Bu site projenize sponsor buluyor: www.sponsorlukbankasi.com

Güncelleme Tarihi:

Bu site projenize sponsor buluyor: www.sponsorlukbankasi.com
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2005 00:50

Bundan böyle kapı kapı sponsor aramaya son! Cinfikir bir projeniz var da, tesis mi yok? Artık dert etmeyin. Sponsorlarla proje sahiplerini biraraya getirmek için internette sponsorlukbankasi.com adlı bir site kuruldu. 100 dolar hazırlayın, bu siteye başvurun.

Sponsor bulurlarsa kendi paralarını oradan karşılıyorlar. Üç ay önce deneme yayınına başlayan sponsorluk bankasına her gün 5-6 tane proje geliyor. Şimdiden iki projeye sponsor buldular bile. Siteyi kuran genç girişimci Giray Erdi, ‘Beğendiğim bir projeyi, 1200 marka yöneticisine bir tuşla ulaştırabilirim’ diyor.

n Böyle bir site kurmak nereden aklınıza geldi?

- 1998 yılından bu yana çeşitli sponsorluk faaliyetlerinin içindeyim. Bu süre içinde iyi bir portföy oluşturdum. Sonra bu birikimi internete taşımaya karar verdik.

n Site ne zaman kuruldu, ilgi nasıl?

- Yaklaşık üç ay önce deneme yayınına başladık. 15 Aralık’tan beri tam faaliyetteyiz denilebilir. Günde bize 5-6 tane başvuru oluyor.

n Başvuruların hepsini değerlendiriyor musunuz?

- Maalesef. Çünkü bunların bir kısmı aslında proje değil, sadece fikir. İnsanlar Türkiye’de finansör ile sporsorun farkını bilmiyorlar. ‘Kitap yazacağım bana sponsor bulun’ diye başvuran var mesela. Sponsor, yapılmakta olan bir şeyi destekler, finansör ise ortada olmayan bir çalışmayı finanse eder.

n Neden böyle bir siteye gerek duydunuz?

- Uzun yıllardır bu işin içinde olduğum için biliyorum, sponsorların birçok projeden haberi bile olmuyor. Bir marka yöneticisini düşünün: Önünde yığılı dosyalar var. Çoğu zaman marka projeyi fark ettiğinde projenin süresi bile geçmiş oluyor. Biz marka yöneticilerinin (sponsorlar) kolayca tarayabilecekleri, vakit kaybetmeden kendilerine gereken önemli bilgileri alabilecekleri bir havuz kurmak istedik. Siteyi de tamamen buna uygun tasarladık. Her projenin bir bilgi kartı var. Göz yormuyor. Turuncu ve gri renklerde bir site.

n Ne kadar para yatırdınız bu işe?

- 15 bin dolar kadar.

n Kaç kişisiniz?

- Merkezde markalarla iletişimden sorumlu 7 kişi var. Bunun dışında farklı proje alanları için 20 kadar danışmanımız bulunuyor. Mesela sinema danışmanımız Derviş Zaim, işletme danışmanımız Rıza Sönmez, akademik danışmanımız Taner Uyar.

n Peki size ulaşan projeleri internette görücüye çıkarmanız yeterli oluyor mu? Gerçi site çok yeni ama şu ana kadar hiç sponsor bulduğunuz proje oldu mu?

- Türkiye’de sponsorluk kültürü henüz internet üzerinden takip edilebilecek düzeye gelmedi. Onun için projeyi ilgili kuruma da bildiriyoruz. Beğendiğim bir projeyi, 1200 marka yöneticisine bir tuşla ulaştırabilirim. Onun dışında hangi markanın hangi projeyle ilgilenebileceğini, o tarihte kimin sponsorluk bütçesi olduğunu takip ediyoruz. Belki de dünyanın en çok reddedilen insanı benim. Bir marka ile sponsor olmasalar bile en az 50 telefon görüşmesi yapılır. Oysa bu işi kendi başına yapmaya kalkan bir kişi daha ilk görüşmede bu da olmadı diye vazgeçiyor. İki yerden reddedilince proje yatıyor. Sitenin açılmasından sonra iki projeye sponsor bulduk.

n Hangileri?

- Avrupa Gezici Film Festivali’nin bir pojesine Aras Kargo’dan, EMITT Turizm Fuarı’nın bir projesine de Pegasus Hotel’den sponsorluk bulduk.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sponsorluğa konu olabilecek projelerin sahipleri önce sponsorluk bankası sitesine başvuruyor. Bu başvuru sırasında herhangi bir fikir çalma olmasın diye size bir kullanıcı adı ve şifre veriliyor. Sonra projeniz alanına göre sınıflandırılıp ilgili danışmana gidiyor. Danışman projeyi uygun bulmazsa nelerin eksik olduğu konusunda yönlendirme yapılıyor. Eğer danışman projeyi uygun bulursa, olumlu bir rapor yazıyor ve sporsorluk bankası sitesi, proje sahibine birlikte çalışmak için teklif götürüyor. Kurye, iletişim gibi harcamalar için projenin ölçeğine göre projenin sahibi 100-300 dolarlık bir teminat yatırıyor. Sponsorluk bankası bunun dışında proje sahibinden bir ücret almıyor. Diyelim ki banka projenize bir sponsor buldu, kendi parasını o sponsorluk üzerinden alıyor. Bu oran bütçenin yüzde 10-18’i arasında değişiyor. Sponsor bulunursa ilk başta kesilen 100-300 dolar peşinat proje sahibine iade ediliyor.

BANKANIN SPONSOR ARADIĞI PROJELER

YALANCI DÜNYA: Sezen Aksu, Müjde Ar ve Uğur Yücel’in birlikte oynayacakları bir film projesi.

DOST SOFRASI: Türkiye-Yunanistan işbirliği ile gerçekleşecek yeme-içme festivali projesi.

YENİLENEBİLİR ENERJİLER: Doğal enerji türleri üzerine bir belgesel projesi.

BİN KAŞIK MUTFAK: Varoşlardaki ev kadınlarına iş edindirme projesi.

MOR VE ÖTESİ: Rock grubunun yaz turnesi projesi.

PARİS BALESİ: Dünyaca ünlü gösterinin İstanbul’da sergilenmesi projesi.


SİTEYE ULAŞAN CİNFİKİRLER

Otobüslere televizyon yerleştirip, bir ‘Otobüstv’ kuralım. Buna reklam alalım.

Bir tIr’ın içine piyano koyalım. ‘AB’ye girdiğimiz şu süreçte’ Anadolu’yu bu tIr’la gezelim. Konakladığı yerlerde tIr’ın kapakları açılsın, içindeki piyano ortaya çıksın, klasik müzik konseri verilsin.

Kamera üzerinden canlı yayın yapabilen bir kamera projesi.

Eski müzikallerin orijinal halini tekrar sahneye koyalım.

Üniversiteler arası paintball turnuvası düzenleyelim.

Sadece güneş enerjisi ile çalışan gerçek boyutlarda otomobil projesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!