Bu öğrenciler mesleklerinde çalışmak istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Bu öğrenciler mesleklerinde çalışmak istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 11:19

Aydın’ın Kuşadası İlçesi'nde Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde yapılan bir anketin sonucu, 'öğrencilerin yarısının okulu bitirse de turizm sektöründe çalışmayı düşünmediğini' ortaya koydu.

Haberin Devamı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencilerine Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) işbirliği ile 'ADÜ Turizm Fakültesi Öğrencilerinin Kuşadası Turizmine Bakışı' konulu bir anket yaptı. Ankette öğrencilerin yarısı, okulu bitirse de turizm sektöründen memnun olmadıkları için bu sektörde çalışmayı düşünmediğini belirtti. Ankete katılanların üçte ikisi ise mezuniyet sonrası ücretlerin düşük, çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle Kuşadası'nda çalışmak istemediklerini söyledi.
KUTO Başkanı Serdar Akdoğan turizm okuyan gençlerin Kuşadası turizmine ve geleceğe yönelik görüşlerini almak için anket yaptıklarını belirterek, oldukça düşündürücü sonuçlar çıktığını vurguladı. Akdoğan şöyle dedi:
"Ankette, Kuşadası'nda turizm sektöründe staj imkanları nasıldır?, Mezuniyet sonrası Kuşadası'nda yaşamayı düşünüyor musunuz? Sizce Kuşadası'nın en önemli sorunu nedir? Kuşadası'nda yaşamaktan mutlu musunuz? Kuşadası'nda turizm sektöründe ücretler ile ilgili sorular yer aldı. Öğrencilerimizin turizm sektörünün ve ilçemizin sorunları konusunda fikirleri dikkate değerdir. Altyapı, çevre, çarpık kentleşme, betonlaşma, çalışma koşulları, göç, niteliksiz personel istihdamı öne çıkan sorunlardan birkaçı."

Haberin Devamı

Sonuçlar titizlikle incelenmeli

Ortaya çıkan sonuçların turizm sektörü ve yerel yöneticilerce titizlikle incelenmesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Turizm Fakültesi öğrencilerinin Kuşadası turizm sektöründen memnun olmadıkları, mezuniyet sonra başka şehirlerde veya sektörlerde çalışmayı düşündükleri ortaya çıktı. Bu durumun nedenleri arasında ise ücretlerin düşük olması, çalışma koşullarının ağır olması gibi durumlar öne çıktı. Tüm kurum ve kurumlarca, öğrencilerin söz konusu anket sorularına verdikleri cevaplar üzerinde tek tek düşünülmesi, irdelenmesi, analiz edilerek çözüm önerileri sunulması ve bir an önce harekete geçilmesi gerekir."

Öğrenciler altyapıdan şikayetçi

Ankete 193 öğrenci yanıt verdi. Tümü ikinci dil bilen öğrencilerin ankette bazı sorulara verdikleri yanıtlar şöyle:
Öğrencilerin yüzde 51'i Kuşadası'nda turizm sektöründe staj imkanlarının yeterli olmadığı görüşünde. Mezuniyet sonrası Kuşadası'nda çalışmayı, yaşamayı düşünüyor musunuz? sorusuna, öğrencilerden sadece 53'ü olumlu yanıt verirken, 140 öğrenci "hayır" dedi.
Turizm öğrenimi gören öğrencilere yöneltilen "Sizce Kuşadası'nın en önemli sorunu nedir? Bu sorun nasıl çözülebilir?" sorusuna öğrenciler üç kategoride yanıt verdi. Altyapı, çarpık kentleşme, çevreyolu, belediye, betonlaşma, deniz kirliği, çevre atıkları, ulaşım, kent yerleşim planı gibi sorunlar birinci öncelikli, göç, pahalılık, bilinçsiz personel, düşük kalite, düşük ücretler, kalitesiz turist, kültürel yapı, esnaf problemleri, dolmuş şoförleri, stajyere para vermek istemeyen işyerleri ise ikinci öncelikli sorunları oluşturdu. Üçüncü sırada ise çalışma saatleri, denetim eksikliği, insanlar arası iletişim, her şeyde karışıklık gibi cevaplar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!