Sarı lacivertlilerin önemli isimleri ve spor yazarları bu açıklamayı şöyle yorumladı...

Ali Şen: Alex, F.Bahçe’ye gelmiş en faydalı yabancılardan biri. Ama hiçbir oyuncu kulübün önünde değil.
Selçuk Yula: Efsaneleri içinde bulundukları zamanın şartları belirlemez. F.Bahçe için son yıllarda efsane kimdir derseniz, belki Rıdvan olur. Ama Alex de gelecekte efsane olacaktır.

Altan Tanrıkulu: Efsane; aynı gün futbolda Beşiktaş’a gol atıp basketbolda G.Saray’a 24 sayı kaydeden Can Bartu’nun yaptıklarıdır. Ama Alex’e efsane diyenlere saygı duyuyorum.

İlker Yasin: Başkana katılıyorum. 5 yıl çalışan futbolcuya efsane deyip Lefter’i, Turgay Şeren’i, Yusuf Tunaoğlu’nu nereye koyacağız? Alex’in efsane olması için saha içi performansı da yeterli olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!