Bu şirketler uçuyor!

Güncelleme Tarihi:

Bu şirketler uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 21:50

Son üç yılda küresel dalgalanmalara, Türkiye’de yaşananlara rağmen yüzde 4000 büyümek elbette büyük başarı. İşte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), zor koşullarda ayakta kalmayı bırak büyüme hızına yetişilemeyen 100 şirketi belirledi. Listenin ilk sırasını yüzde 4473 büyüyen Ares Tersanecilik aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), “Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini” belirledi. 2012’den 2015’e üç yıllık büyüme hızları değerlendirilerek oluşturulan en hızlı 100 şirketi listesinin başında yüzde 4472.9 büyüyen Ares Tersanecilik yer alırken; listede bulunan şirketlerin üç yıllık ortalama büyüme hızı da yüzde 438.1 oldu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu firmalarda israf sıfır. Kayserili olunca sıfır israf çok hoşuma gidiyor” dedi. TOBB öncülüğünde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde yapılan yarışmanın ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, rakamlarla Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini anlattı.

Bu şirketlerin ortalama büyümesinin yüzde 438 olmasını “müthiş” olarak değerlendiren Hisarcıklıoğlu, “Çünkü Türkiye’deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 176 artırdılar. 2015 yılında ortalama 68 milyon TL’lik satış yaptılar, her biri ortalama 111 kişiye istihdam sağladı” dedi. Şirketlerin ortak özelliğinin yenilikçi olmaları, dijitale önem vermeleri ve çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmemeleri olarak sıralayan Hisarcıklıoğlu, “İnşaattan, lojistiğe; gıdadan, tekstile; plastikten, bilişime çok sayıda farklı sektörden şirketler var. Bu çeşitlilik aslında ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun; doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en güzel ispatı. Bu 100 şirketin 73’ü 2017’de yeni yatırım yapmayı planlıyor” dedi.

JORDAN ÖRNEĞİ

Haberin Devamı

Şirketlere, “Büyümeyi doğru yönetin. Gelir-gider ve borç dengesini titizlikle takip edin. Hesaplanmamış riskler almaktan kaçının. Muhasebenize çok iyi hakim olun” tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Gelmiş geçmiş en iyi basketbolcular arasında gösterilen Michael Jordan ne diyor: ‘Kariyerimde 9 bin atış kaçırdım. Neredeyse 300 maçı kaybettim. 26 sefer maç sayısı alamadım ve takımım maçı benim yüzümden verdi. Başarısızlıklarım olmasaydı, başardıklarımı hayal bile edemezdim” örneğini verdi.

Haberin Devamı

HEM GENÇ HEM DİNAMİK

HIZLI büyüyen şirketlerin yüzde 38.6’sı İstanbul’dan. Firmaların yüzde 24’ü toptan ticaret, yüzde 8’i gıda ürünlerinin imalatı, yüzde 8’i de bilgisayar programlama ve danışmanlık sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye 100 şirketleri tek bir şirket gibi kabul edildiğinde, 2015 yılı toplam ciroları 6.9 milyar TL. Bu şirketlerde çalışan başına ciro artışı yüzde 176. Şirketlerin faaliyet süresi ortalama 13 yıl. Şirketlerin kuruluş yılı 1969 ile 2011 arasında değişiyor. Şirketlerin CEO’larının ortalama yaşı 44.7. 35 yaşın altında CEO’su olan firmaların oranı ise yüzde 16.8. CEO’ların ilk şirketlerini kurdukları zamanki ortalama yaşı da 28.5.

Haberin Devamı

ARTIK MEYDAN SİZİN

ÖDÜL törenine katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise ekonomide “dibin görüldüğü ve çıkışın başladığını” söylerken; denizlerin sürekli sakin olamayacağı mesajını da verdi. Küresel dalgalanmaların bütün ülkeleri etkileyebileceğini belirten Canikli, “Denizler hep dalgalı olacak” dedi. Canikli, “Dibi gördük, oradan çıkış başladı bile. Artık meydan sizin. Pastayı büyütecek olan sizlersiniz” diye konuştu.

İŞTE ‘EN HIZLI’LARIN HİKÂYELERİ

ORTAKLIKLA HIZLANDI

TAVUK Dünyası Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, 2012-2015 dönemindeki yüzde 531.8’lik büyümesiyle, listenin 17’nci sırasında yer aldı. Tavuk Dünyası Kurucu Ortağı Hakan Ceylan, 2012’de kurulan firmalarının şu anda 110 şubeye ulaştığını belirtirken; “Mediterra Capital ile ortaklık kurduk. Büyümeye devam ediyoruz. 40 yeni şube açıp, yüzde 50 büyüme hedefliyoruz. Bizim özelliğimiz taze ve kişiye özel ürünler üretmemiz” dedi. Ceylan, Rusya’da da şube açtıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BİR YANGIN İLE DOĞDU

Volkan İtfaiye Araçları Sanayi ve Ticaret AŞ de, yüzde 735.6’lık büyümesiyle, 11’inci sırada yer aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim, kuruluş hikayelerini “Askerlik yaparken bir yangına gittik. Gittiğimizde, torunuyla anneannesini yanmış bulduk. Bundan etkilenerek1974’de şirketi kurdum” sözleriyle anlattı.

TUNCELİ’DEN LİSTEYE GİRDİ

Tunceli merkezli CNG Cengiz Tedarik Dış Ticaret de, “en hızlı büyüyenler” arasında. Şirketin sahibi Hüseyin Cengiz, “Gıda ağırlıklı olarak faaliyet gösteriyoruz. Merkezimiz Tunceli. Ama bunun dışında İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da da şubelerimiz var” dedi.

KADINLARLA BAŞARDI

CHEF Seasons Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ de, yüzde 420.7’lik büyümesiyle dikkat çeken firmalardan. Genel Müdür Rüya Hucuptan, gurme baharat ve baharat karışımları üzerine 36 kişilik firmada sadece 11 erkek olduğunu, geri kalanların ise kadınlardan oluştuğunu söyleyen Hucuptan, “Biz sihirli bir dokunuş sloganıyla yola çıktık ve kadınların ayrıntılara verdiği önem, çok yardımcı oluyor” dedi.

Haberin Devamı

PAZARIN YARISI ONUN

SON 3 yılda yüzde 147.5 büyüyen İdeasoft firması Stratejik Pazarlama Yöneticisi Yasemin Nur Yüce, 6 binden fazla firmaya hizmet verdiklerini söylerken; “E-ticarette 14 bin civarında firma var. Biz bu pazarın yüzde 50’sine hizmet sunuyoruz” dedi.

Bu şirketler uçuyor

BAKMADAN GEÇME!