Bu rüzgar, Türk gençlerine karşı

Güncelleme Tarihi:

Bu rüzgar, Türk gençlerine karşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 10:01

Başbakan Merkel, partisinin kurultayında alınan çifte vatandaşlığın kaldırılması kararının şansı yok dedi. Partisi içinden Merkel’e kararı uygula baskısı yükseldi. Bakan Aydan Özoğuz, bu rüzgar Türk gençlerine karşı dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da doğup büyüyen göçmen kökenli gençler için dört yıldır uygulanan çifte vatandaşlığın kaldırması yönünde CDU, parti Başkanı ve Başbakan Merkel’e karşı taarruzuna geçti. Hafta başı yapılan CDU kurultayında delegelerin yüzde 51’i, çifte vatandaşlığın kaldırılmasına, gençlere 18-23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birine karar vermeyi şart koşan opsiyon modeline geri dönülmesine ‘Evet’ dedi. Oylamadan sonra kararı yanlış bulduğunu ve uygulama şansı görmediğini açıklayan Merkel’e partisi CDU içinden sert tepki geldi. Önergeyi kurultaya sunan CDU gençlik teşkilatı Junge Union Başkanı Paul Ziemiak, Merkel’den gelecek yasama döneminde kararı uygulamaya koymasını talep etti. Ziemiak, “İnsanlardan bir karar vermesi istenmeli” dedi.

SEÇİM PROGRAMINA GİRECEK

Haberin Devamı

Karara rağmen, Merkel’in çifte vatandaşlık meselesini gelecek yıl ki seçimlerde seçim malzemesi yapmayı düşünmediği sözlerine ise parti yönetim kurulu tepki gösterdi. CDU yönetim kurulu üyesi Stefan Heck, “Ben bu talebin 2017 seçim programında merkezi bir yer alması için çalışacağım” dedi. CDU iç politika sözcülerinden Armin Schuster de, “Merkel’in sözleri çok sayıda delegeyi kışkırtacak” diye çıkıştı. CDU Schleswig Holstein eyalet teşkilatı Başkanı Daniel Günther, “Elbette bu konu genel seçimlerde rol oynayacak” diye vurguladı. Hükümet ortağı ve kardeş parti CSU Genel Sekreteri Andreas Scheur, kurultay kararının “Çifte pasaporta hayır” başlığıyla seçim kampanyası yapmak anlamına geldiğini söyledi.

HEDEF TÜRK GENÇLERİ

Hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Aydan Özoğuz, CDU’nun bu kararının AB vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakkını kapsamadığını, genelde burada doğup büyümüş Türk gençlerini hedef aldığını söyledi. Hürriyet’e konuşan Özoğuş, şöyle dedi:
“‘Çok sesli olmasa da, çifte vatandaş olan büyük çoğunluk, çifte vatandaş olmaya devam edecek’ diyorlar. Bundan etkilenecek olan çoğunluk anne babası veya dedeleri Almanya’ya gelen Türk kökenli gençler olacak. Bu rüzgar bu gençlere karşı. Türkiye’deki gelişmeleri de göz önüne alarak, biz bu gençlere kesinlikle, ‘Biz size ilgi duymuyoruz’ diyerek başka yerlerde bağ bulmaları gerektiği duygusunu vermemeliyiz. Bu çok yanlış bir sinyal olur. Bu yasayı SPD’yle değiştirmeleri kesinlikle mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!