Bu şirkette kadınlara pozitif ayrımcılık var

Güncelleme Tarihi:

Bu şirkette kadınlara pozitif ayrımcılık var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 13:32

Kargoculuk erkek egemen bir sektör olarak bilinir fakat istenirse bu sektörde de kadın çalışan sayısını arttırmak mümkün. Aras Kargo’da 1.661 kadın görev yapıyor, içlerinde kurye, yedek parça yöneticisi, kadın teknisyenler de var. Bu rakama ulaşmalarında BM Kadınları Güçlendirme Prensipleri’ni imzalayan ilk kargo şirketi olmalarının ve yönetim kurulu başkanlarının da kadın olmasının rolü büyük.

Haberin Devamı

Sorumluluk alma alanını “kadın ve doğa dostu bir şirket olmak” olarak belirleyen Aras Kargo’nun öncelikli gündem maddesi kadın istihdamını artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek.

Aras Kargo’nun bugün Türkiye çapında 12 bin çalışanı var. Şirkette 639’u beyaz yaka, 1.022’si mavi yaka olmak üzere toplam 1.661 kadın çalışan var. Bunlar arasında 17 yaya kurye, 1 de moto kurye var.

Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, kargo sektöründe dünyada tek kadın CEO. Kendisine bağlı orta ve üst yönetim birimlerinde ise 14 kadın yönetici var.

Aras Kargo İK Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ata Okutan, bu rakamlara ulaşmalarında, 2014 yılında Birleşmiş Milletler Kadınları Güçlendirme Prensipleri’ni imzalayan ilk kargo şirketi olmalarının ve sonrasında şirket insan kaynakları politikalarında radikal bir karar alarak kadın çalışan sayılarını artırmak üzere bir kota koymalarının etkili olduğunu söylüyor: “Tüm bölge müdürlüklerindeki idari yöneticilerimizin hedeflerine bu sorumluluğu bir hedef olarak ilave ettik. O günden itibaren de önemli bir değişiklik yaşıyoruz. 2008 – 2015 yılları arasında, özellikle BM’de söz vermemizin ardından kadınlara yönelik yürüttüğümüz birçok uygulama ve iyileştirme çalışması ile de kadın çalışan sayımızı yüzde 38 oranında arttırdık.” Gökhan Ata Okutan, kadın dostu politikalarını anlattı.
kadın çalışan kotasını arttırdık

Aras’ta ne tür kadın dostu uygulamalar var?
İşe alım ve kariyer yönetimi çalışmalarımızı eşitlik sağlanana kadar, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaklaşımıyla geliştiriyoruz. Bu açıdan, BM prensipleri doğrultusunda kadın çalışan önerene prim sisteminin yanısıra, birçok kadın dostu uygulamayı hayata geçirdik. Örneğin, kadın çalışan kotamızı artırdık, annelere esnek çalışma saati uygulaması getirdik. Bebekler bir yaşına gelinceye kadar her gün iki saat süt izni, bir-üç yaş arası her gün bir saat bebek bakım izni ve üç yaşına kadar cumartesi izin verdik. Annelere okulun ilk ve son günü ile aşı günlerinde izin uygulaması getirdik. Hijyenik emzirme odaları tahsis ettik. Çalışanlara yönelik anne çocuk sağlığı eğitimleri, Aras Akademi ile aile okulu ve aile eğitimleri, daha fazla kadın çalışan için öneri anketi gibi uygulamalar başlattık.

Sabancı Üniversitesi’nin İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesi kapsamındaki Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle mücadele için işyeri politikaları geliştirme ve uygulama rehberi pilot uygulamasına katıldık.

Kadın çalışan önerene ne kadar ödül veriyorsunuz?
Kadın çalışan önerenlere, önerdikleri kişiye istihdam sağlandığı takdirde 100 TL katkıda bulunuyoruz.

Acentelerde durum ne, ne kadarı kadın?
Özellikle kadın girişimcilere destek olma vizyonumuz doğrultusunda 620 acentemizin 141’i kadın. Kendi personelimizden acentelik alanların da üçte biri kadın.

Çalışanları şirkete bağlamak için neler yapıyorsunuz?
Son iki yılda 6 yeni kurum içi iletişim uygulaması başlattık. Bunlar; “İş’te Neşe” mottosuyla il il gezip sürprizler yapan Gülümseten Araslar Grubu, “İş’te Zindeyim” mottosuyla çalışanların ruh ve beden sağlığına odaklanan sağlıklı yaşam platformu Aras Fit, başarılı uygulamalar ve geliştirmelerin iyi örnek olarak gösterildiği “Aras’ta İyi İşler Oluyor” platformu, kazandırdıkça kazandıran ve başarıları ödüllendiren “Yıldız Araslar”, iş süreçlerini doğaya uygun hale getirirken çalışanlar ve ailelerinde çevre bilinci yaratan “Doğa Dostu Araslar” programları, üç ayda bir çıkan, şirket haberlerini yayınlayan “Kahvearası Gazetesi”.
Tüm bu kurum içi iletişim uygulamalarının da katkısıyla son iki yılda çalışan memnuniyeti oranlarında iyileşme sağlandı. Sirkülasyon oranımız, 2015 yılında bir önceki yıla göre beyaz yakalı çalışanlarımız için yüzde 27.9 ve mavi yakalı çalışanlarımız içinse yüzde 8.33 oranında iyileşme gösterirken, son yaptırdığımız çalışan memnuniyet anketinde şirketten genel memnuniyet oranımız da yüzde 85.5’de çıktı.

KARİYER YOLLARI AÇIK
Kariyer yolları nasıl? Mesela bir kuryenin önünde nasıl bir kariyer var?
Aras Kargo’da içeriden pozisyon kapatma oranımız yüzde 75. Kurye olarak Aras Kargo’da çalışmaya başlamış bir arkadaşımız, gerekli yetkinlikleri sağladığında şube yöneticisi, bölge operasyon yönetici, bölge operasyon müdürü ve hatta operasyon genel müdür yardımcılığı pozisyonlarına kadar ilerleyebiliyor.

Yöneticilerin ne kadarı kuryeci olarak işe başlamış?
Şirketimizde müdür ve üzeri 82 yöneticimiz var. Bu kişilerin yüzde 8’i kurye ve benzeri mavi yaka pozisyonlarda işe başlamış kişiler. Bunun yanında 800’ün üzerindeki şubelerimizde çalışan şube yöneticilerimizin de yarısından fazlası yine kurye ve benzeri pozisyonlarda başlamış kişilerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Sadece lojistik mezunlarına değil herkese kariyer var
Bu sektöre girecek gençlere tavsiyeleriniz?
Ticaretin gelişmesi açısından da önemli bir rol oynayan kargo sektörü, son üç yılda çift haneli büyüme rakamları yakaladı ve önümüzdeki dönemde de ekonominin parlayan sektörlerinden biri olmaya devam edecek. Özellikle elektronik ticaret ve mobil ticaretin gelişimiyle sektörün büyümesi hızlandı. Sadece lojistik okulları değil farklı disiplinlerde eğitim alan gençlerimizin de sektöre olan ilgisi artmaya başladı. Bu açıdan, bir çok farklı branşı içinde barındıran sektörümüz, gençler açısından gerek kurum içinde gerekse de dışındaki girişimci ruhlara önemli kariyer fırsatları sunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!