Bu rakamlar yorgan titretmez

ŞİŞİRİLEN cennetin arka bahçesi tam bir tekzip. Hep birlikte nurlu ufuklara yol aldığımızdan emin olmaya hazırlanırken, aniden bastıran bazı rakamlar, hepimizi hayal kırıklığına uğratıyor.

Başbakan Erdoğan’ın çizdiği ekonomik tabloya göre, işçisinden memuruna, köylüsünden iş erbabına kadar, Türkiye’de herkes memnun ve mesut. Verilen teşvikler, destekler, krediler, yapılan iş, bunun yanında eğitimde ve sağlıkta atılan büyük adımlar, Türkiye’ye çağ atlatıyor.

Ya Erdoğan hayal ettiği Türkiye’yi anlatıyor ya da biz bir başka ülkede yaşıyoruz.

ÇEK SENET VAZİYETİ

Şimdi cennetin arka bahçesine iniyoruz.

Karşılıksız çekler: 2002’de 742 bin, 2003’te 831 bin, 2004’te 893 bin, bu yıl ise 950 bine doğru yol alıyor. Çek yazılıyor, ama karşılığı yok. Karşılıksız çek sayısı, madem refahımız artıyor, yıldan yıla azalacağı yerde, yükseliyor. Karşılığı çıkmayan çek sahibinin yüzüne ise, piyasada bir daha bakan yok.

Protesto edilen senetler: 2002’de 816 trilyon lira, 2003’te 907 trilyon lira, 2004’te bir katrilyon 652 trilyon lira, bu yılın ilk on ayında iki katrilyon 179 trilyon lira.

AKP iktidarında protesto edilen senet miktarı hızla artıyor. Madem, ticari hayatta, sanayide işler bu kadar güllük gülistanlık, bu protestoların anlamı ne?.. Protesto edilen senet sahibinin yüzüne piyasada bir daha bakan yok.

Arka bahçeden vahim manzaralar. Bir adım ötesi, kapkaç, soygun ve hırsızlık kapıları.

BDDK VERİLERİ

AKP iktidarı herkese kredi vermekle övünüyor. Demek ki, halkımız kredi alma cesaretini gösteriyor.

BDDK’nın verilerine göre, konut kredileri 10 katrilyon lira, taşıt kredileri 6 katrilyon lira, tüketici kredileri 10 katrilyon lira dolayında. Buna ek olarak, aziz halkımızın kredi kartı borcu 17 katrilyona dayanıyor.

Toplam olarak, halk 43 katrilyon lira borçlanıyor. Korkutucu bir rakam. Başbakan bu rakamlara bakarak, ‘borç yiğidin kamçısıdır’ diyor. Gelin görün ki, cennetin arka bahçesinde yaşanan kapkaç, terör, soygun ve hırsızlık olayları, borçlanan bu anlı şanlı yiğitlerin masum insanları kırbaçlamaya zorladığını gösteriyor.

FAİZ VE İTHALAT

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün Türkiye’deki büyüme hızına dönük kaygılarını dile getiriyor:

‘Türkiye’deki büyüme, ithalat ve faize dayalı. Şu anda Türkiye’de 55 milyar dolar sıcak para var. Bu sıcak parayla ithalat yaptık. Aynı zamanda, o sıcak para Türkiye’de dolara karşı yüzde kırk kazandı. İthalat ve faizle büyümek son derece aldatıcıdır. Bu büyüme doğrultusunda, kimin refahı, ne kadar arttı, buna bakmak gerek. Oysa, öyle bir şey yok.’

Sinan Aygün
, ayrıca karşılıksız çekler ve protesto edilen senetlerin faziletini soruyor.

Erbabı yorgan titretmiyor. Hepimize anlatılan cennetin arka bahçesine inildiğinde, ustalıktan değil, kimsede mecal kalmadığı için, yorgan titremiyor.

Amerika dünyada yalnız

ULUSLARARASI araştırma kurumu GALLUP Amerika’nın dış politikasıyla ilgili 70 ülkede anket düzenliyor.

Sorular gayet basit. Bir, siz Amerika’nın dış politikasını nasıl buluyorsunuz, iki, o dış politika ülkenizin ve sizin hayatınızı nasıl etkiliyor.

70 ülke içinde Amerika’nın dış politikasına destek veren, sonuçlarını da kendine göre olumlu bulan sadece iki ülke, İsrail ile Arnavutluk var. Geriye kalan 68 ülke, ABD’nin dış politikasını kötü ve kendilerine zararlı buluyor.

İsrail’in desteğini anlamak mümkün de, Arnavutluk nereden çıkıyor, orasını anlamak güç.

Ama, asıl önemli nokta, bu araştırma Irak Savaşı ile birlikte, Amerika’nın dünyada nasıl hızla yalnızlığa sürüklendiğini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları