Bu sepette İngilizce Türkçe masallar ve şarkılar var

Güncelleme Tarihi:

Bu sepette İngilizce Türkçe masallar ve şarkılar var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 00:00

İngilizce öğretmeni Şebnem Oral, küçükken kendisini etkileyen masalları Türkçe ve İngilizce olarak derledi, yine iki dilde seslendirdi ve masallara uygun şarkılar besteledi. Müzikli Masal Sepeti böyle ortaya çıktı. Her hafta bir okula gidip çocuklara masal okuyan Oral, “Amacım daha kolay dil öğrenmelerini sağlamak, eğlendirerek öğrenmeye teşvik etmek” diyor.

Haberin Devamı

İngiltere doğumlu Şebnem Oral, Almanya’da büyüdü. Türkiye’ye döndüklerinde TED Ankara Koleji ve Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletme İhtisas programından sonra farklı sektörlerde çalıştı. Bir yandan da amatör olarak şarkı söyleyip, gitar çaldı. İkinci kızı Ayşe’nin doğumundan sonra, çok sevdiği çocuklarla iç içe olmak için öğretmen olmaya karar verdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde pedagojik formasyon aldı. Şimdi Şişli Terakki Vakfı Okulları’nda İngilizce öğretmeni.
Oral’ın dil öğretirken kullandığı en önemli iki araç masal ve müzik: “Küçüklere ne öğretirseniz öğretin öncelikle sevdirmeli ve ilgilerini çekmelisiniz. Öğrenme daha sonra gerçekleşiyor. Bu yüzden en sıkıcı dilbilgisi kurallarını bile müzikle anlatırım. Sesleri taklit ederek ya da komik şarkılar söyleyerek ders işlerim” diyor.
Oral, “Küçüklüğümden beri masalları çok severim. İki çocuk annesi olmak da etkiledi. Müziğe de hep ilgi duydum. Bir arkadaşım ‘Neden masallarla müziğini birleştirmiyorsun’ deyince, müzikli masal projesine karar verdim” diyor.

Haberin Devamı

RAP MÜZİKLE ÇOK EĞLENİYORLAR

Oral, dört sene önce Doğan Egmont’la ‘Müzikli Dünya Masalları’ adlı müzik ve masalın birleştiği iki kitap çalışması yaptı. Geçen sene de Kelime Yayınları’yla ‘Müzikli Masal Sepeti’ projesine imza attı. Müzikli Masal Sepeti 1’de Kuğu Kraliçe ve Rampelstiltskin masalları yer alıyor. Yeni çıkan Müzikli Masal Sepeti 2’deyse Rikitikitambo ve Kardelen masalları var. Müzikli Masal Sepeti serisindeki masallar hem Türkçe hem de İngilizce. Kitapların arka kapağındaki CD’de de masalların Türkçe ve İngilizce sesli anlatımı ve şarkılar var. Bestelerin sahibi Oral düzenlemeleri Yaşar Cenker Sarp’la birlikte yaptı. “Masalları anlatırken içimden gelen bestelerdi bunlar” diyor. Rap, rock, bağlama, bateri ve elektro gitar dinleyebiliyorsunuz. Oral, çocukların özellikle rap müziğe ilgi gösterdiğini söylüyor.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN ÇOCUKLAR DA OKUYACAK

Oral sadece İngilizce öğrenmek isteyen çocuklara seslenmiyor. Türkçeye de çok önem verdiğini belirtiyor: “Çocuklar anadillerinde şarkı ve masalları okuyup dinlediklerinde okuma ve dinleme becerileri gelişiyor. Ben çocukluğumu yurtdışında geçirirken Türkçe kaynak bulmak çok zordu. Bunu düşünerek yurtdışında yaşayan Türk çocuklarını da hedefledim. İngilizceleri Türkçelerinden daha iyiyse önce masalın İngilizcesini dinleyebilecekler. Masalın Türkçesiyle bağ kurabilecekler. Hem yeni kelime ve Türkçe kalıp öğrenecek hem de akıcılıklarını geliştirecekler. Tabii bu arada eğlenecekler de...” diyor.
Oral, okulunun da desteğiyle her hafta bir başka okula gidip, çocuklara masal okuyor, şarkı söylüyor. “Özellikle İngilizce’yi kullanmakta çekingen öğrencilere hitap ediyorum. Amacım bilmedikleri kelimeleri öğretebilmek, zevkli vakit geçirmelerini ve İngilizce’den korkmamalarını sağlamak. Öğrenciler dilleri döndükçe İngilizce’den daha çok keyif alacaklar” diyor.
Çalışmalarını Kıbrıs’ta da duyuran Oral, İskele Belediyesi’nin davetiyle 7 Mart’ta Kıbrıs’a gidecek. 650 çocuğa masal anlatıp, şarkı söyleyecek.

Haberin Devamı

İNTERNET SİTESİ DE KURDU

Şebnem Oral devlet okullarında okuyan ve İngilizce’yi kısıtlı öğrenebilen çocuklara ulaşabilmek için bir internet sitesi de kurdu. www.missebnem.com adresinde; internetteki İngilizce öğretme siteleri ve bunları ulaşmanın yolları yer alıyor. Çocuklar oyun oynayabiliyor, Oral’a yazdıkları mesajların cevabını alabiliyor ve şarkı dinleyebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!