Bu savunmayla Mourinho bile bir şey yapamaz

Güncelleme Tarihi:

Bu savunmayla Mourinho bile bir şey yapamaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 00:27

Galatasaray’ı ilk yarıda üstlerde tutan bireysel performanslardı. Şu anki savunma ve kırılgan orta saha, sert rakiplere karşı çaresiz kalıyor.

Haberin Devamı

1- Son yılların belki en keyifsiz ilk yarısıydı. Bu tespite katılıyorsanız bunun sebepleri nelerdir?

2- Sakatlıklar, sürekli rotasyon ve Devler Ligi... 2.’lik Beşiktaş için başarı sayılır mı?

3- Riekerink takımını ikinci devreye potada soktu. GS Başkanı olsanız hoca değişikliğine gider misiniz?

4- Video hakem talebinde bulunan Başakşehir’in liderliği ve şampiyonluğu için ne dersiniz?

5- 2. Devre için en umut veren takım FB gözüküyor denilebilir mi?

6- Ersun Yanal Trabzon’u toparlar mı? Yoksa değişiklik bir seçenek mi?

7- Haftanın çok konuşulan konusu yine hakemler. TFF ve MHK ne yapmalı?

MEHMET ARSLAN

1- ‘AMAN BAŞIMA BiR ŞEY GELMESiN’ DiYORLAR

 Boş tribünler, kendini tekrarlayan, gelişmeyen, risk almayan ve günü kurtaran teknik adamlar, ‘ne olursa olsun kazanalım’cı futbolcu ve yönetimler, ‘aman başıma bir şey gelmesin’ diyerek, düdüğe sarılıp kendini kurtaran hakemler, futbolun keyif ve şov yanını atlayıp kulüplerini hayatlarının merkezine koyan ve keyif almaktan uzaklaşan taraftarlar... Bütün bunlar kalitesiz ve keyifsiz ligin en önemli sebepleri.

Haberin Devamı

2- BABEL VE ETO’O TAKViYESi BEŞiKTAŞ’I UÇURUR

 Beşiktaş belki çok başarılı değil ama kesinlikle başarısız da değil. Caner, Talisca gibi 2 önemli oyuncusu sakatlandı, Sosa ve Gomez’in yeri dolmadı. Bütün bunlara rağmen şahane bir Şampiyonlar Ligi performansı gösterdi. Ligde de zirveye tutundu. İkinci yarıda Babel ve Eto’o takviyeleri ile çok daha başarılı bir Beşiktaş öngörüyorum ben.

3- G.SARAY’I ZiRVEDE TUTAN HOCA DEĞiL OYUNCULAR

 Riekerink konusunda düşüncelerim hiç değişmedi, ‘Kesinlikle G.Saray’ın hocası olamaz.’ Olamaz da puan tablosu ben ve benim gibi düşünenleri sürekli yanıltıyor. Oyuncuların bireysel performanslarıyla zirvede kalan Galatasaray herkesin beklentisini terse çıkarıyor. Bu durumda başkan ben olsam bile Riekerink’i gönderirken tekrar düşünürdüm. Çok çelişkili değil mi? Evet öyle ama itiraf edelim bu G.Saray’ı zirvede tutmak da bir başarı.

4- BAŞAKŞEHiR ŞAMPiYON OLACAK ‘GÜCE’ SAHiP DEĞiL

 Keşke şampiyon olsa Başakşehir. Ama mümkün değil. Şampiyon olmanın birinci şartı olan ‘güce’ sahip değiller. Nedir o güç? Taraftarı, medya gücü, TFF ve hakemler üzerinde baskı oluşturacak yapısı... Bunlara sahip değilseniz ne yazık ki şampiyonluk için şansınız az.

Haberin Devamı

5- ŞAMPiYONLUK iÇiN BEŞiKTAŞ’LA F.BAHÇE ÇEKiŞiR

 Daha önce 3 takımla puan farkı 8’e çıkmıştı. Şimdi sırasıyla 5, 4 ve 2. Fenerbahçe’nin ligi bu sıralamada bitirmesi ikinci yarı için büyük umut veriyor.

Ben Arfa ve Depay transferleri olursa Fenerbahçe çok daha güçlü bir ikinci yarı başlangıcı yapar. Beşiktaş ile şampiyonluk için çekişirler.   

6- TRABZONSPOR’DA ZiHNiYET DEĞiŞMELi

 Eğer Usta-Yanal ikilisini ya da birini gönderip yeni bir başlangıç yapmayı planlıyorlarsa yine büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar. Tek şanslar yine Usta ve Yanal ikilisi. Trabzonspor’da herkes bir değişimden söz ediyor ama kimse değişmiyor. Medya aynı, taraftar aynı, camia aynı. Herkes birileri değişsin ben aynı kalayım istiyor. Önce bu zihniyetin değişmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

7- MÜKEMMELiYET BEKLEMEMELiYiZ

Tribünde kaos hakim. Seyirci gelmiyor. Saha içinde futbolcu, hakemi, rakibini aldatıyor. Yöneticisi, başkanı hakem kovalıyor, gazeteci tehdit ediyor, kulübü borç batağına sürükleyip iflasa götürüyor. Teknik adamı başarıda dünyayı kurtaran aslan görünümünde, başarısızlıkta tek hatayı hakeme bağlıyor, ama asla kendini geliştirmiyor. Bütün bunlar olurken hakemlerin mükemmel karar vermesini bekliyoruz hepimiz. Ne hakla...  TFF ve MHK’den önce bu saydıklarım bir şeyler yapmalı önce. Sonra gerisi kolay. 

- Haftanın En Önemli Olayı: Cüneyt Çakır’ın hatalı penaltı kararı.

- Haftanın Hocası: Eyüp Arın

- Haftanın Takımı: Fenerbahçe

Haberin Devamı

- Haftanın Futbolcusu: J. Lens

- Haftanın Hakemi: Serkan Çınar

- Ligin en kötü derbisi: F.Bahçe-Beşiktaş

HAFTANIN KARESİ:

Bu savunmayla Mourinho bile bir şey yapamaz

Çaykur Rize-Osmanlı maçında ceza sahası içinde sadece konuk ekip kalecisi Karcemarskas’ın topa müdahale ettiği bu pozisyonda hakem Cüneyt Çakır penaltı kararı verdi.

UĞUR VARDAN

1- iSTiSNALAR HARiÇ FUTBOLUMUZ ARTIK YILDIZ YETiŞTiREMiYOR

 Bence Süper Lig uzun süredir vasat futbolun ifadesi. Heyecanı ise üst liglerdeki ömrünü tamamlamış ya da başarılı olamamış ‘ikinci el’ yabancı yıldızlar sağlıyordu. Ama artık ekonomi bu yıldızların da bir tık altının uğradığı bir futbol evreni yarattı. Öte yandan futbolumuz bir-iki istisna dışında yıldız yetiştirmiyor, sadece yıldız değil genel açığını da Almanya’da doğup altyapılarını orada almış yani orada yetişmiş Türk kökenli oyuncularla kapatıyor.     

Haberin Devamı

2- iKiNCiLiK KÖTÜ UNVAN DEĞiL

 Evet, puan olarak hedef tutturulamadı ama üç cephede (Lig, Avrupa, kupa) de yarışın içindeler; Süper Lig’de de ‘ikincilik’ kötü bir ‘unvan’ değil, üstelik lider bu sezonun sürprizi. Asıl kıyas tabii ki geçen sezon üzerinden yapılıyor ama sanki Gomez, Sosa ve Gökhan Töre’nin yoklukları hesaba katılmıyor.

Ara transferde takıma enjekte edilecek isimlerle problemlerin bertaraf edilmesi olası. Diyelim ki aşılar tutmadı, bu sezon Şampiyonlar Ligi’ndeki Napoli ve Benfica karşılaşmaları unutulmaz hatıralarıyla tarihteki yerlerini alacak.

3- ÖNCE TAKIM DEĞiŞMELi

 Mali olanak olsa hocayı değil takımı değiştiririm. Şu andaki defansla ve kırılgan orta sahayla ne Mourinho, ne Klopp, ne Guardiola, ne de ‘rahmetli’ Rinus Michels ya da Cruyff, fark etmez; hiçbiri bir şey yapamaz. Eldeki kadro açık oynayan rakiplere karşı estetik goller atar ve galip gelir lakin sert rakiplere karşı ilk devrede olduğu gibi çaresiz kalır.

4- BAŞAKŞEHiR iÇiN FENERBAHÇE MAÇI ÖNEMLi DÖNEMEÇ

 Bu sezon ilk 16 karşılaşma itibariyle, hem de ‘namağlup’ unvanıyla büyük bir işe imza atmayı başardılar, solukları 34 haftaya yeter mi? Bence teknik ve oyuncu kadroları itibariyle kâğıt üzerinde başarabilirler gibi görünüyorlar. 18. haftadaki Fenerbahçe karşılaşması iki takımın sezon yürüyüşleri için önemli bir dönemeç olacak.      

5- ARA TRANSFERLER F.BAHÇE’NiN YERiNi BELiRLEYECEKTiR

 Umutlar bence ilk dörtteki tüm takımlar için eşit. Bir önceki soruda da vurguladığım gibi 18. haftada Başakşehir’le Kadıköy’de oynanacak maç moral motivasyon açısından her iki takım için ama özellikle Fenerbahçe için önemli. Bir de klişe bir hatırlatmada bulunayım: Ara transferde gelecek isimlerin yapacağı olası katkılar da Fenerbahçe’nin de tablodaki yeri belirleyecektir.

6- SEZONUN TEK KÂRI YUSUF

Şu haliyle takım fiyasko. Ersun Yanal meselesine gelince, insan teknik direktörden özel bir dokunuş, özel bir üslup, bir farklılık bekliyor.

Ne yazık ki Ersun Yanal’ın bu sezonki macerasında bunu göremedik. Fenerbahçe yenilgisi kırmızı karta bağlanabilir ama ben yine de tarihinin belki de en vasat kadrosuyla Trabzonspor’un bu sezon pek bir şey yapacağı inancında değilim. Yusuf Yazıcı ısrarı, bu sezonun tek kârı olabilir.

HAKEM HATALARI YÖNETiM HATALARININ ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR

 VALLA yapılacak bir şey yok, eldeki kadrolar böyle. Her zaman olduğu gibi en üstten en alta tüm liglerimiz eldeki bu hakemlerle bitecek. Tek dileğimiz hatalarının az olması, mümkün mertebe vicdanın ve hakkın hâkim olduğu kararların verilmesi. İşin kötüsü hakemlerin neden olduğu hatalar yüzünden, sorunların gerçek nedeni olan yönetim hataları halının altını süpürülmüş oluyor.  

- Haftanın En Önemli Olayı: Avni Aker’e veda.

- Haftanın Hocası: Ümit Özat

- Haftanın Takımı: Fenerbahçe

- Haftanın Futbolcusu: Sneijder-Lens

- Haftanın Hakemi: ?

- Ligin en kötü derbisi: F.Bahçe-Beşiktaş

Bu savunmayla Mourinho bile bir şey yapamaz

 Galatasaray’ın bir türlü istikrarı sağlayamayan savunması ilk yarıda 16 golün üzüntüsünü yaşadı.

MEHMET Y. YILMAZ

1- BU SEZON BiZi SADECE AVCI HEYECANLANDIRDI

 Aslına bakarsanız geçtiğimiz yıllardakinden çok da farklı bir lig olmadı. Futbol kalitesi ne zaman yüksek bir devre izledik ki bu yarıyı eleştirelim? Futbolumuzun genel düzeyi bu. Bir teknik direktör havuzumuz var ve bu havuz neredeyse hiç değişmeden Süper Lig’i götürüyor. Bir tür müzikli sandalye oyunu gibi kimisi oturuyor, kimisi ayağa kalkıyor ama hep aynı isimler. Bizi heyecanlandıran da her sezon bir kişi çıkıyor, bu sezon o kişi Abdullah Avcı.

2- BEŞiKTAŞ’IN ŞANSI YÜKSEK

 Tabii herkesin hedefi bütün maçları kazanmaktır ama bu mümkün olacak bir şey değil, bunu biliyoruz. Şenol Güneş de bunu bildiği için hedefinin 48 puan olduğunu söylüyor. Bence Beşiktaş, başarılı. Ciddi sakatlıklarla kadronun dengesi bozuldu ama liderin 1 puan gerisinde, ligin ikincisi ve şampiyonluğun en önemli adayı. İkinci yarı, kadronun dengesi yerine gelirse, Beşiktaş bu yarışı rahat götürür.

3- RiEKERiNK GÖNDERiLMEZ ÇÜNKÜ SNEiJDER FAKTÖRÜ VAR

 Riekerink’in değişme ihtimalı olduğunu düşünmüyorum. Hem parasızlık hem de Sneijder faktörü nedeniyle. Ve şunu da söyleyeyim ki, G.Saray’ın hocası ben bile olsaydım, yine en kötü bu noktada olurdu takım.

4- HAKEM HATALARI ZiRVEDE

 Başakşehir’in iki puanı, hakemler tarafından çalındı, bu gerçek. Bu son haftada hakem hatalarının zirvesine çıktık, bu da gerçek. Ben şahsen futbolun ruhuna aykırı buluyorum video hakemliği ama bu hakem kadrosuna bakınca da kavgasız dövüşsüz bir lig istiyorsak, gerekli.

5- FENERBAHÇE UMUT VERMiYOR

 Şu andaki tabloda, Fenerbahçe, 2-3 takviyeye ihtiyaç duyuyor ama bu mali tablolarla bunun ne kadarı karşılanabilir, bilmiyorum. Onun için F.Bahçe’nin gelecek için ümit verdiğinden söz etmek çok kolay değil.

6- ELDEKi KADRONUN ÇAPI BU KADAR!

 TRABZONSPOR bir fiyasko yaşıyor. Ersun Yanal’ın yerine bir teknik direktör bulunsa da bu takımı oynatabilmek mümkün değil, takımın çapı bu kadar.

7- BU HATALARDA HERKES ART NiYET ARAR

 Beşiktaş ile Başakşehir arasındaki puan farkını bire indiren şey hakem hataları.

Bruma’nın rakibini boks antrenmanlarındaki kum torbası zannetmesini görmeyen hakemde, isteyen herkes art niyet arayabilir.

- Haftanın en önemli olayı: Başakşehir’in nizami golünü hakemin iptal edilmesi.

- Haftanın hocası: Tolunay Kafkas

- Haftanın takımı: Galatasaray

- Haftanın futbolcusu: Wesley Sneijder

- Haftanın hakemi: Ümit Öztürk

- Ligin en kötü derbisi: Fenerbahçe-Beşiktaş

UĞUR MELEKE

1- ALDATARAK KAZANAN OYUNCUYU LANETLEMELiYiZ

 Aldatma odaklı düdük sayısında da belki kıta birincisiyiz. Futbolumuzu aldatma utancından kurtarmamız gerek. Aldatarak penaltı, faul, taç kazanan oyuncuyu lanetlememiz gerek.

2-iBRE YUKARI DÖNEBiLiR

 Güneş bence 14-15 adamla 26 resmi maçı hiç fena götürmedi, ligde ve Avrupa’da hedefin içinde olmaları başarı. Üç büyükler içinde en kötü stoper ikilisi ve en kötü santrafor Beşiktaş’tayken bu konumdalar; bir iyi stoper ve bir iyi santrafor transferi yapabilirlerse ibreyi daha yukarıya çevirebilirler.   

3- ÖNCELiK ORTA SAHA OLMALI

 Galatasaray’ın elinde mâli imkan var olduğunda yapmaları gereken ilk şey hoca değil orta saha oyuncusu takviyesi olmalı. Ardından bek ve stoper takviyesi... Zira bu kadroyla Osmanlıspor, Fenerbahçe, Kardemir Karabük gibi takımlar size top göstermez.

4- BAŞAKŞEHiR’DE EN BÜYÜK YILDIZ TAKIMIN KENDiSi

 Video hakem, doğru bir talep. Hukuka, adalete hepimizin ihtiyacı var, şüphesiz Başakşehir’in de. Başakşehir ilk yarıyı düşük viteste tamamladı çünkü kazanmak için hep iyi oynamak zorundalar. Kötü oynadıklarında onlara maç kazandıracak yıldızları yok. En büyük yıldız, takımın kendisi. 

5- ADVOCAAT ÜLKENiN EN iYiSi

 Fenerbahçe, topa sahip olmak isteyen her rakibini çok kolay çözdü bu sene. Trabzon da bu tuzağa düşen yüzüncü takım oldu adeta. Advocaat top rakipteyken ülkenin en iyisi. Ama top kendilerinde olması gerektiğinde, yani rakipleri kapanıp beklediğinde hâlâ başarılı bir planı yok.

6- ERSUN YANAL’A SABRETMELiLER

 Problem, yeniden yapılanma kararında. Her yıl yeniden yapılanılmaz ki! Bu zihniyetle istikrarlı bir yapı oluşturulması imkânsız. Bir hocaya sabretmek zorundalar, şu anda da görevde Ersun Yanal olduğuna göre ona zaman verecekler.

7- ‘MAHRUMiYET’ MAHRUM ETMELi!

 Türkiye’de hakemler kendilerini güvende hissetmedikleri sürece sağlıklı düşünüp, sağlıklı maç yönetemeyecekler, bu ortada. TFF acilen futbol disiplin talimatnamesinde değişiklik yolu aramalı. Hakemleri ve ülke futbolunu rencide edici açıklamalar, layıkıyla cezalandırılmalı. O 30 günlük-60 günlük hak mahrumiyetleri, gerçekten bir şeylerden mahrum etmeli.

Bu savunmayla Mourinho bile bir şey yapamaz

Fenerbahçeli Jeremain Lens bu haftaya damga vuran isimdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!