GeriSeyahat Bu rüyayı herkes görmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu rüyayı herkes görmeli

Bu rüyayı herkes görmeli

Mavi efsane, Halikarnas Balıkçısı'yla başladı...Ve ilk Cevat Şakir Kabaağaç'ı okuyanlar, mavi efsaneye yelken açtı. Azra Erhat, ‘‘mavi yolculuğu anlatmak zor’’der. ‘‘Bodrum Limanı'ndan tekneyle açılma, bir cennet yolculuğuna çıkmak gibidir. Birden sonsuz bir özgürlüğe kavuşmuş duyarsınız kendinizi. Limandan bir tekne demir alınca, öbür teknelerin hepsinde bir kımıldanma olur, dikkatli denizci gözleri size dikilir, limanda sıra olmuş tanıdık tanımadık insanlar size el sallar... Manzara öyle güzel, öyle renkli, öyle değişkendir ki herkes heyecana kapılır...’’ Ve insan hiç çıkmadan küçücük bir tekneden, kendini denizin ortasında yalnız hissetmeden, televizyonsuz ve hatta gazetesiz bir yaşama alışmış gibi huzurlu geçirir tatilini...

İş telefonunuzu unutmak, gerçek anlamda dinlenmek, uzun zamandır okuyamadığınız kitapları okumak istiyorsanız işte size göre bir tatil... Bu akşam ne giysem? Eğlenmeye nereye gitsem? Nerede yemek yesem? Böyle dertler yok. Süslenmek, şık giyinmek, makyaj yapmak gibi zorunluluklar da yok. İsterseniz tatil boyunca mayoyla dolaşın, kimsenin umurunda değil. Ayaklar özgür, her türlü takıntıdan uzak, doyasıya deniz ve balık. Sofranın hazırlanmasına bile yardım etmeden, Türk mutfağının en güzel yemeklerini yiyebileceğiniz, sarhoşluğun tadına varana kadar içebileceğiniz bir ortam.

BİR DİLEK YETMEZ

‘‘Bir hafta mavi yolculuk, bir ay tatile değer...’’der, mavi tur müptelaları. Ancak bir şartla: Kaptan denizi, dolayısıyla mesleğini sevmeli. Rotada ilginç yerler varsa onları pas geçmemeli. Balık mevsimiyse, müşterilerine bol bol balık yedirmeli...

Mavi yolculuğa çıkacağınız arkadaşlarınızı da iyi seçmelisiniz. Birbiriyle iyi anlaşamayan arkadaşların bir hafta boyunca aynı tekneyi paylaşmaları bir süre sonra işkenceye dönüşebilir. Ancak uyumlu bir mürettebat ve uyumlu arkadaşlarla zevklidir mavi yolculuk.

Mavi yolculuk için yılın en iyi zamanı Temmuz başı ve bütün Eylül ayı. Bu dönemde tekne trafiği seyrek olduğu için tüm koylar size aitmiş gibi gelebilir. Ancak Ağustos bir başka güzel. Çünkü en çok bu dönemde yıldız kayıyor Ege'de. Dakikada bir kayan yıldızlara dilek yetişmiyor.

Genelde 1 hafta, 10 gün süren turda havanın azizliğine karşı küçük önlemler almalı. Yedek mayo, birkaç havlu, uzun pantolon, serin havalar için mutlaka bir kazak ve çorap bulundurulmalı ve güneşten koruyucu kremlerin yanısıra sivrisinek ve özellikle arı sokmalarına karşı ilaç, küçük deniz kazalarına karşı yara bantı.

ne yer ne içilir

Hiç kuşkunuz olmasın ki teknede verilen yemekler annelerimizin yaptığı ev yemekleri kadar lezzetli. Ancak kumanya iyi ayarlanırsa tabii... Kumanya listesini belirlemek size bırakılmışsa, bir orduya yetecek kadar malzeme alınması gerektiği hissine kapılmayın sakın. Unutmayın ki, yolculuk uzun ve demirleyeceğiniz kimi koya insan ayağı bile değmemiş. ‘‘Deniz iştahı açar’’sözü mavi yolculukta da geçerli. Yolculuk boyunca çılgınlar gibi yüzen, jimnastik yapan, formuna dikkat etmeye çalışan yolcular bile tekneden indiklerinde bir iki kilo fazlası olduğunu görünce hayret ederler... Yolculuğa mehtap denk gelmemişse hiç üzülmeyin. Çünkü gece denize girmeyi planlıyorsanız, mehtapsız gecelerde yakamozlar peşinizi bırakmaz. Sanki yüzerken ışıltılar yayıyormuş gibi gelir insana....

Eğer çevrede gecelemek üzere demirleyen başka tekne yoksa, koy sadece size aittir, çıplak yüzme zevkinin tadına varabilirsiniz. Her ne kadar kabinler rahat olsa da biz size güvertede sabahlamayı öneririz. Yıldızları seyrederken, düş kurmak kadar güzel şey var mıdır?..

SEÇİM ÇOK ZOR

Doğa mı sizin için daha önemli yoksa tarih mi? Mavi Yolculuk yapmayı planlıyorsanız bu iki seçenekten birine karar vermeniz gerekiyor. Çünkü yeşilin her türünü görebileceğiniz ve balığın her cinsini yiyebileceğniz Gökova Körfezi'nin yanında, doğa ve balık açısından daha bakir ancak tarihi doyasıya yaşayabileceğiniz, batık şehirlerin üzerinde yüzebileceğiniz Kekova Körfezi var. Bir de tabii Gökova Körfezi'nin suyu Kekova'ya oranla 5-6 derece daha soğuk. Aslında bu tür kesin ayırımlara gerek yok. Mavi Yolculuk yapmayı planlayanların önünde 5 ayrı rota bulunuyor. Güllük, Gökova, Hisarönü Körfezi, Fethiye Körfezi, Kekova ve Kaş-Antalya arası. Güllük körfezinin kuzeyinde, makilerden oluşan bitki örtüsü, güneye doğru gelindikçe yerini çam ormanlarına bırakıyor. Keskin çam kokusu insanın başını döndürüyor. Gökova Körfezi'nde ise doğa giderek yeşeriyor, dağlar yükseliyor. Gökova'nın güneyindeki adacıklar, girintili çıkıntılı kıyılarla dolu. Yörenin en güzel koyları bu bölgede. Fethiye Körfezi'nde ise dünyanın en yeşil koyları ve en güzel sahilleri bulunuyor. Kekova bir tarih cenneti. Birçok ev kalıntıların üzerinde kurulmuş. Güneşin Kekova'dan doğuşunu ise mutlaka görmek gerek.

NASIL GİDİLİR

Her ülkeden insanla tanışabilirsiniz

Mavi yolculuğa genellikle yelkenli ve gulet (ahşap) teknelerle çıkılıyor. Fiyatlar teknenin boyutuna ve sezona göre değişiklik gösteriyor. Seçenekler kapalı tur ya da kabin charter olmak üzere iki ayrı bölümde toplanıyor. Kapalı tur, tatilini yalnızca tanıdığı insanlarla yapmak isteyenlerin tercihi. 10-12 kişilik gruplar oluşturulduktan sonra tekne kapatılıyor. Kapalı turda, rota, gezi süresi, yiyecek seçimi bütünüyle isteğe bağlı. Kabin charter seçeneğinde ise 3-7 gün arasında değişen programlar bulunuyor ve belirli bir rota izleniyor. Çift kişilik kabinde tek kişi kalındığında fiyat farkı alınıyor. Bu seçimde her ülkeden insanla tanışma fırsatınız var.

Turkuaz Ege adalarında

1980 yılında bir elin beş parmağını aşmayan Mavi Yolculuk organizasyonlarının sayısı bugün yüze ulaşmış bulunuyor. 1984 yılından bu yana Kuşadası-Antalya-Kuşadası'na Mavi Kruvaziyer programları yapan bir yolcu yatı var. Mv/Y

Turkuaz Yolcu Yatı, Ege adalarına da sefer düzenliyor. Yatın restoranı 60 kişiyi rahatlıkla ağırlayabilecek kapasitede. Tam pansiyon, yolda beş çayları,

kokteyl ve özel yemekler, limanlardaki geziler, müze ve ören yerleri girişleri, rehberlik hizmetleri dahil 7 gün tam pansiyon fiyatı ortalama 450 Dolar. Yelkenli ve gulet tekneleriyle bir hafta mavi yolculuğun fiyatı, gidilen yerler, sezon ve teknenin büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Guletle bir haftalık mavi yolculuk, 300 dolardan başlayıp 600 dolara kadar değişebiliyor.

False