Bu robot engellilere özel

Güncelleme Tarihi:

Bu robot engellilere özel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 01:12

DEPARK Tınaztepe Alfa Binası’nda faaliyet gösteren BLM Mekatronik ve BLM Otomasyon Firmaları, TÜBİTAK Projeleri kapsamında geliştirdikleri araçların tanıtımını yaptı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermaye desteği ile kurulan firmalar, Tübitak Projesi kapsamında "Seralar İçin Kültür Aracı ve Otomatik İlaçlama Robotu", "Protez Soket Kalıbı ve Kişiye Özel Tabanlık Üretimi İçin 4 Eksen Bilgisayar Destekli Üretim Tezgahı" geliştirdi.

Haberin Devamı

BLM Mekatronik Şirketi tarafından geliştirilen "Protez Soket Kalıbı ve Kişiye Özel Tabanlık Üretimi İçin 4 Eksen Bilgisayar Destekli Üretim Tezgahı" Projesi’nin, 2016’da tamamlanması bekleniyor. Bütçesi, 385 bin TL olan proje ile sistemde ampüte (kişinin kol, bacak, ayak veya elinin tümünün veya bir kısmının olmaması durumu) kişinin protez takılacak uzvu lazer tarayıcı ile taranarak 3 boyutlu katı modeli bilgisayarda oluşturuldu. Engellinin protez yükünü sorunsuz taşıması için model modifiye edildi. Proje kapsamında geliştirilen A-eksen CNC Router ile protez soketi kalıbı üretildi. Türkiye’de henüz yaygınlaşmayan CAD/CAM teknolojisinin protez soketi kalıbı üretiminde kullanılması hedefleniyor.

BLM Otomasyon Şirketi ise "Seralar İçin Otomatik İlaçlama Robotu" geliştirdi. TÜBİTAK desteği ile yapılan ilaçlama robotunun yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Bütçesi, 450 bin TL olan projeyle geliştirilen ilaçlama robotunun, seralarda hem kültür aracı, hem de otomatik ilaçlama robotu olarak kullanılabilmesi amaçlanıyor. İlaçlama robotu ile sera sıralarında insansız olarak ilaçlama yapılabilecek. Bu sayede ilaçlama kalitesinin ve verimcililiğin arttırılması yanında insan sağlığının korunması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Şirketlerin kurucu öğretim üyeleri arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Malgaca, BLM Mekatronik ve BLM Otomasyon Firmaları’nın, 2011 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermaye desteği ile kurulduğunu ifade etti. Doç. Dr. Malgaca, bilgisayar destekli ileri tasarım, analiz, kontrol ve test teknolojisini en ileri düzeyde bilimsel olarak uygulayarak ürünler geliştirmek hedefinde olduklarını belirterek, "Firmalarımızı, Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Hira Karagülle ve Yard. Doç. Dr. Murat Akdağ ile birlikte kurduk. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, öğretim elemanlarının üniversitelerde geliştirdikleri ürünleri Teknoparklar’da şirket kurarak Endüstri’ye sunma olanağı vermektedir. Firmaların kurucu öğretim üyeleri projelerinde yüksek lisans öğrencilerini çalıştırmakta, konu ile ilgili tez çalışmaları yaptırmakta ve endüstriyel uygulamalı örneklerini ders müfredatlarına eklemektedirler" dedi.

Haberin Devamı

Tınaztepe DEPARK Alanı’nda tanıtımı yapılan ürünlerden sera robotlarını, TÜBİTAK temsilcisi Prof. Dr. Ahmet Kamil Bayhan da test etti. TÜBİTAK tarafından desteklenen iki proje için toplam 835 bin liralık kaynak aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!