Bu sıcaklar hemen biter mi, bence bitmez!

Sıcaklıklar Marmara’da 32-33 derecelere, İç Anadolu’da 35, Güneydoğu’da 40 derecelere kadar ulaşıyor. Hala risk sınırlarının üzerinde.

Yine yağışsız bir haftasonu var önümüzde. Güneş bolca görülüyor. Geçen hafta yaptığımız uyarıların tamamını bu hafta da takdim ediyoruz, lütfen kabul edin. Çünkü sıcaklıklar yine yüksek. Geçtiğimiz haftasonundaki kadar vurucu değil belki, ama nemi de işin içine katınca yine risk sınırlarını aşıyor. Sıcaklık geçtiğimiz haftasonundaki değerlere kadar çıkmayacak. Marmara’da 32-33 derecelere, İç Anadolu’da 35, Güneydoğu’da 40 derecelere ulaşıyor.

Sıcaklara karşı verilen uyarıları sanırım ezberlediniz, bu hafta tekrarlamayayım dedim. Uzun vadede de önemli bir hava değişimi yok. Uzun vade derken tabii önümüzdeki 10-11 günden bahsediyorum, daha ötesi belli değil.

Bu ayın yaklaşık 21-22’sine kadar sıcaklıklar düşmüyor. Hatta ayın 16-17’sinden sonra birkaç derece daha yükselebilir. Sakın "Ha bugünlerdeki değerler, ha birkaç derece daha yüksek" demeyin. Zira nem işin içine katıldığında durum değişiyor. Aynı nemde gerçek sıcaklık değişimi ile hissedilen değerler doğru orantılı artmıyor, logaritmik (ivmeli) yükseliyor. Örneğin gerçek sıcaklık 32 derece, nem yüzde 50’lerdeyken hissedilen sıcaklık 35 derece oluyor. Ama 34 derecelik sıcaklıkta aynı nemde (yüzde 50) hissedilen sıcaklık 38 dereceye, 36 derecelik gerçek sıcaklıkta ise 43,5 dereceye çıkıyor. Yani aynı nemde, gerçek sıcaklık 4 derece yükseldiğinde, hissedilen değer 8,5 derece artıyor. Bu nedenle verdiğimiz 2-3 derecelik sıcaklık farklarını da kulakardı etmeyin.

Bu hafta izindeyim, bu seferlik böyle kabul edin rica ediyorum. Önümüzdeki haftalarda telafi ederim. Herkese güzel bir haftasonu diliyorum...
Yazarın Tüm Yazıları