'Bu sistemin freni yok'

Güncelleme Tarihi:

Bu sistemin freni yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 21:45

Anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum çalışmalarına salon toplantılarıyla başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk mitingini Amasya’da yaptı. Yeni Anayasa’nın aslında çift başlılık getirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Sevgili anneler, siz freni olmayan otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Bu sistemin freni yoktur” dedi. CHP Lideri, Atatürk Anıtı Meydanı’nda yağmur altında yaptığı mitingde özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

UZLAŞMA BELGESİ OLMALI

“Amasya bizim tarihimizin önemli bir kilometre taşıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Amasya’ya geldiğinde Amasya Genelgesi yayınladı. Dedi ki o genelgede, ‘Milletin istiklalini, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.’ Her partiden kardeşime sesleniyorum. Biz Türkiye’de beraber yaşıyorsak bir Anayasa hepimizin canını ve malını güvenlik altına alan bir anayasa olmalıdır, hepimizin anayasası olmalıdır. Anayasa bir uzlaşma belgesi olmalıdır.

ÇİFT BAŞLILIĞI GETİRECEK

‘Bu anayasa değişikliği yapılırsa çift başlılık kalkacak’ diyorlar. Asıl çift başlılığı getirecek. 15 yıldır iktidardalar. Terörü bitirmek istediler de kim engel oldu? Şimdi bitiremiyorlar ama ‘Bu Anayasa geçerse terör bitecek’ diyorlar. ‘Bu anayasa değişikliği geçerse ekonomide istikrar gelecek’ diyorlar. 15 yıldır istediğinizi yaptınız. Bunların Anayasa değişikliğiyle bir ilgisi yok. Bu anayasa değişikliği Türkiye’nin hangi sorununu çözecek? Emeklinin, çiftçinin, işsizliğin ve terör sorunlarını çözecek mi?

Haberin Devamı

TEKLİK ALLAH’A MAHSUSTUR

Sevgili anneler, siz freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Siz nereye gittiği belli olmayan bir trene çocuklarınızı bindirir misiniz? Bu sistemin freni yoktur. Apartmanı bile denetliyoruz, koskoca memleket denetim dışı. Neden biz bunu Amasya’dan başlattık? Sivas Kongresi’ni, Erzurum Kongresi’ni, 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışını düşünün. Hiçbir yerde tek adam yoktur. Amasya Genelgesi hazırlanırken bile tek adam yoktur, Kuva-yı Milliye vardır. 1920, TBMM açılırken yine tek kişi yoktur. Osmanlı’da da bir kişi yoktur ama biz şimdi bütün yetkileri bir kişiye vereceğiz. Teklik Allah’a mahsustur. Beşer şaşar, insan oğlu hata yapar.

BU İŞ MEMLEKET MESELESİ

Bu işin sağı solu, doğusu batısı yok. Bu iş bir memleket meselesi, geleceğimizin meselesi. Bu anayasa değişikliği toplumu bölüyor. Benim de anayasam olacak, benim gibi düşünmeyenin de anayasası olacak. Bu nedenle Amasya’ya geldim. Milletin istiklalini, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Diyorlar ki ‘Niye Anayasa Mahkemesi’ne gitmiyorsunuz.’ Milletin kaderini mahkemeler değil millet belirleyecektir.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ NEREDEYDİ?

Hollanda’da olaylar oldu, iki bakanımız alınmadı. Milli bir meseledir. Biz de destekledik. Milli meselede beraberiz, bir sorunumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanları bir yere gidiyorsa başka hiçbir ülke onları geri çeviremez. Geri çeviriyorsa sorgularız. Ama size bir şey söyleyeyim. Sayın Dışişleri Bakanımız Hollanda’ya gittiğinde bizim büyükelçimiz neredeydi? Hiç sordunuz mu? Nerede bu büyükelçi? Bu sorunun cevabını bekleyelim. Bir Dışişleri Bakanı bir ülkeye gelecek, gittiği ülkede kendi ülkesinin büyükelçisi orada olmayacak, karşılamayacak. Bunu sorgulamamız lazım.”

CHP’NİN SEÇİM ŞARKISI: ‘DÜŞMEZ ŞAŞMAZ BİR ALLAH ‘HAYIR’ OLUR İNŞALLAH’

Haberin Devamı

CHP’nin Amasya mitinginde merak edilen referandum şarkısı ilk kez çalındı. CHP, referandumda, 1970’li yıllarda Emel Sayın’ın sevilen şarkısı ‘Mavi Boncuk’tan esinlenerek bir şarkı hazırladı. Referandum şarkısında ‘Düşmez şaşmaz bir Allah, ‘Hayır’ olur inşallah’ sözleri yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!